Moto Sapien by Anton Brousseau: motocicleta care îți intră în creier!

Moto Sapien este un proiect al designerului  canadian Anton Brousseau, care arunca o privire în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Cât e de îndepărtat acest viitor depinde de evoluția… științei și tehnicii. Propulsia electrică este deja rezolvată, dar designerul care a lucrat patru ani pentru Kiska, are planuri mult mai mari. Ca date de start, Moto Sapien este gândită să funcționeze cu un propulsor electric de 136 cai putere, 375 de volți și ar avea o autonomie de 450 de kilometri.

Numele de Moto Sapien nu este ales întâmplător, întrucât această motocicletă se va putea conecta la creierul uman. Desigur, pare o idee puțin ciudată acum, dar nu trebuie să uităm de progresele făcute în domeniul rețelelor neuronale. Interfațele de tip „neuralink” sunt deja folosite în domeniul medical, pentru proteze și în conexiune cu controlul vocal. Nu trebuie uitat de cipul lui Elon Musk, despre care se tot vorbește, dar încă nu e foarte clar la ce va fi folosit exact. Primele aplicații ar urma să fie corelate cu recâștigarea independenței motorii a persoanelor paraplegice și nu atât cu… controlul mental al populației.

Practic, Moto Sapien va fi înzestrat cu inteligență artificială și se va putea conecta direct cu utilizatorul. Iar aceasta nu este totul. Anton Brousseau spune că șasiul va integra mușchi artificiali, vizibili de altfel in imaginile randate ale motocicletei. Astfel, se explică și de ce motocicleta nu (prea) are… ghidon! Totuși, nu este clar ce fac „bicepșii” de sub șa, am încercat să îmi imaginez la ce ar duce o contracție a acestora. Nu am putut găsi nimic. Să fie oare acolo ca și butoanele de pe bordul Daciei 1310?

Anton spune că procesarea informației se face mult prea lent, trebuind mai întâi ca aceasta să fie captată de către simțuri și de abia apoi transmisă creierului, ca și procesor al informației. Apoi, trebuie transmise comenzile motorii către vehicul. Uite asa, unii sunt luati prin surprindere, atunci cand vehiculul din fata lor franeaza brusc…

De aceea, vizionarul canadian se întreabă cum ar fi dacă am putea pilota motocicleta cu ajutorul gândurilor, prin reacții la nivel de microsecunde. Iar asta ar însemna nici mai mult nici mai puțin, ca și controlul motocicletei să se facă prin gânduri. Totodată, apropo de simț, Anton Brousseau spune că am putea percepe aderenta cauciucurilor, într-o modalitate asemănătoare percepției oferite de vârfurile degetelor.

Deși toate acestea pot suna drept pur science-fiction, nu trebuie să uităm că au fost dezvoltați mușchi artificiali, care combină nanotehnologia și fibra de carbon, reacționând electrochimic. Ei ar fi chiar de 30 de ori mai puternici decât mușchii umani. Totodată, camerele video, dar și radarele, au început să fie prezente și pe motociclete. Dar până când să fie folosite ca ochi suplimentari, cu siguranță va mai dura. 2050 este anul estimat de către Anton pentru ca Moto Sapien să fie dat în folosință!

foto: Anton Brousseau

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account