[VIDEO] Yamaha prezintă noile YZF-R1 și YZF-R1M 2020

Vasul amiral al gamei supersport de la Yamaha se înnoiește pentru 2020, în ambele variante – R1 și R1M. Yamaha YZF-R1 are acum un carenaj complet nou, un motor „crossplane” mai eficient, care respectă normele de poluare Euro5 și o electronică actualizată, care include acum reglajul frânei de motor.

De la lansarea sa, din 2015, ultima generație de Yamaha R1 a avut un succes considerabil, atât în materie de vânzări, cât și în competiții, unde a adunat victorii și titluri mondiale în anduranță, victorii în WSBK, plus nenumărate succese în campionate naționale de nivel înalt. Cu ocazia etapei de World Superbike de la Laguna Seca, desfășurată în acest weekend, Yamaha a lansat o generație nouă de R1, care continuă în stilul modelului lansat în 2015 și actualizat în 2018, dar vine cu suficient de multe îmbunătățiri încât să poată fi considerat un model complet nou.

Din punct de vedere estetic, motocicleta este acum și mai apropiată de bestia de MotoGP, Yamaha YZR-M1, care ar trebui să debuteze în versiunea 2020 în testele de la Brno. R1 seamănă acum mai mult cu sora mai mică, R6, lansată acum doi ani. Pe lângă aspectul mai „racing”, eficiența aerodinamică a fost îmbunătățită cu 5%. Yamaha R1M are acum o codiță din fibră de carbon.

Motorul este același „crossplane”, cu ordine de aprindere neregulată (270° – 180° – 90° – 180°), dezvoltând 200 CP la 13.500 rpm. Motorul are culbutori noi pentru îmbunătățirea funcționării la regimuri înalte. Chiulasa este complet nouă, la fel ca injectoarele Bosch cu 10 orificii, pentru o eficiență îmbunătățită. Evacuarea, regândită pentru normele Euro 5, are acum nu mai puțin de patru catalizatoare încorporate (două în colectoarele de evacuare și două la capătul dinspre tobă). Și arborele cotit a fost modificat, având acum orificii de ungere cu diametru mai mare și fusuri paliere mai groase. Pompa de ulei este mai mică, pentru un consum de putere mai mic.

Și bordul TFT a fost înnoit, având acum mai multe funcții.

Și electronica s-a schimbat destul de mult, accelerația ride-by-wire beneficiind acum de sistemul APSG (Accelerator Position Sensor Grip), care îmbunătățește precizia acționării manșonului și oferă o senzație foarte naturală riderului. Noul sistem de gestiune al frânelor BC (Brake Control) are două niveluri: BC1, cu intervenție fixă a ABS-ului și BC2, cu funcție Cornering pentru ABS. Frâna de motor se poate gestiona prin sistemul EBM (Engine Brake Management). Și sistemul Launch Control a fost îmbunătățit.

Suspensia noii Yamaha R1 a primit îmbunătățiri în materie de componente interne, amortizorul de ghidon a fost și el rafinat, iar pneurile din echiparea de serie sunt acum Bridgestone RS11, în loc de S21. La acest capitol R1M a fost modificată mai mult, fiind adoptată furca Ohlins ERS NPX presurizată, amortizorul spate fiind tot reglabil electronic și adaptiv, Ohlins ERS.

Noua R1 va fi disponibilă din septembrie 2019, în culorile Yamaha Blue DPBMC și Tech Black SMX/MBL2 (Silver Blu Carbon și BWM2/Carbon pentru R1M). Varianta R1M, care va fi disponibilă în serie limitată, cu exemplare numerotate, va putea fi comandată online începând din 25 iulie 2019.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă IN MOTION MEDIA.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account