Echipamente testate: Cizme BMW Pro Touring 2

Cizmele Pro Touring 2 de la BMW Motorrad au făcut parte din panoplia mea de echipamente timp de câțiva ani buni, până acum vreo două sezoane. Iată ce am constatat.

Echipamentele BMW Motorrad fac parte din ținuta mea obligatorie de instructor certificat BMW la școala Rider Academy. Așa că am avut ocazia să testez destul de multe echipamente din catalogul bavarezilor în ultimii șase ani. Printre ele s-au numărat cizmele Pro Touring 2, pe care le consider și acum cele mai bune cizme de touring pe care le-am purtat vreodată. Mi-au salvat piciorul într-un accident destul de urât cu ani în urmă și erau atât de confortabile încât puteam să jur că sunt încălțat cu o pereche de pantofi sport.

Dar să începem cu începutul. Am intrat în posesia cizmelor Pro Touring 2 în 2012 și mi-au plăcut din prima. Parcă se mulau perfect pe piciorul meu, fără să mă strângă într-un fel. Confortabile, destul de lejere, dar protective și impermeabile, datorită stratului de Gore-Tex din interior.

Câteva luni mai târziu, am avut parte de singurul accident notabil pe stradă din viața mea, când o mașină m-a lovit în lateralul motocicletei, prinzându-mi piciorul de cadrul acesteia și zdrobindu-mi tibia pe o porțiune de aproximativ 10 cm deasupra gleznei. Purtam cizmele Pro Touring în acel moment. Când am ajuns la spital, am aflat că există un risc semnificativ să-mi fie amputat piciorul, la cât de gravă era accidentarea. Nu a durat mult să constat că, dacă nu aveam cizmele în picioare, probabil nu mai aveam laba piciorului drept acum. Evident că m-am atașat și mai tare de aceste cizme și, după ce am spălat cizma dreaptă de sânge (operațiune care a durat vreo oră), la câteva luni după accident, am continuat să le port la orice drum lung și la toate cursurile moto pe care le-am organizat între 2013 și 2017.

2012, octombrie, AMCKart. Cizmele BMW Pro Touring 2, Husqvarna Nuda 900. Peste aproximativ 45 de minute după ce s-a făcut această poză, cizmele respective mi-au salvat piciorul drept de la o amputare sigură.

Și s-au achitat de misiune într-un fel incredibil. Le-am purtat de dimineața devreme până seara târziu,  bătând kilometri întregi pe jos (instructorul nu prea merge pe motocicletă la cursuri, dar adună ceva distanță „per pedes”), la temperaturi între 5 și 40 de grade. Niciodată nu au dezvoltat vreun miros neplăcut în interior, nu m-au bătut sau incomodat în vreun fel. Le-am testat impermeabilitatea în repetate rânduri. A fost ireproșabilă.

După șase ani și peste peste 120.000 km, plus (probabil) zeci de kilometri de mers pe jos, am pensionat în sfârșit cizmele Pro Touring, care începuseră să se descoasă foarte puțin în partea din față și nu mai arătau deloc ca noi, dar încă își făceau treaba excelent.

Dacă ar fi să le aduc vreo critică, aceasta s-ar referi doar la estetica conservatoare (nu arată a cine știe ce), axată mai degrabă pe funcționalitate decât pe atractivitate (nu sunt disponibile decât în culoarea negru complet). Și nici prețul nu este deloc mic, ajungând (în funcție de dealer și de oferte) la peste 1.300 de lei. Dar în materie de siguranță, confort și durabilitate nu cred că există ceva mult mai bun de atât între cizmele de touring.

Pentru dealeri și disponibilitate, consultați site-ul importatorului BMW Motorrad România.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account