Campionatul FIM Motul World Superbike se încheie. Jonathan Rea e campion din nou.

După ultima etapă de WSBK, cea de pe circuitul Losail din Qatar, Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) este campion mondial la Superbike pentru a doua oară în carieră. Rea este primul pilot care reușește să obțină două titluri consecutive de la Carl Fogarty încoace (1998-1999).

jonathan_rea_champion_podium_pirelli

Titlul lui Rea era asigurat după prima cursă din Qatar, avantajul său la puncte punându-i pe coechipierul său Tom Sykes și pe Chaz Davies (Aruba.it Ducati) în imposibilitatea matematică de a-l mai depăși pe nord-irlandezul de la Kawasaki. Galezul Davies, deși a avut o serie incredibilă de succese (șapte victorii în ultimele opt curse) pe finalul sezonului, a pierdut prea mult în prima parte a anului ca să-l mai poată prinde pe Rea.

Jonny Rea s-a dovedit, din nou, un maestru al consecvenței. Când avea zile bune, câștiga, când nu, tot termina pe podium. Asta în timp ce adversarii săi mai abandonau din când în când. Astfel, Rea și-a asigurat un al doilea titlu mondial, mai „muncit” decât primul. În 2015, Rea își domina foarte autoritar adversarii, dar anul acesta Tom Sykes a fost mai puternic decât anul trecut și chiar i-a pus probleme coechipierului său, iar Davies a devenit de-a dreptul imbatabil în ultima jumătate a sezonului.

În Qatar, Davies a câștigat ambele curse: pe prima fără mari probleme, cu un avantaj de aproape patru secunde față de Rea, care nu a mai putut ține pasul cu galezul de la Ducati pe final de cursă, când s-au uzat pneurile. Ultima treaptă a podiumului i-a revenit lui Sylvain Guintoli (Pata Yamaha), care s-a ținut tare pe finalul cursei și a reușit să conserve mai bine pneurile (marea problemă a riderilor Yamaha era că pneurile se uzau foarte puternic în prima jumătate a cursei).

În a doua cursă, Rea s-a luptat pentru poziția a doua cu Sykes, în timp ce Davies se distanța la conducere. Apoi, în mod surprinzător, riderul nord-irlandez a reușit să se apropie de Davies, bătând timpul record pe tur în repetate rânduri. Dar, în ultimele două tururi, Davies s-a dovedit imbatabil, căci a reușit să crească ritmul din nou, când Rea nu mai avea resurse. Apoi, în ultimul tur, Rea a făcut un gest camaraderesc față de Sykes, lăsându-l pe acesta să ia locul doi și să-și asigure astfel locul al doilea în campionat, în fața lui Davies. Un gest oarecum surprinzător, având în vedere conflictele dintre cei doi rideri de la Kawasaki.

La Supersport, Kyle Smith (CIA Landlords Insurance Honda) l-a învins la limită pe Kenan Sofuoglu (Puccetti Kawasaki), cei doi fiind despărțiți de doar 6 miimi de secundă la linia de finiș. Sofuoglu își asigurase însă cel de-al cincilea titlul de campion mondial cu o cursă în urmă. Podiumul a fost completat de Jules Cluzel (MV Agusta Reparto Corse).

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account