Curtea de Apel din MotoGP a decis: Dovi își păstrează victoria în Qatar

Curtea de Apel MotoGP s-a întrunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru a judeca dacă elementul aerodinamic folosit de trei dintre motocicletele Ducati în cursa din Qatar este conform cu regulamentul. Răspunsul a fost favorabil pentru producătorul din Bologna.

A fost nevoie de judecata Curții de Apel în urma unui protest înaintat de Aprilia, Honda, KTM și Suzuki împotriva celor trei rideri care au folosit respectivul apendice aerodinamic pe bascula motocicletei: Dovizioso, Petrucci și Miller. Inițial, Directorul Tehnic al MotoGP, Danny Aldridge, hotărâse că respectivul element nu era ilegal, dar cei patru producători nu s-au mulțumit cu acest răspuns și au continuat protestul, înaintând-ul la Curtea de Apel.

Vinerea trecută, Curtea de Apel a avut o întrunite la Mies în Elveția, unde sunt birourile FIM și au ascultat mărturiile celor de la Ducati și ale celor patru producători acuzatori. Din partea Ducati, au fost prezenți Fabiano Sterlacchini și Gigi dall’Igna, în timp ce Suzuki și Aprilia l-au adus pe Filippo Petrucci (nicio legătură cu Danilo Petrucci), un inginer de la Ferrari care a lucrat în Formula 1, ca să explice mai bine obiecțiile lor față de respectivul element.

Cazul s-a referit la funcția acelui spoiler montat pe partea inferioară a basculei motocicletei Ducati. Echipa din Borgo Panigale spune că funcția acestuia este de răcire a pneului spate. Ceilalți patru producători spun că spoilerul are trei deschideri orizontale care, spun ei, sigur creează ceva forță de apăsare aerodinamică.

Cazul a fost inițiat de faptul că atât Ducati, cât și Aprilia i-au prezentat spoilere montate be basculă directorului tehnic, Danny Aldridge, pentru a li se confirma dacă sunt legale. Acesta a spus că sunt permise, atâta timp cât sunt montate doar pentru a deflecta apa sau alte obiecte, pentru răcirea pneului și nu pentru generarea unei forțe aerodinamice îndreptate spre sol.

Cei de la Ducati l-au convins pe Aldridge că spoilerul lor era folosit pentru răcirea pneului. Aprilia, care a cerut să folosească un dispozitiv care genera forță de apăsare, respins de Aldridge, a inițiat protesul împotriva celor de la Ducati.

Curtea de Apel a soluționat cazul în favoarea Ducati, hotărând că spoilerul a fost legal și că poate fi folosit și în viitor. Asta înseamnă și că rezultatul primei etape din Qatar rămâne valabil și că Andrea Dovizioso își păstrează punctele și poziția de lider în clasamentul general.

Dar acesta nu este neapărat finalul procesului. Cei patru producători au acum la dispoziție cinci zile ca să protesteze împotriva acestei decizii cu un apel la Curtea de Arbitrare a Sportului. Deocamdată nu s-a luat nicio decizie referitor la acest apel, probabil și pentru că FIM a publicat decizia Curții de Apel, dar nu și motivația detaliată a acesteia.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account