MotoGP – ultima zi de teste în Qatar: Lorenzo pe primul loc.

MotoGP – ultima zi de teste în Qatar: Lorenzo pe primul loc.

Jorge Lorenzo a obținut un timp cu peste jumătate de secundă mai rapid decât următorul clasat, Scott Redding, în ultima zi de teste din presezonul MotoGP, cu două săptămâni înainte de startul primei etape din 2016. Dar situația este mai complexă decât pare.

603879

Lorenzo a reușit un tur fulminant, fiind singurul rider care a coborât sub pragul de 1:55 pe tur. Dar această performanță a campionului en-titre nu spune întreaga poveste. Riderul din Mallorca a efectuat și o simulare de cursă – 22 de tururi consecutive. Timpul total obținut de Lorenzo a fost cu 10 secunde mai lent decât timpul în care Rossi (câștigător în Qatar anul trecut) a terminat cursa în 2015. Ce-i drept, comparația nu este tocmai corectă: miza într-o cursă adevărată este cu totul alta și condițiile în care a rulat Lorenzo sunt cu totul diferite (electronica unică, pneuri Michelin etc.). Marquez a mers și el 13 tururi legate, iar timpul mediu pe tur al catalanului a fost cu doar câteva sutimi mai lent decât al lui Lorenzo. Așadar, deși Marquez a fost al patrulea în clasamentul timpilor pe turul sec de pistă, ritmul său de cursă este promițător.

Timpul mediu obținut de Rossi în simularea de cursă a fost cu doar două zecimi de secundă mai lent decât al lui Lorenzo, deși, în clasamentul timpilor pe tur, Rossi a fost al cincilea, la șase zecimi de coechipierul său.

Surprinzătoare a fost performanța lui Redding, clasat al doilea în șaua motocicletei sale Ducati GP15. Britanicul nu a reușit doar un timp excelent în turul respectiv, ci a avut un ritm de cursă mai mult decât promițător. Judecând după performanțele lui Redding în ultima zi, într-o ipotetică cursă desfășurată în aceste condiții, britanicul ar fi avut șanse la podium.

Vinales a confirmat viteza pură care l-ar putea califica drept al cincilea „extraterestru” în sezonul 2016, cu al treilea timp absolut, dar ritmul de cursă al riderului de la Suzuki nu a fost chiar așa fulminant, catalanul fiind al șaptelea, după Lorenzo, Marquez, Redding, Rossi, Iannone și Dovizioso.

Marquez părea foarte nervos cu câteva ore înainte de încheierea ultimei sesiuni de teste. Spaniolul a căzut la un moment dat, fără urmări grave și părea cătrănit când s-a întors la boxe: „Ceva trebuie să se schimbe,” spunea Marquez, evident furios. Cu puțin timp înainte de încheierea testelor, Marquez reușea să ruleze într-un ritm respectabil, apoi se întorcea la boxe radios: „Am încercat o schimbare destul de radicală, pe care ne-a fost frică s-o încercăm până acum, și a dat roade. Am găsit direcția bună. Dacă s-ar disputa cursa azi, aș avea șanse la podium și poate chiar m-aș putea bate pentru victorie.” Marc nu a divulgat natura schimbării respective, dar Cal Crutchlow, slobod la gură ca de obicei, și-a spus părerea fără menajamente: „Schimbarea este că Marc a mers în spatele lui Lorenzo și a văzut ce face.” Lucru destul de plauzibil, având în vedere că Marquez l-a urmărit pe Lorenzo ceva vreme, în timp ce campionul făcea simularea de cursă.

Iată rezultatele în materie de cei mai buni timpi pe tur ai fiecărui rider în ultima zi:

day3

BMW

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă IN MOTION MEDIA.

Conectează-te folosind datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account