Graham Jarvis a câștigat Red Bull Romaniacs

Competitors perform during the prologue race at the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 25, 2017.

Graham Jarvis a câștigat Red Bull Romaniacs pentru a șasea oară în carieră, impunându-se fără drept de apel în fața mult mai tinerilor săi adversari. La 42 de ani, britanicul confirmă că încă este Regele Enduro-ului Extrem.

Acum ceva vreme, părea că domnia lui Jarvis a luat sfârșit. Jonny Walker, un rider foarte talentat, cu aproape 20 de ani mai tânăr, venea puternic din urmă și îi fura lui Jarvis victorie după victorie. Erzberg Rodeo, Romaniacs, Hell’s Gate, The Tough One – Walker câștiga o cursă după alta și părea să se impună drept noul rege în acest sport extrem de dificil. Dar Jarvis nu-și spusese încă ultimul cuvânt. Poate că englezul nu mai are (și, în unele privințe, nici n-a avut vreodată) viteza pură de partea sa, dar, cu sânge rece și o tehnică de pilotaj în teren dificil imbatabilă, continuă să facă față cu succes tuturor provocărilor, la o vârstă la care mulți piloți profesioniști și-au agățat demult casca în cui.

Competitors perform during the prologue race at the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 25, 2017.

Echipa organizatoare a făcut, ca de obicei, un traseu superb și foarte dificil, aproape imposibil chiar, pe alocuri. La Prolog, ca de obicei, Jarvis a preferat o abordare conservatoare, pentru a nu risca o accidentare înainte de startul propriu-zis al competiției. Astfel, Alfredo Gomez a câștigat Prologul, urmat de foarte tânărul Billy Bolt, coechipier cu Jarvis la Husqvarna, și de Jonny Walker, care, terminând al treilea Prologul, a fost nevoit să pornească primul pe traseu în prima zi de competiție.

Prologul a fost caracterizat drept foarte dificil și de către al nostru Mani Gyenes, singurul rider care a participat la și a terminat toate cele 14 ediții de Red Bull Romaniacs desfășurate până acum. Sătmăreanul s-a înscris la clasa Silver și a constatat că Prologul, deja foarte dificil, tocmai devenise și mai complicat din cauza ploii. Aderența era insuficientă pentru ca Mani să poată ridica roata față peste unele obstacole, așa că riderul Autonet Motorcycle Team a preferat să facă doar două ture, ca să nu riște o accidentare.

În prima zi pe munte, Jarvis a avut un start precaut, în timp ce unii dintre rivalii săi plecau în full-gas. Alfredo Gomez, pornit al treilea pe traseu, a căzut la doar 10 minute după start, după ce a lovit o piatră ascunsă în iarbă. Spaniolul rula prea tare ca să vadă piatra, așa că a luat o trântă zdravănă. A reușit să termine ziua, dar a abandonat ulterior din cauza durerii prea puternice la picior și la spate. Paul Bolton a plecat bine și el și conducea detașat în clasamentul provizoriu al primei zile, dar a ratat un control orar și a fost penalizat, pierzând multe poziții. Așa că Jarvis, printr-un parcurs inteligent și precaut, s-a instalat deja la conducere din prima zi, urmat de Mario Roman și de Jonny Walker. Traseul a făcut încă o victimă notabilă în prima zi: Wade Young a căzut foarte urât în punctul „The Rock”, tânărul sudafrican fiind nevoit să se retragă din competiție.

PHOTOCREDIT IS COMPULSORY

Un alt nume nou pe scena clasei Gold, tânărul ceh David Cyprian, avea un parcurs excelent, terminând prima zi al patrulea în clasament, în afara unor nume mult mai titrate în domeniu, precum Lars Enockl, David Knight, Paul Bolton sau Travis Teasdale.

Mani Gyenes a mers și el foarte bine în prima zi, dar s-a rătăcit în apropierea checkpoint-ului cu numărul patru, împreună cu câțiva rideri de la clasa Gold și a pierdut ceva timp acolo. România triumfa însă la clasa Bronze, prin Sergiu Grecu.

Deja din a doua zi, Jarvis avea mult mai puțini adversari redutabili, odată cu abandonul unor nume ca Gomez și Young. Traseul a fost, din nou, foarte dificil. A ieșit în evidență în mod special o coborâre practic imposibilă, pe care chiar și zeii enduro-ului extrem au coborât-o pe lângă motocicletă. Jonny Walker a căzut zdravăn pe această coborâre și s-a lovit la mâna stângă, o accidentare destul de urâtă. Aceasta nu l-a împiedicat pe tânărul englez să continue cursa (a încheiat cu al patrulea timp), dar avea să-l încurce destul de tare în lupta pentru victorie.

Alexandru Dumitrescu of Romania perform during the fourth race day of the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 29, 2017.

Astfel, Jarvis a câștigat și ziua a doua, urmat de Bolton și de Roman. Englezul deja își mărea avantajul în clasamentul general la aproape 20 de minute față de Mario Roman și victoria era extrem de aproape pentru veteranul de la Husqvarna.

Spectatorii erau încântați și de show-ul făcut de enduro-tourerele KTM 1090 Adventure R, cu Quinn Cody la ghidon, și BMW Touratech, cu Gerhard Forster în șa, înscriși la clasa Iron.

La clasa Silver, Mani Gyenes câștiga ziua, în fața lui Bruno Crivilin, liderul clasamentului la această clasă.

Cea mai grea zi a raliului, ca de obicei, a fost a treia. Managerii traseului au decis totuși scurtarea rutei, din cauza temperaturilor foarte ridicate la care urma să se ruleze. A fost o decizie înțeleaptă, pare-se, căci toți riderii au spus că traseul era de-a dreptul nebunesc, care i-a împins pe toți la limită. Jarvis a câștigat din nou, veteranul englez strălucind ca de fiecare dată când traseul devine dificil la limita impracticabilului. Jonny Walker a abandonat în urma accidentării la mână din ziua precedentă. Încă un nume răsunător s-a adăugat pe lista abandonurilor, cel al lui David Knight. Între timp, Manuel Lettenbichler, fiul lui Andreas, ieșea la rampă, terminând al treilea și urcând până pe locul patru în clasamentul general.

După acest parcurs, ultima zi devenea o formalitate: Jarvis o încheia în postura de câștigător, cu podiumul completat de Mario Roman și Paul Bolton, dovedind încă o dată cât de bine i se potrivește zicala: „Găina bătrână face ciorba bună.”

Graham Jarvis a câștigat Romaniacs pentru a șasea oară, după o cursă abordată inteligent, pe care a dominat-o de la un capăt la celălalt. „Nu mă deranjează să recunosc că, la 42 de ani, devine mai dificil să stai patru zile la rând pe motocicletă,” spunea Jarvis după cursă.

Romaniacs (13)

Traseul de la Red Bull Romaniacs devine din ce în ce mai dificil, de la an la an, dar asta nu-i descurajează pe riderii amatori de la a se înscrie, ci dimpotrivă: anul acesta peste 400 de piloți au luat startul la Romaniacs la cele patru clase. Organizarea este ireproșabilă.

Prologul ediției 2017 a Red Bull Romaniacs a fost foarte spectaculos de privit, dar foarte dificil pentru rideri, mai ales după o ploaie, când lipsa aderenței nu permitea ridicarea roții față peste obstacole. Mani Gyenes (nr. 102, foto stânga) a terminat raliul pe locul al doilea, în spatele brazilianului Crivilin. Sătmăreanul a devenit astfel singurul pilot din lume care a terminat fiecare dintre cele 14 ediții ale celui mai dificil raliu de hard-enduro din lume. Podiumul de la Silver a fost completat de neozeelandezul Dylan Yearbury. La Bronze, câștigător a fost românul Sergiu Grecu.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=LZ0yEqImzG8[/embedyt]

Imagini: Red Bull

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account