4.480 de kilometri pe o Yamaha FJR, în mai puțin de 33 de ore: nebunie sau absolută pricepere?

Americanul Alex Jones a stabilit cel mai rapid timp pentru Cannonball Run, în varianta moto: 32 de ore și 52 de minute.

Pentru cei care nu știau, ce este un Cannonball Run? Răspuns: un record de viteză, pe 2.906 mile sau 4.677 de kilometri, între Red Ball Garage și hotelul Portofino. Garajul se află în New York, iar hotelul lângă Los Angeles, în Redondo Beach așadar, o grămadă de drum. Coast to coast cum s-ar spune…

De ce se numește așa? În anii 70, revista Car and Driver a venit cu această năstrușnică idee, într-o încercare de reeditare a performanței stabilite de americanul Erwin „Cannon Ball” Baker, un „daredevil” timpuriu, actor de vodevil, pilot pe doua si pe patru roti, care, în 1933 a parcurs distanța în 53 de ore și 30 de minute. Timp de aproape patru decenii nimeni nu a fost în stare să doboare acest record, atenție, neoficial. Hollywood-ul a intrat pe fir, producând mai multe filme pe această temă și gata, a apărut, la nivelul satului global o adevărată cultură în jurul fenomenului.

Hoteluri de lux, băuturi și mâncăruri fine, sex simboluri, pardon, „influenceritze” de pe Insta, taxe de înscriere din care s-ar putea cumpăra o mașină mai de Doamne-Ajută, „imersiuni” în cultura diferitelor regiuni prin care se trece mai mult sau mai puțin legal, poate și o acțiune de caritate să nu se simtă nimeni vinovat într-un supercar, cam acesta e un Cannon Ball Run, cel puțin în Europa. Un soi de concediu de neuitat pentru cei bogați…

Și pentru că, de regulă, mașinile germane sunt cele care au câștig de cauză în Cannoball-ul original made in USA, un tip pe nume Alex Jones – nici o legătură cu varianta americană specializată în conspirații a răposatului Corneliu Vadim Tudor – s-a gândit că e mult mai economic să facă un Cannonball pe două roți.

Totuși, dacă ăsta e chiar garajul lui, lângă FJR regăsim un Porsche 911 996, care poate fi încadrat la burgheza categorie mașini germane puternice.

Deși ar fi avut o sumedenie de opțiuni de mare calibru, Alex a ales să cumpere o Yamaha FJR din 2014, la un preț pe care l-am descrie drept foarte bun, 4.000 de dolari americani. 80.000 de mile la bord nu ar trebui să fie o povară prea mare pentru o FJR, așa că Alex Jones s-a ales cu 144 de cai putere și o transmisie pe cardan, optând și pentru câteva îmbunătățiri: un rezervor suplimentar de 28 de litri, de la sine înțelesul detector de radar, neverosimilul bruiator de radar, două telefoane montate la îndemână și lumini suplimentare. Care s-au stricat pe drum, imediat cum a venit noaptea…

De menționat și că temerarul Alex Jones a recurs la mijloace extreme pentru a trage cât mai rar pe dreapta. Iar un bărbat care, de dragul unui record ce nu va fi niciodată omologat oficial, recurge la un cateter și la un prezervativ pe care-l goleste din cand in cand din mers, pe asfalt, pentru a nu-și strica media orară –  139 kilometri pe oră, nu poate fi decât un temerar.

Singurele probleme apărute:  sistemul cruise-control a încetat să funcționeze, iar guma spate, din cauza condițiilor meteo – a traversat totuși un continent într-o zi și noapte, era terminată.

Așa că Alex a oprit doar de șapte ori pe drumul dintre NY și LA și doar pentru a alimenta, reușind să străbată acest parcurs în 32 de ore și 52 de minute. Cu trei ore mai rapid decât precedentul „record”, stabilit pe un BMW K1600, de un tip al cărui nume nici nu mai contează. Alex s-a hrănit cu batoane proteice, s-a hidratat dintr-un Camelback și a consumat pilule de cofeină pentru a rămâne treaz. Câte oare?

Merită riscul? E chiar adevărat ce susține? Erau pastilele alea chiar legale? Dar dacă a trișat? Alex are declarații semnate la notar pentru orele de plecare și de sosire și printscreen-uri făcute din oră în oră pentru sistemul GPS folosit. Limpede este însă că americanul a făcut să se vorbească în toată lumea despre isprava sa. Chiar dacă nu exclude repetarea ei, Alex spune că deocamdată dorește să vândă motocicleta și să exploreze alte… hobby-uri.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account