BMW M 1000 RR, mai rapid pentru 2023, apare și Roadster-ul M!

Pentru 2023, BMW M 1000 RR se bucură de o viteză maximă mai mare, fără a fi fost nevoie să se umble la putere.

Totodată, racheta bavareză beneficiază și de o mai mare forță de apăsare la sol, inclusiv atunci când este înclinată în viraje. „Munca noastră de R&D va fi răsplătită la curse”, spun cei de la BMW Motorrad.

Deși puterea propulsorului cu patru cilindri în linie, anume dezvoltat pentru WSBK a rămas la 212 cai, obținuți la 14.500 rpm ,viteza maximă a crescut de la 306 km/h la 314 km/h. Iar asta, grație următorului pachet pregătit pentru modelul 2023: carene și wingleturi M, capac roată aerodinamic și aripă ce integrează conductele de frânare M. Totodată, efortul pilotului este mai mic, în condițiile în care se pot aborda unghiuri mai mari de înclinare sau viteze mai mari la aceeași înclinare.

Capacele pentru roți M Aero sunt rezervate pentru M 1000 RR M Competition, versiune care primește o pereche de roți noi din carbon. Se poate opta și pentru o pereche de roți forjate. Totodată, motocicletele sunt dotate și cu o șa M Endurance ergonomică, în urma unui redesign pentru secțiunea posterioară, care primește un suport de număr mai compact și mai ușor de detașat, grație unui conector LWS.

Merită să citești acest articol, publicat în aprilie: Progresele în studiul aerodinamicii din MotoGP își găsesc loc și pe stradă. Desigur, BMW Motorrad nu concurează în MotoGP, ci „doar” în WSBK. Aceasta înseamnă ca aripa față a fost optimizată pentru îmbunătățirea circulației în jurul gâtului furcii, dar și a etrierelor, a căror temperatură este redusă de către conductele de frânare M, folosite în premieră pentru o motocicletă de serie. Totodată, capacele din fibră de carbon „natur” reduc turbulențele în această zonă. De la 250 km/h pe oră în sus, vei avea parte de ceea ce se poate numi, un zbor lin!

Bazat pe actualele S 1000 R și S 1000 RR, BMW M 1000 R este al doilea model M de la BMW Motorrad.

…și pentru a fi sinceri, elicopterul în zbor la punct fix este cel care ne-a convins să alegem această imagine! Complimente PR-ului BMW Motorrad!

BMW preferă prescurtarea M R sau chiar Roadster-ul M. Nu e vorba de infatuare ci pur și simplu de cifre. Puterea maximă este de 210 cai, la 13.750 rpm, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 45 de cai putere în plus față de S 1000 R. Roadster-ul M oferă o tracțiune mărită în toate treptele de viteză, grație unui raport de transmisie secundar cu 47 de dinți -45 pentru S 1000 R – și a treptelor 4, 5 și 6 mai scurte.

Wingleturile oferă o creștere cu 11 kilograme a sarcinii pe roata față, la 220 km/h, dar își fac simțită prezența încă de la 160 km/h. Totuși, cum te bucuri de această bestie în afara circuitelor?

Ei bine, pentru cei care se pricep să mânuiască o astfel de motocicletă, șasiul a fost setat pentru a oferi performanță și pe șosea, elementele de suspensie putându-se seta în detaliu. La fel și amortizorul de ghidon.

Prinderea ghidonului este suprafrezată, iar ghidonul negru tubular, cu lettering inscripționat laser „BMW M 1000 R” este mai lat decât cel de pe S 1000 R. Practic, ergonomia postului de pilotaj este modificată, aceasta favorizând plasamentul către roata față.

Cu un design „All-Black”, furca USD de 45 mm integrează sistemul Dynamic Damping Control, iar jambele au fost modificate pentru a acomoda noii etrieri M. Practic, aceasta este a doua motocicletă care integrează o frână M, dezvoltata pe baza experienței din WSBK și descrisă de BMW Motorrad drept o culme a sistemelor de frânare road legal.

O descriem și noi atunci: două discuri de 320 mm, cu o grosime de 5 mm și suport din aluminiu anodizat negru și pompă de frână radială. Roțile standard sunt din aluminiu forjat, dar ca parte a unui foarte complex și în mod evident performant pachet M Competition există și opțiunea unor roți M Carbon.

Nu lipsește nici funcția Brake Slide Assist, pe care am descris-o cu ocazia lansării noului BMW S 1000 RR.

Prețul motocicletei pornește de la 21.190 de euro, iar pentru M 1000 RR pornește de la 33.290 de euro.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account