Brabec câștigă Raliul Dakar, pe Honda! Mani victorios la Original by Motul!

Gata, e oficial. Dominația neîntreruptă a celor de la KTM, care ține din 2001 încoace, s-a încheiat. Victorios în Raliul Dakar este Ricky Brabec, primul american câștigător în cel mai dificil raliu din lume. Mani a câștigat și el la clasa sa!

Ricky Brabec, 27 de ani, din Barstow, California: primul american victorios în Dakar.

Ultima probă specială a primului Raliu Dakar din Arabia Saudită a fost scurtată de la cei 360 km prevăzuți inițial până la 167 km, din cauza lucrărilor de construcție la o exploatare petrolieră. Deși inițial speciala le dădea speranțe celor care puteau urca în clasament, s-a transformat mai degrabă într-o plimbare triumfală a câștigătorilor, căci, în afară de un ghinion monstruos, piloți precum Ricky Brabec, la categoria Moto, veteranul Carlos Sains, la categoria Auto și al nostru Mani Gyenes, la categoria Original by Motul.

Astfel, californianul Ricky Brabec, în vârstă de doar 27 de ani, originar din Barstow, câștigă Raliul Dakar la a patra încercare, o victorie mult-așteptată pentru echipa de uzină Honda, care câștigă din nou în Dakar pentru prima dată din 1989 încoace. Brabec este la a patra încercare în Dakar, dar ultimele trei s-au încheiat dezamăgitor, cu abandonuri cauzate de defecțiuni tehnice. Americanul a fost destul de aproape de victorie și în anterioarele două ediții, dar a avut ghinion.

Brabec a trecut la conducere în clasamentul general începând din etapa a treia. A câștigat două etape, a treia și a șasea, și s-a menținut în control până la finișul din Qiddiyah. Atât pilotul, cât și motocicleta și echipa Monster Energy Honda au mers perfect.

Mani Gyenes, alături de venerabilul Carlos Sainz, câștigător la categoria Auto, la finalul Raliului Dakar 2020.

Începută în 2013, aventura Honda HRC în revenirea în Dakar întrerupe într-un final hegemonia KTM, constructorul austriac câștigând toate edițiile din 2001 încoace. Honda a câștigat de cinci ori Dakarul, în Africa, cu Cyril Neveu (1982, 1986, 1987), Edi Orioli (1988) și Gilles Lalay (1989).

Pentru câștigătorul de anul trecut, din Peru, australianul Toby Price, nu a fost o ediție foarte fastă, acesta având probleme de navigație și pierzând peste 15 minute după ce mousse-ul spate i-a cedat, în a doua jumătate a raliului. Price a reușit, totuși, să termine pe podium, salvând cât de cât onoarea echipei de uzină KTM, care a mai suferit un mare ghinion atunci când unul dintre candidații la victorie (și fost câștigător), Sam Sunderland, a ieșit din cursă accidentat.

Mani, alături de legendarul pilot de Formula 1 Fernando Alonso, care tocmai a terminat primul său Dakar, cu Toyota.

Pablo Quintanilla (Husqvarna) termină pe locul doi, fără șanse de a recupera ecartul destul de mare care îl despărțea de Brabec într-o specială atât de scurtă precum cea de azi. Pilotul din Chile, supranumit „Quintafondo” (Capăt într-a cincea), a învățat lecția de anul trecut, când s-a accidentat în ultima zi, în încercarea disperată de a-i fura lui Price o victorie aproape sigură.

Al nostru Mani Gyenes era la adăpost de atacurile adversarilor din categoria Original by Motul, cea mai dificilă a raliului, cu un avantaj confortabil de peste o oră și 20 de minute față de Benjamin Melot. Sătmăreanul s-a apărat și de atacurile lituanianului Arunas Gelaznikas, aflat pe 30 de la general, la un loc în spatele lui Mani, dar cu un ecart destul de mic. Astfel, Mani termină pe 29 la general și, mai important, pe primul loc la clasa Original by Motul! Încă un rezultat excelent în al zecelea Dakar din carieră pentru unul dintre cei mai buni piloți români de enduro/rally. Bravo, Mani! Abia așteptăm revenirea în țară a pilotului de la Autonet Motorcycle Team, ca să ne povestească mai pe larg cum a fost printre dunele din Arabia Saudită.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account