Cezeta Type 506 sau reînvierea pe cale electrică a porcuşorului

Česká Zbrojovka Strakonice nu e un nume care să îţi spună prea multe, dar cu siguranţă prescurtarea CZ ţi se va părea cunoscută. Crosserele CZ au câştigat campionate mondiale, enduroaicele erau o prezenţa uzuală pe podiumurile International Six Days, iar în ţara noastră, generaţia de aur a motocrosului le-a utilizat cu acelaşi success prin competiţii. Dar, nu despre asta e vorba. Între 1957 şi 1964, CZ a produs şi un scuter de 175 cmc, care a devenit o prezenţă emblematică pe străzile cu aer boem ale Pragăi. Aceasta în ciuda poreclei de “porcuşorul”, pe bună dreptate câştigată.


cezeta 506_3

Iată că englezul Neil Eamonn Smith reanimă brandul, fondând Cezeta Motors şi deschide o magazin lângă Praga. Cezeta reanimă şi “porcul”, botezat acum 506, păstrând designul original, dar cu măruntaie electrice.  Din raţiuni economice s-a renunţat la şasiul tip monococă în favoarea unui cadru tubular. Graţie motoraşului electric instalat în butucul roţii spate, Cezeta 506 accelerează de la 0 la 60 km/h în doar 3,2 secunde şi este capabil să atingă o viteză de top de 120 km/h, având performanţe comparabile cu cele ale unui scuter de 300 cmc. Autonomia este la fel de impresionantă, “porcuşorul” ducând până la 120 km într-o singură încărcare care durează între două şi trei ore.

Talentele noului CZ par a fi inepuizabile. Scuterul are şi marşarier, de mare ajutor atunci când „porcul” este uşor înclinat, o acceleraţie patent propriu care se poate impinge şi spre înainte, pentru a creea o frână de motor “electro-mecanică” şi reîncărca bateria în acelaşi timp, dar şi trei moduri de livrare a cuplului, urban, ploaie sau “full”. Lista de opţionale este lungă, aici regăsindu-se un far LED, sistem audio, conectivitate smartphone,toate acestea putând uşor dubla preţul de start al scuterului, deloc mic, 7.640 de euro.

 

cezeta 506

foto via Cezeta Motors

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account