Cum arată o cursă de motociclism viteză în Camerun?

„Grand Prix Moto Du Cameroun” face ca o cursă de motociclism viteză, așa cum se desfășura ea pe aeroporturile din România să pară un templu al siguranței.

Curse stradale s-au mai văzut, însă nici una ca asta! Este ușor să faci pe superiorul și să emiți comentarii ironice, atunci când și tu de abia ai uitat de WC-ul din fundul curții, de aceea, nu am să o fac. Ultima mea intenție este să joc rolul occidentalului avansat, care îi ia la mișto pe cetățenii din Camerun.

Singura mea nedumerire ar fi legată de acea bucată de „circuit” care presupune să rulezi pe contrasens, în plin trafic! E ca un soi de video game anarhic, dar, care totuși există! Cursa a avut loc prin (exprimarea e cât se poate de exactă) cartierul Bonamoussadi, în orașul Douala, și după cum vedea în imagini, nici nu aveai nevoie de o motocicletă de circuit. De fapt, puteai participa cu orice fel de motocicletă!

Și cum francezii sunt un neam aventuros și explorator – aș putea să îți povestesc mai multe pe această temă – un anume Morgan Govignon, un tip cu experiență pe la curse prin Insula Man, a reușit să ajungă până acolo, să se alinieze la start și cumva, să termine și cursa! Bine spune francezul în clipul de pe YouTube care documentează aventura, „sunteți pregătiți pentru așa ceva, credeți-mă, nu sunteți pregătiți!”.

Una peste alta, mie îmi place să filosofez, acest clip demonstrează uriașa diferență de paradigmă care există între africani și noi. Asta pe de o parte. Pentru un european e greu de conceput că poți să te dai la o cursă printre mașini ce vin de pe contrasens. De fapt, cred că un forjator de Magheru ar începe să plângă dacă i-ai spune „poftim bossule, ia-te la întrecere cu Jackson!”. A propos, Jackson este câștigătorul cursei, eroul local!

Pe de altă parte și africanilor le plac motocicletelor și întrebarea este cât va dura până vom vedea un pilot african la marile curse pe două roți? Toate începuturile au fost dificile, unele cu accente aproape suprarealiste, precum în cazul de față, dar parcă lumea moto e plină de povești de succes început prin hambare…

De fapt, oameni cu experiență în cursele pe două roți spun că este un miracol că această cursă s-a putut organiza în Camerun și că de aici încolo lucruririle se pot doar îmbunătăți!

Foto – Morgan Govignon, via roadracingnews

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account