Doctorul Costa, despre operația lui Marquez: „Eu aș fi pus un fixator extern”

Doctorul Claudio Costa, fondatorul Clinica Mobile, avertizase că s-ar putea întâmpla asta: pseudoartroza, adică vindecarea foarte greoaie a osului, a dus la necesitatea unei a treia operații la nivelul brațului drept al lui Marc Marquez. Care sunt timpii de recuperare și ce tehnică ar fi folosit Dr. Costa?

Echipa de medici de la spitalul Ruber Internacional din Madrid a efectuat o „îndepărtare a plăcii puse anterior și poziționarea unei noi plăci, cu adăugarea de grefă de os din creasta iliacă”. Doctorul Costa, care spusese mai demult că s-ar putea să fie nevoie de o a treia operație, a declarat astăzi pentru Moto.it:

„Dacă au făcut treabă bună la operație, recuperarea ar putea dura cam patru luni. Numele medicilor care au intervenit mă conving, dar deocamdată nu avem multe detalii despre tehnica utilizată și nici o prognoză despre cum va evolua situația în continuare.”

Sunt două posibilități, spune Costa. Personal, ar fi tăiat zona bolnavă, porțiunea de os care nu vrea să se vindece. „Aș fi scurtat brațul, tăind porțiunile de deasupra și de dedesubt, aplicând grefele osoase în acest «sandviș» și apoi aș fi pus fixatoare externe. În acest caz, în patru luni, brațul ar fi gata vindecat. Dacă, așa cum se înțelege din comunicat, au fixat toată treaba folosind o placă, timpii de recuperare sunt mai lungi: cel puțin șase luni.”

Greșeala s-a făcut în sepembrie, spune doctorul Costa, mai exact a doua greșeală. Prima a fost să se introducă o placă, în loc de o tijă intramedulară, în interiorul osului. Dar în septembrie deja se știa că osul nu voia să se vindece și Claudio Costa ar fi intervenit rapid, cu tehnica fixatoarelor externe. Să se aștepte încă două luni nu a ajutat cu nimic, probabilitatea unei schimbări spontane în starea lui Marquez era minimă. Dar ce avantaje are această soluție, a fixatoarelor externe?

„Eu aș fi scurtat brațul cu aproximativ trei centimetri: un braț ceva mai scurt nu te încurcă atât de tare, nu e ca un picior mai scurt, care te obligă să șchiopătezi. Repet, aș fi tăiat 3 cm din os pentru a elimina zona care nu vrea să se vindece, aș fi făcut «sandvișul» cu grefele, apoi aș fi pus fixatoare. Pentru că fixatoarele externe îmi permit să comprim progresiv cele două bucăți ale humerusului, zi după zi, accelerând vindecarea. Așa am făcut cu piciorul lui Doohan.”

Acum, spune Dr. Costa, așteptăm detalii și prognoza medicilor pentru a înțelege mai bine ce se va întâmpla.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account