Kawasaki pregătește o motocicletă electrică?

Colegii de la visordown.com au găsit niște patente înscrise de Kawasaki, care sugerează că producătorul din Akashi este pe cale să prezinte un model cu propulsie electrică.

Kawasaki a mai flirtat cu propulsia electrică în trecut. În 2014, japonezii au prezentat bizarul J-Concept și păreau să intre și ei în hora motocicletelor electrice. Dar, deși restul lumii a pornit-o pe această pantă, cei de la Kawasaki nu au mai continuat în această direcție.

Colegii de breaslă de la visordown.com au găsit o serie de schițe ale unor patente înaintate de Kawasaki care sugerează că japonezii au lucrat intens la tehnologia motocicletelor electrice și că ar putea prezenta ceva oficial în acest sens în scurt timp.

Un lucru care sare în ochi în schițe este priza de aer frontală de dimensiuni mari, aflată în aceeași poziție ca priza de aer de admisie a motocicletelor cu motor cu ardere internă. Dar un motor electric nu are nevoie de aer ca să funcționeze, deci de ce ar exista o asemenea priză de aer? Singurul răspuns plauzibil este că acea priză este necesară pentru răcirea motorului și/sau a bateriei. Având în vedere poziționarea acelei guri de admisie, este foarte probabil să aibă funcția principală de răcire a bateriei, care se află ceva mai jos decât locul în care s-ar afla, în mod normal, airbox-ul unei motociclete cu motor pe benzină.

Motoarele electrice, la fel ca propulsoarele pe benzină, generează multă căldură și, dacă nu este evacuată corect, aceasta poate avaria serios componentele motorului. Pentru o răcire eficientă, Kawasaki a prevăzut un radiator de ulei montat în față, care este conectat la o baie de ulei aflată sub motor. Uleiul circulă în partea de jos a motorului și pare să ajungă în carter, ca să răcească arborele principal al motorului.

O altă soluție tehnică interesantă este adoptarea unui ambreiaj, ceea ce ar însemna existența unei cutii de viteze. Nu știm dacă este vorba de o cutie de viteze convențională, de una automată în stilul DCT de la Honda sau de un simplu mecanism reductor. Este vorba de o soluție atipică, deoarece majoritatea motocicletelor cu motor electric transmit puterea direct de la arborele central al motorului, folosind o foaie spate de dimensiuni mari. Ceea ce înseamnă că uneori motorul este solicitat mai tare decât ar trebui. Opțiunea de a folosi o treaptă de viteză mai lungă ar scădea sarcina impusă motorului, ceea ce ar duce și la o autonomie crescută și ar face experiența pilotajului mai interesantă și mai diferită de un scuter cu CVT și ambreiaj automat.

Desigur, trebuie să avem rezerve față de acest patent, având în vedere că, de multe ori, acestea sunt înregistrate într-o altă aplicație decât cea pe care vor fi folosite, tocmai pentru a păstra secretul. Dacă vom vedea soluțiile tehnice prezentate mai sus într-un viitor model Kawasaki, ar putea fi cea mai captivantă motocicletă cu motor electric prezentată până acum.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account