Porsche deschide o uzină de combustibili sintetici în Chile

De ce ne-ar interesa pe noi o astfel de veste? Pentru că, sigur ne punem de acord că orice e legat de salvarea motorului termic ne surâde!

La sfârșitul lunii decembrie 2022, în Punta Arenas (Chile), Porsche a deschis uzina pilot „Haru Uni”. Aici a început deja fabricarea de combustibili sintetici, directorii executivi Porsche făcând în mod ceremonios plinul unui Porsche 911 cu benzină produsă „in situ”.

Deocamdată obiectivul celor de la Porsche este să producă 130.000 de litri de carburant sintetic pe an, în această fază pilot, dar, pe măsură ce proiectul va fi scalat, în 2027 se estimează că producția va ajunge la 550 de milioane de litri.

Cum este produs carburantul sintetic? Rezidurile rămase în urma cultivării plantelor (celuloza din cocenii de porumb de exemplu) sunt prelucrate pentru a se produce metanol, care este apoi transformat în carburant ce se poate folosi pentru un motor termic obișnuit. O condiție sine qua non este ca procesul să fie lipsit de amprenta de carbon, fapt pentru care astfel de facilități de producție utilizează energia eoliană.

Procesul este de până trei ori mai costisitor decât cel al producerii carburantului clasic, însă, pe măsură ce marile companii devin din ce în ce mai implicate (a se vedea cazurile Triumph și Repsol), se așteaptă o scădere a prețurilor.

De notat că în Punta Arenas există 270 de zile cu vânt, în care turbinele eoliene pot funcționa la maximă capacitate, iar în apropiera este și Strâmtoarea Magellan, deci combustibilul produs poate fi rapid transportat, grație infrastructurii de transport actuale.

Apoi, după cum spun și oficialii Porsche, există mai mult de 1.3 miliarde de vehicule cu combustie internă în lume și chiar dacă până în 2030 compania dorește să fie neutră din punct de vedere al amprentei de carbon, aceste vehicule vor rămâne pe drumuri, la propriu. Și, se pare că nu și la figurat, pentru că astfel apare o alternativă.

Să nu uităm nici de faptul că Porsche face parte din grupul Volkswagen, care integrează și marca Ducati. Deocamdată Porsche intenționează să utilizeze carburanții în Porsche Mobil 1 Supercup și în cadrul evenimentelor Porsche Experience, dar în lumea corporatistă ideile vin și se leagă repede…

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account