Se schimbă regulile în World Superbike din 2022. Accentul pe siguranță.

Au apărut noi reguli stabilite de Comisia SBK, referitoare la siguranța piloților din clasele Supersport 300 și noua Supersport (pentru care nu există încă un regulament tehnic). Căștile vor fi verificate după incidente.

Într-o ședință online, pe 12 noiembrie 2021, Comisia Superbike, formată din Gregorio Lavilla (Dorna, Director Executiv WorldSBK), Franck Vayssie (FIM), Andrea Dosoli (Yamaha), Paolo Marchetti (Kawasaki), Gigi Dall’Igna și Marco Zambenedetti (Ducati), Marc Bongers (BMW), Brian Gillen (MV Agusta), în prezența lui Jorge Viegas (Președintele FIM), Paul Duparc (FIM), Scott Smart (Director Tehnic FIM WSBK) și Dominique Hebrard (Responsabil Sportiv FIM CTI) a luat mai multe decizii referitoare la campionatul mondial al derivatelor de serie, acestea urmând să intre în vigoare în 2022.

 

Supersport 300 și Supersport

Vârsta minimă pentru participarea la Campionatul Mondial FIM Supersport 300 crește de la 15 la 16 ani, iar numărul maxim de piloți care pot lua startul în cursele Supersport 300 și Supersport este limitat la 30, plus două wildcard-uri. Începând din 2023, limita de vârstă pentru Campionatul Mondial FIM Supersport va fi de 18 ani împliniți.

În ceea ce privește regulamentul noii clase Supersport, comunicatul FIM spune că a fost stabilit ca urmare a dorinței de a găsi cel mai bun echilibru (raport capacitate/putere/greutate) și de a permite unor noi modele de motociclete să concureze în noua generație a clasei Supersport. Paragraful se încheie cu anunțul că regulile tehnice vor fi prezentate în curând.

 

Timpul maxim de calificare

Timpul maxim de calificare pentru cursă trece de la 107% la 105% din cel mai bun timp stabilit în calificări.

 

Airbag pentru toți piloții

Utilizarea combinezoanelor prevăzute cu Airbag va fi obligatorie în toate categoriile, inclusiv la Supersport 300, unde până acum era doar recomandat.

 

Transpondere dedicate pentru SS300 și SS

Piloții celor două categorii vor avea transpondere speciale, pentru a putea să primească informații urgente direct în bordul motocicletei, sistem folosit deja în clasa Superbike și în MotoGP.

 

Reducerea numărului de pneuri la Superbike

Numărul maxim de pneuri care pot fi utilizate într-un weekend de către piloții clasei Superbike va fi redus de la 24 la 21.

 

Căști verificate după incidente

Se introduce o procedură conform căreia se vor examina căștile care au suferit lovituri ca urmare a incidentelor de pe circuit. Scopul acestei reguli este facilitarea proiectului FIM Helmet, care se află în desfășurare, pentru a aduna mai multe date și informații despre siguranța căștilor. Căștile piloților care vor fi transportați la centrul medical ca urmare a unui incident vor fi păstrate de personalul medical pentru a fi controlate de Directorul Tehnic sau de Comisarii tehnici înainte de a fi înapoiate pilotului sau managerului echipei.

În caz de traumă craniană sau de comoție cerebrală, Comisia SBK a acceptat facilitarea dezvoltării programului FRHP (FIM Racing Homologation Program) și a următorului standard FIM FRHPhe-02 pentru căști, care ar trebui să intre în vigoare în 2025.

Casca va fi trimisă la Laboratorul FIM de  pe lângă Universitatea din Zaragoza, pentru o expertiză și o analiză nedistructivă. Producătorul căștii va putea fi de față, prin reprezentanți. După inspecție, casca va fi restituită pilotului, echipei sau producătorului.

 

Unele dintre măsuri pare că sunt luate cam târziu. Astfel, creșterea limitei de vârstă și reducerea numărului de participanți la clasa Supersport 300 (de la 42 la 32 de piloți) vin după incidente tragice precum cel în care și-a pierdut viața tânărul Dean Berta Vinales (vărul lui Maverick Vinales), în etapa de SS300 de la Jerez. Acest ultim tragic incident petrecut la clasele mici a fost un ultim semnal de alarmă referitor la aglomerația grilelor de Moto3 și SS300 și la vârsta foarte fragedă a multora dintre participanți, vârstă la care nu au nici maturitatea necesară pentru a-și asuma realmente consecințele manevrelor de pe pistă, nici un instinct de conservare foarte bine format. Mai bine mai târziu decât niciodată, însă.

Cât despre noua clasă Supersport, pare absurd că acum, când au mai rămas mai puțin de patru luni până la începutul campionatului, încă nu s-a anunțat regulamentul tehnic despre care se vorbește deja de un an. Din cauza acestei întârzieri greu de explicat, unele echipe au început deja testele de iarnă, fără să știe în ce configurație a motocicletei vor alerga sezonul viitor. Speculăm că aceste întârzieri vin ca urmare a dificultății stabilirii unor reguli care să mulțumească pe toată lumea, într-o competiție în care vor alerga roată la roată modele complet diferite, precum Ducati SuperSport 950, Triumph Daytona Moto2 765, Yamaha R6.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account