KTM pariază din nou pe cartea supermoto, cu noul 890 SMT!

KTM a lansat noul 890 SMT cu surle și trâmbițe.

Adică: austriecii au pus în scenă pentru ședința foto o competiție de hillclimbing, cu porți de sosire și de start, baloți de fân, public entuziast – nu știm dacă a fost adus cu autocarele – și numere de concurs montate pe farurile noii motociclete.

Arată undeva între 890 Adventure și 690 SMC R  și, în mod surprinzător, aderă la estetica supermoto care caracteriza epoca de glorie a acestor motociclete, adică sfârșitul primului deceniu din mileniul nostru. Ceea ce nu e chiar atât de mult în urmă, dar, dacă ne gândim mai bine, zece ani au trecut de când KTM 990 SuperMoto T/SM-T a ieșit din producție. De ale cărui performanțe 890 SMT se apropie periculos, chit că acesta era un V-Twin de 114 cai putere.

De data asta, KTM a lucrat dintr-o perspectivă mai practică, alegând ca propulsor noul LC8c. Bicilindrul produce 104 cai la 8.000 rpm și este folosit ca membru stresat al aceluiași cadru de pe 890 Adventure, cu o geometrie revizuită. Bascula este mai lungă și amortizorul a fost plasat la unghi mai mic pentru a aduce șaua la o înălțime de 860 mm și a facilita atacarea virajelor, ceva ce furca reglabilă WP Apex inversată, de 43 mm, pare că de abia așteaptă să facă.

Cursa suspensiilor este de 180 de mm, iar masa motocicletei este de 194 de kilograme. Rezervorul are o capacitate de 16 litri și este special proiectat pentru a permite pilotajul dinamic, în stil supermoto, cu multă mișcare în șa. Jantele de 17 inch sunt încălțate cu cauciucuri Michelin PowerGP, dar trebuie spus că la ședința foto de lansare au fost folosite și Pirelli Angel ST.

Ținând cont de blazonul său, 890 SMT este „blindat” la capitolul frâne, două discuri de 320 mm și etriere cu patru pistonașe. Desigur, în această eră modernă nu lipsesc un ecran TFT color și modurile de pilotaj. Și, la fel de evident, există o sumedenie de piese extra, de la ghidoane, șa într-o bucată, quickshifter sau un mod de pilotaj opțional,  Track cu 10 niveluri de control al tracțiunii și ABS sensibil la înclinare.

KTM pariază așadar din nou pe cartea supermoto, într-o formulă mult mai practică decât ce se întâmpla în epoca motocicletelor monocilindrice, atunci când marii producătorii cam aveau fiecare în portofoliu un astfel de model – vezi Honda FMX, Yamaha XT660X sau BMW G650 Xmoto… Interesantă este și evoluția „ostilităților” între producători, noul supermoto de la KTM urmând a se înfrunta în vânzări cu motociclete precum BMW F900XR sau MV Agusta Turismo Veloce.

foto: Sebas Romero

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account