La 66 de ani, Franco Picco va concura în Dakar ca pilot de uzină pentru Fantic

Italienii de la Fantic debutează în Dakar alături de un pilot cu totul special. Este vorba despre Franco Picco, legendă FIM, de 28 de ori participant la cel mai greu rally raid al lumii și de trei ori pe podium la categoria moto, alături de Yamaha.

Nu știm dacă mai există vreun pilot care să se poată lăuda cu un asemenea istoric la Dakar. În anii `80, italianul s-a prezentat la startul Paris – Dakar, mai mult din dorința de a își îmbunătăți tehnica de pilotaj pe nisip, el fiind motocrosist. Și nu orice motocrosist ci unul care pe atunci concura în Campionatul Mondial! S-a descurcat atât de bine încât a terminat pe locul trei la general și chiar s-a aflat în fruntea cursei pentru câteva etape. A devenit imediat pilot de uzină, trecându-și în palmares încă două locuri doi, în șaua Yamaha YZE 750, în 1988 și 1989. Merită menționat și că italianul a câștigat de două ori Raliul Faraonilor, la clasa moto.

Omul

Între 1996 și 2009, Franco Picco a concurat la categoria auto în Dakar sau s-a aflat la bordul camioanelor de asistență, pentru ca în 2010 să se întoarcă la origini, obținând locul 23 în Argentina și câștigând clasa Marathon. Apoi, până în 2017 a continuat să concureze la Dakar, și a făcut asta fie pe quad, fie pe motor, fie pe camion! Apoi, au urmat trei ani în care s-a concentrat pe ceea ce spun unii că ar fi adevăratul Dakar, Africa Eco Race, obținând un loc 10 și un loc 54.

În 2021, Franco Picco s-a întors la Dakar, înscriindu-se în categoria Original by Motul, acolo unde s-a clasat pe locul 11 și pe 43 la general. Asta la 65 de ani, o vârstă la care cei mai mulți dintre noi ar cam pune mănușile în cui, ce să mai vorbim despre curse! Totodată, Franco a publicat o mulțime de selfie-uri și filmulețe pe rețelele de socializare ceea ce nu avea decât cum să îl facă și mai popular și mai îndrăgit de public.

Legendarul italian este atât de competent încât cei de la Fantic l-au ales ca și pilot de uzină pentru prima lor participare la Dakar. Așadar, dacă anul trecut, Franco concura mai degrabă ca aventurier, neavând voie să ia la el mai mult de un cufăr, un cort ,un set de roți  și unul de gume, în 2022 el se va bucura de tot ”luxul” unui pilot de uzină, vehicul de asistență, maseur, mecanic, o cazare ”decentă”, etc.

Motocicleta

Fantic XEF 450 Rally este dezvoltată pe baza modelului de enduro XEF 450, ea lăudându-se cu o masă de de 30 de litri de carburant plasată în centrul motocicletei, o soluție tehnică excluzând în totalitate rezervoarele auxiliare. Totodată, un carenaj cu forme extrem de ascuțite învăluie în totalitate instrumentele de navigare. Practic, Franco Picco are ca sarcină și să ofere soluții de dezvoltare pentru această motocicletă, care se va vinde la dealerii Fantic în a doua jumătate a anului 2022, la pachet cu un kit racing. Pe lângă îndatoririle de pilot de teste, Franco a mai primit o sarcină dificilă din partea Fantic: să se distreze cum știe el mai bine!

”Va fi foarte mult nisip, ceea ce siguranță va face ca și cursa să fie una distractivă, față de anul trecut când se concura pe pietriș și nu puteai deschide prea mult gazul fără a risca un accident sau afectarea motocicletei. Vrem să menținem un pas alert, pentru a putea dezvolta această motocicletă în continuare și a evita să ajungem să rulăm între mașini și camione. Pentru mine ar trebui să fie mai ușor decât anul trecut, pentru că mă voi putea recupera corespunzător după fiecare etapă”, spune Franco Picco.

Ediția cu numărul 44 a Dakar se va desfășura între 1 și 14 ianuarie 2022, acoperind o distanță de peste 8.000 de kilometri, organizatorii asigurându-i pe concurenți că nu vor fi dezamăgiți când va veni vorba de pilotajul pe nisip.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account