Marquez se apără: „Nu am făcut nimic nebunesc!”

Marc Marquez vorbește despre incidentele controversate ale cursei de duminică, în care a pornit de pe locul 6 din grilă, a primit o penalizare care l-a dus de pe 1 pe 19, apoi încă una pentru care a cedat două poziții și, în cele din urmă, a ajuns pe locul 5 la final, primind însă o ultimă penalizare de 30 de secunde care l-a dus în afara punctelor, după contactul controversat cu Rossi.

Marquez are contact violent cu Rossi în penultimul viraj.

Totul a început atunci când Marquez a oprit din greșeală motorul motocicletei sale când ajungea pe locul său din grilă, înainte de start. După ce a ridicat mâna pentru câteva secunde, campionul a împins motocicleta și a reușit s-o pornească. Apoi, după ce a schimbat câteva cuvinte cu un oficial, s-a suit în șa și și-a reluat poziția pe grilă. Dar, conform regulamentului, ar fi trebuit să rămână pe grilă cu brațul ridicat. Și în niciun caz să meargă pe motocicletă în sens invers, fără să fi primit îndemnul unui oficial să facă acest lucru.

Astfel, în turul 6, Marquez a primit o penalizare ride-through, ajungând până pe locul 19. Dar spaniolul spune că a primit informații greșite de la oficialul de pe grilă.

„Când am ajuns pe linie, am avut o problemă cu motorul, care s-a oprit,” explică Marquez. „Am ridicat mâna, dar nu părea să mă vadă nimeni, așa că am început să împing motocicleta și, din fericire, a pornit. Apoi nu am mai știut ce să fac. Știam că dacă am mutat motocicleta, trebuie să ies de pe grilă, dar motocicleta funcționa în acel moment așa că, atunci când a venit arbitrul l-am întrebat (pentru că el comunică cu Direcția de Cursă) – «Pe linia boxelor sau înapoi pe grilă?» În acel moment, nu părea să știe ce se întâmplă. Apoi arbitrul a luat mâna de pe motocicleta mea și am văzut că alt oficial a făcut așa [face gestul cu degetul mare în sus, n.r.]. Apoi au plecat și eu am înțeles din asta că trebuie să mă întorc la locul meu pe grilă. Apoi am început cursa și mi-a apărut pe bord «ride-through penality», ceea ce nu am înțeles pentru că, dacă un oficial spune că ai voie, de ce să spui după câteva tururi că de fapt nu era voie și că trebuie să fii penalizat?”

În timp ce încerca să recupereze, Marquez a intrat în Aleix Espargaro în penultimul viraj al turului 9, primind apoi ordinul de a ceda o poziție de la direcția de cursă.

Am început să trag tare după prima penalizare și poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în cursă a fost cu Aleix,” recunoaște campionul din Cervera. „Pentru că eram cu patru secunde pe tur mai rapid decât el și nu mi-am dat seama că va fi atât de dificil… Am încercat 100% să evit contactul, apoi mi-am cerut scuze [cu mâna]. OK, am primit o penalizare. Am înțeles și, ca să fiu sigur, am cedat chiar două poziții.”

Espargaro avea să declare ulterior că a fost lovit mai tare de Danilo Petrucci decât de Marquez.

Incidentul cu Rossi

#TermasClash: Marquez and Rossi collide

The moment everyone is talking about from #ArgentinaGP 💢Marquez and Rossi CLASH!Watch the #TermasClash from all angles ➡️ http://bit.ly/TermasClashARG1

Publicată de MotoGP pe 9 Aprilie 2018

Atât de tare mergea Marquez, încât l-a prins din urmă pe Valentino Rossi în turul 18, ajungând să se ciocnească cu italianul într-o copie la indigo a incidentului cu Espargaro. Dar Espargaro a rămas pe roți, în timp ce Rossi a căzut după ce a ajuns pe iarba udă cu roata din față.

„Cu Valentino nu credeam că am făcut ceva nebunesc,” a declarat Marquez. „Adică trebuie să înțelegeți care era starea pistei în acel viraj. Sigur că trasa era uscată, dar am prins o bucată udă, am blocat fața, am dat drumul la frâne – apoi a fost contactul [cu Rossi], am încercat să virez, apoi am văzut că a căzut și am încercat să-i cer scuze [ridicând brațul]. Dar dacă te uiți mai atent, Zarco cu Dani, Petrucci cu Aleix… azi a fost foarte dificil. Dar nu contează, am dat tot ce am putut. A fost o duminică dificilă.”

Se teme Marquez că incidentul va reaprinde controversele din 2015?

„Sincer vorbind, nu-mi pasă, mă concentrez doar pe echipa mea și eu știu ce s-a întâmplat. Sigur că azi am făcut câteva greșeli, câteva au venit de la direcția de cursă și câteva au fost ale mele. Și le recunosc și voi încerca să fac mai bine în viitor. Cred că am făcut totul foarte bine și sunt mulțumit de faptul că în cursă aveam un ritm foarte bun. Eu mereu încerc să mă concentrez și să dau 100%. Valentino trage tare și el, dar și el avea 25 de ani cândva, toată lumea trebuie să țină minte acest lucru.”

His apology falls on deaf ears

Unbelievable scenes at the #ArgentinaGP as Marc Márquez heads to Rossi's box to apologise 😮😮😮Watch the #TermasClash 🎥 http://bit.ly/TermasClashARG

Publicată de MotoGP pe 8 Aprilie 2018

Un Rossi înfuriat declara mai târziu că Marquez „a distrus acest sport, pentru că nu-și respectă adversarii!”.

Marquez răspunde: „În întreaga mea carieră nu am intrat niciodată, dar absolut niciodată, direct în alt pilot, gândindu-mă că o să cadă. Mereu încerc să evit. Sigur, câteodată depășești într-o situație mai la limită, alteori e mai clar. Ce s-a întâmplat azi cu Valentino a fost o greșeală, o consecință a stării pistei, pentru că am blocat fața. Dar când vorbim de cariera mea, cred că ce spune el despre mine e greșit.”

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account