Să te naști prea devreme, studiu de caz: Yamaha TRX 850!

Trăim vremurile în care motociclete devin din ce în ce mai raționale.

Drumurile sunt super aglomerate, resursele parcă nu mai sunt din abundență, producătorii nu își mai permit să lanseze modele flamboiante cu care să o mai dea ocazional în bară. La orice colț de stradă se găsește câte un ecologist, toată łumea este atentă la consum, managerii caută soluții să își reducă costurile dar liderii de proiect vor să lanseze cât mai multe modele și lista ar putea continua.

Cam ăsta e pe scurt peisajul motociclismului la ora actuală. Cursa pentru performanțe puse pe tavă pentru marele public s-a mai domolit, iar motorul cu patru cilindri în linie, odinioară atât de popular pare să își fi trăit traiul.

Doi cilindri în line, în jur de 80 de cai, un proces de fabricare cât mai modular, sisteme electronice care să îți permită să ai două sau chiar trei motociclete într-una ca și stil de conducere și un puternic apel făcut la designeri, care să imagineze un pachet cât mai atractiv, pentru a convinge cât mai mulți tineri. Iar despre aceștia se știe că nu mai au aceeași de la sine înțeleasă fascinație pentru motociclete a generației de boomeri. Acesta e peisajul moto de astăzi.

Dar ce e și mai interesant este că, lăsând la o parte propulsorul CP2, noua Hornet, motocicleta cu nume de smartphone, adică 8S și alte cele, această motocicletă a zilelor noastre există de fapt de un sfert de secol. Doar că nimeni nu prea a băgat-o în seamă în anii în care s-a fabricat. Este vorba despre Yamaha TRX 850, produsă pentru doar patru ani, între 1996 și 2000.

Nu a fost nevoie de multa munca pentru a o face mai aprigă: discuri wave, etriere, furtune de frana și o evacuare aftermarket. Cunoscătorii recomandă și un amortizor Nitron și deja ai un cu totul alt soi de motocicletă.

Hai să vedem dacă portretul motocicletei populare de astăzi, evocat anterior i se aplică. Păi, avem așa: propulsor cu doi cilindri în linie tip cross plane, de 849 cmc și 79 de cai, împrumutat de la mult mai cunoscuta Yamaha TDM. Bun! Cadru tip trellis din oțel, furcă obișnuită, semi-ghidoane, un semi-carenaj și scărițe plasate mai spre spatele motocicletei, așadar o tură de shopping efectuată cu succes prin stocurile de piese Yamaha.

Sau, dacă vrei ceva și mai de impact, aici ai exemplul unui „restomod” făcut de un arhitect. Care, seamănă uluitor de mult cu conceptul Yamaha DB40. Chiar dacă nu e vorba de un cadru tip deltabox.

TRX 850 a fost conceput pentru a concura cu V-Twin-ul Ducati 900SS, dar vânzările au fost lente și se spune că ultimele exemplare au fost date „la ofertă” de către dealeri. Dacă în epocă, presa moto era sceptică în fața bicilindrului paralel, care era dojenit pentru că nu are cum să ajunga la popularitatea unui patru în linie, să împrumute caracterul unui V-Twin  sau să emane fiorul exotic dat de un tricilindru – caracterizarea aparține Visordown, iată că acest propulsor, un soi de erou al clasei muncitoare, astăzi face mai toată muncă în segmentul mediu. O tempora, O mores!

Dar iată că vremurile se schimbă și Yamaha TRX 850 devine o motocicletă foarte căutată, pe care experimentații jurnaliști de la MCN ajung să o numească „unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale motociclismului”. Asta pentru că dincolo de soluțiile tehnice care nu conveneau epocii, motocicletei nu i-a lipsit niciodată caracterul, reușind să fie mai mult decât o sumă a componentelor și asta în special pe drumurile virajate.

După o perioadă în care a fost privită cu superioritate, Yamaha TRX 850 a ajuns să fie căutată de bikerii care își doresc ceva diferit și totuși cât se poate de accesibil. Frânele, suspensiile și evacuarea s-au dovedit a fi facil de upgradat pentru un buget decent. Trebuie spus că și acum, am găsit pe mobile.de 14 exemplare la prețuri între 2.500 și 4.000 de euro. Iar look-ul acestei motociclete te face să te întrebi „ce este asta” dar poate să scapi și un wow.

Asta pentru că vizual, Yamaha TRX 850 emană o combinație între spiritul anilor 80 și 90 și ar fi nevoie doar de un geniu precum Kardesign care să se joace puțin cu ea și să-i ofere un aspect actual. Așadar, nu doar unii oameni nu se nasc în epoca potrivită, ci iată că și unele motociclete.

foto – Rainmaker47, Arrivisto, bikeexif, bosexhaust

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account