Cursele de enduro sunt, desigur, tocmai la capătul listei de probleme în ceea ce privește protecția mediului. E suficient să compari „impactul” ecologic al unei cete de enduriști cu cel creat de cele mai mari cinci nave de croazieră de pe oceane. Problemă rezolvată.
Dar, iată totuși că „tribul motocicliștilor” așa cum e privit el ca un „bau-bau” de marele public se dovedește a fi în avangarda celor care lucrează pentru un mediu sustenabil. Chiar dacă ultimele alegeri din State au repus pe tapet curentul „Drill, Baby, Drill”, companii precum Yamaha sau Honda rămân pe poziții în ceea privește reducerea sau chiar anularea amprentei de carbon. Mai mult, cel mai înalt for al motociclismului mondial, Federația Internațională de Motociclism (FIM) este din ce în mai implicată pentru a aduce sportul cu două roți motorizate la un nivel cât mai înalt de sustenabilitate.

O imagine cu care ne-am obișnuit la curse și este meritul FIM. Fiecare motocicletă stă pe un covoraș. Nu doar că se evită scurgerile de fluide pe sol, dar motocicletele sunt mai bine protejate de umezeală.
Programul KiSS, care înseamnă „Keep it Shiny and Sustainable”, este o inițiativă FIM prin care organizatorii de evenimente sunt încurajați să dezvolte și să implementeze practici durabile, reducând impactul negativ asupra mediului și sporind impactul social pozitiv asociat evenimentelor moto.
Una dintre comisiile FIM este Comisia Internațională pentru Sustenabilitate. În fiecare an, această comisie updatează Codul de Mediu al federației, un document a cărui istorie merge până în 1994.

Probele speciale și legăturile sunt în așa fel trasate încât zonele sensibile din punct de vedere al florei și faunei să fie evitate. Totul trebuie să fie cât mai clar marcat.
Codul său prescrie reglementări și recomandări pentru a îmbunătăți relația dintre motociclism și mediu și promovează evenimente durabile. Este interesant să le trecum în revistă:
1) zgomot, combustibil, protecția solului și probleme legate de curățarea materialului de concurs.
2) comportamentul și activitățile spectatorilor, organizatorilor, managerilor de circuite/piste, participanților la curse și utilizatorilor drumurilor publice.
3) îndatoriri ale delegaților CID și ale administratorilor de mediu
Oricine a participat la una dintre etapele de cupă europeană sau mondială desfășurate în țara noastră – și au fost câteva – știe câtă atenție s-a acordat acestor aspecte.

Tot ceea ce înseamnă fluid este păstrat într-un container. În orice padoc, organizarea este exemplară.
Toate aceste scopuri nobile nu rămân doar pe hârtie, iar asta e demonstrat și de FIM Sustainibility Award. Cel mai recent câștigător al acestui premiu este Prime Stadium Eventos, promotorul Campionatului Mondial de Enduro.
Grație eforturilor acestui promoter, fiecare organizator a pus în aplicare o varietate de inițiative pentru a încuraja practicile durabile. De exemplu, după runda a doua, desfășurată în Portugalia, toate anvelopele uzate de la echipe au fost donate școlilor locale pentru a ajuta la construirea unor grădini organice.
„Enduro și natura merg mână în mână. Piloții au un respect profund pentru natură. Acest premiu pentru sustenabilitate înseamnă atât de mult pentru noi. Ne străduim să lăsăm un impact pozitiv asupra comunităților în care au loc cursele noastre, iar acest premiu este o mare onoare”, spune Carla Alvarenga, managing director Prime Stadium Events.

Carla Alvarenga primește premiul FIM pentru sustenabilitate.
Foarte recent, Prime Stadium Eventos a anunțat și o nouă colaborare cu Putoline Oil. Compania olandeză devine astfel partener principal al mondialului de enduro! Colaborarea a devenit posibilă grație interesului entităților implicate pentru implementarea de practici prietenoase cu mediul în sporturile cu motor.
Înființată în 1970, Putoline Oil a fost de la bun început o companie care s-a implicat în sportul cu motor. Olandezii au o lungă istorie de colaborări cu sportivi și echipe moto, care concurează atât în off-road cât și pe asfalt.
Anunțul este cu atât mai interesant în condițiile în care a fost făcut pe fondul numărătorii inverse până la runda de deschidere a sezonului 2025. Prima etapă a Campionatului Mondial de Enduro se va desfășura în Portugalia, între 4 și 6 aprilie.
Colaborarea a devenit posibilă grație interesului entităților implicate pentru implementarea de practici prietenoase cu mediul în sporturile cu motor.
Aflată în avangarda tehnologică a companiilor din domeniul lubrifianților și în mod programatic preocupată de protecția mediului, Putoline Oil a fost atrasă să își consolideze prezența în EnduroGP tocmai datorită inițiativei Ride Green a campionatului mondial de enduro.
„Putoline Oil dezvoltă și produce lubrifianți de înaltă calitate și produse de întreținere exclusiv pentru vehiculele cu două roți cu motor din anii 1970. Datorită facilităților lor de producție de ultimă oră, ai întotdeauna acces la cele mai recente evoluții în materie de lubrifianți pentru motociclete și produse de întreținere și îngrijire, întotdeauna cu specificațiile corecte. Experiența în domeniu îi pune în avangarda pieței și ca partener principal al competiției o vor împărtăși cu întreaga lume”, spun organizatorii EnduroGP.
Leon ten Hove – Putoline Oil, Marketing Manager: „Putoline Oil caută colaborări la cele mai înalte niveluri, câștigând acoperire și vizibilitate internațională. Suntem impresionați de efortul depus de organizatorii EnduroGP în ceea ce privește calitatea și sustenabilitatea acestui campionat mondial. Pentru noi, este o oportunitate fantastică de a ne prezenta produsele la cel mai înalt nivel al curselor off-road, adresându-ne unui public global.”
Iată așadar cât de complexă este interdependența între companiile din industria moto, organizatori locali, foruri de reglementare, promotori și persoane pentru care protecția mediului înseamnă ceva. Cercetarea științifică merge mână în mână cu cursele, iar această interdependență ajută la crearea unei lumi mai bune.
Reprezentantul oficial în România al Putoline Oil este Dual Motors.