MotoGP: sezonul 2020 în căzături

Dorna a publicat statistica căzăturilor pe sezonul 2020 de MotoGP, de unde se pot trage niște concluzii foarte interesante.

Mai întâi, totalurile: anul acesta au avut loc 722 de incidente, cu 249 mai puțin decât anul trecut. Desigur, și numărul de etape de sezonul acesta a fost clar mai mic decât cel al sezonului trecut, la doar 15 etape (14 pentru clasa regină, care nu a alergat în Qatar). Așadar, dacă numărul total nu este neapărat relevant comparându-l cu cel de anul trecut, să ne uităm la media pe etapă.

Ei bine, în MotoGP media pare să fi crescut, cu 12,8 căzături pe weekendul de cursă în 2020, față de 11,6 în 2019. Și la Moto2 valoarea este în ușoară creștere, cu 19,4 căzături pe etapă în 2020 față de 18,3 în anul precedent. În mod paradoxal, piloții foarte tineri din foarte competitiva clasă Moto3 par să fi fost mai prudenți sau mai norocoși decât ceilalți anul acesta, cu 16,6 căzături pe etapă în 2020, față de 21,3 în 2019.

Vorbind despre piloți individuali, în clasa regină Johann Zarco deține recordul negativ (pentru el și echipa lui): francezul de la Ducati a căzut de 15 ori, cu doar două ori mai puțin decât anul trecut. Imediat după el se află Alex Marquez, cu 14 căzături, al treilea fiind Aleix Espargaro, cu 12. Urmează trei piloți de la KTM: 11 căzături pentru Iker Lecuona și câte 10 pentru Brad Binder și Pol Espargaro, la egalitate cu Bradley Smith.

Dar cine cade cel mai puțin? La clasa regină Danilo Petrucci este cel mai virtuos, cu doar două ocazii în care a văzut asfaltul de prea aproape. În mod curios, și Marc Marquez a căzut tot de două ori, o dată în antrenamentele libere și o dată în cursă, chiar în primul Mare Premiu de la Jerez; dar pentru el consecințele au fost foarte serioase. Fabio Quartararo, pe Yamaha, a căzut de doar șase ori, iar campionul mondial Joan Mir a căzut de doar cinci ori cu al său Suzuki în 2020.

Recordmanul absolut la căzături în 2020 este în clasa Moto2: malaezianul Kasma Daniel a luat nu mai puțin de 30 de trânte, în timp ce Jorge Navarro s-a oprit la cota 19. Spre bucuria echipei sale, la polul opus s-a aflat olandezul Bo Bendsneyder, care a căzut o singură dată tot sezonul. Sam Lowes își confirmă reputația de „crasher”, cu 14 căzături aflându-se pe locul cinci al clasei sale în acest top. La celălalt capăt al topului se află campionul mondial Enea Bastianini și Jorge Martin, cu câte cinci căzături de căciulă, sau, mă rog, de cască.

La Moto3, Gabriel Rodrigo s-a remarcat la modul negativ, cu 18 căzături, în fața lui Alonso Lopez (15), Celestino Vietti (14), Tatsuki Suzuki și Kaito Toba (13 fiecare). Vicecampionul Tony Arbolino a căzut de doar trei ori, fiind cel mai „stabil”. La același capăt al topului se află și Ai Ogura, impetuosul sudafrican Darryn Binder și proaspătul campion mondial Albert Arenas, cu câte cinci trânte fiecare.

Dacă ar fi să observăm un trend pentru 2020, acesta ar fi că piloții care au luat titlul sau s-au luptat serios pentru el au căzut foarte puțin: Joan Mir la MotoGP, Enea Bastianini și Jorge Martin la Moto2, Arbolino, Ogura, Arenas la Moto3.

La nivel de circuite, circuitul Bugatti de la Le Mans deține recordul pierderilor de control pentru al doilea an consecutiv. Nu putea fi altfel, având în vedere condițiile meteo groaznice din timpul etapei, cu temperaturi ale asfaltului între 12 și 16 grade și ploi. Anul acesta, s-au contabilizat 100 de căzături, față de 90 anul trecut. Cele mai multe, 30, s-au întâmplat în șicana Dunlop (recordul sezonului), 15 la Connexion și 13 la Garage Vert.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account