Sam Sunderland câștigă Raliul Dakar 2022 pentru Gas Gas!

Sam Sunderland a câștigat astăzi pentru a doua oară în carieră Raliul Dakar, pilotând noul său Gas Gas impecabil din punct de vedere strategic într-o specială destul de scurtă. Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) a terminat al doilea, câștigând această ultimă specială, cu Matthias Walkner (KTM) ocupând ultima treaptă a podiumului.

Lucrurile nu erau deloc tranșate la finalul zilei de ieri, când puține minute îi despărțeau pe primii clasați, dar Sunderland pornea cu un avantaj, pentru că astăzi nu deschidea traseul și conducea clasamentul general. Britanicul, trecut pe Gas Gas în decembrie (de la KTM), s-a descurcat excelent astăzi, conservându-și foarte bine avantajul față de Quintanilla și de Walkner, fără a risca mai mult decât era nevoie. Astfel, Sunderland a terminat speciala cu al optulea timp, dar a pierdut doar ceva mai puțin de trei minute și jumătate față de Quintanilla, care a atacat serios de-a lungul celor 164 km, știind că asta e șansa lui la victorie.

Chilianul de la Honda a câștigat speciala, dar aceasta era prea scurtă și Sunderland era prea bine plasat ca să poată recupera suficient timp, așa că Pablo a fost nevoit să se mulțumească cu un meritat loc 2, un rezultat excelent pentru debutul său în echipa de uzină Honda.

Locul trei la general i-a revenit lui Matthias Walkner, care a avut un parcurs rapid și constant în ultima specială, dar a așteptat mai degrabă eroarea adversarilor, fără să încerce un atac disperat, care l-ar fi pus în poziția de a risca locul pe podium.

Adrien Van Beveren termină pe patru, o dezamăgire majoră pentru francez, care este cel mai bine clasat pilot Yamaha și obține astfel cel mai bun finiș din carieră în Dakar. Maestrul curselor pe plajă a avut ghinion în edițiile precedente, abandonând de fiecare dată, dar a avut un parcurs rapid și calculat în 2022, luptându-se pentru victorie până ieri, când a deschis traseul în urma victoriei din etapa a zecea și a pierdut destul de mult timp, o distanță greu de recuperat într-o specială atât de scurtă precum cea de astăzi.

Cel mai bine clasat debutant a fost tânărul american Mason Klein, care a terminat pe 9 la general și a câștigat clasa Rally 2, rezervată piloților fără susținere de uzină.

Danilo Petrucci a avut și astăzi un parcurs foarte bun pentru un pilot aflat la debut în rally-raid și venind dintr-o disciplină complet diferită, dar a terminat pe 89 la general, după ce a abandonat într-una dintre zilele primei săptămâni în urma unei probleme tehnice și a primit penalizarea aferentă de 11 ore.

Al nostru Mani Gyenes a terminat pe 43 la general speciala de astăzi, încheind raliul pe locul 40 la general și pe 5 la categoria Original by Motul, rezervată riderilor care nu beneficiază de asistență tehnică. Sătmăreanul a avut mai multe probleme tehnice de-a lungul raliului, unele dintre acestea ducându-l în pragul abandonului (de exemplu ruperea axului basculei în plină specială, în prima săptămână). Având în vedere toate obstacolele întâlnite, pilotul Autonet Motorcycle Team s-a descurcat excelent și a terminat încă un Dakar, la a 12-a sa participare. Mani este pe 18 la general în clasa Rally 2.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account