Primo Flux Performance este un enduro electric care promite să fie bestial

Pe cât de mică e Slovenia ca țară, pe atât de dinamică este ea în domeniul tehnologiei.

O echipă de raceri și ingineri sloveni au pus bazele companiei Flux Performance, care are ca obiectiv dezvoltarea de motociclete electrice care să respecte conceptul clasic al acestor vehicule, adăugând însă cele mai avansate tehnologii în ceea ce privește propulsia electrică.

Astfel a apărut prototipul Primo, un enduro electric, care aruncă mănușa motoarelor de categoria E3. Propulsorul său cântărește doar 7.7 kilograme și produce 85 de cai putere și un cuplu absolut uriaș, 749 Nm! Producătorii au dotat motocicleta cu un așa numit ambreiaj virtual, pentru a se putea modula livrarea sa, la fel ca și în cazul unui enduro clasic. Fără a avea însă bătaia de cap a unui kit „mecanic” de ambreiaj.

Totodată, cu astfel de performanțe oferite – cifra de 749 Nm mă „obsedează”, slovenii au dezvoltat o unitate de control, accesibilă de pe smartphone care face ca și puterea să  poată fi setată chiar și la valoarea produsă de un moped, asta pentru cei care doresc să o ia mai ușor. Totodată, este foarte posibil ca Primo să fie primul enduro „smart”, întrucât motocicleta este dotată cu accelerometre, giroscoape, senzori de vibrații, GPS, senzori pentru măsurarea vitezei roților, putând dezvolta algoritmi, selecta automat moduri speciale de funționare și chiar învăța „obiceiurile” piloților.

Nu lipsește nici un sistem de recuperare a energiei pe frânare, care e trimisă înapoi în bateria de 400V. Aceasta cântărește 34 de kilograme și deși producătorii spun că nu a fost construită cu materiale exotice, structura sa respectă standardele industriei aerospațiale. Fiecare celulă este răcită separat, iar bateria se poate înlocui în mai puțin de un minut.

Trecând la componentele clasice pentru o motocicletă, cadrul lui Primo a fost creat de către „vecinii” italieni de la HM Moto , iar pentru suspensii au fost alese o furcă KYB și un amortizor Öhlins TTX. Motorul este răcit cu apă, existând și un mic radiator acolo unde te-ai aștepta să îl găsești.

Potrivit Flux Performance, prețul de vânzare vizat este de 13.000 de euro, dar slovenii fac un discount de 1.000 de euro celor care se bagă la un pre-order.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account