O nouă tehnologie reduce la 90 de secunde timpul de încărcare pentru un mic scuter electric

Companiile britanice Mahle și Alltrope Energy au pus la punct o nouă tehnologie de baterii care promite să rezolve definitiv problema timpului de încărcare.

Noua baterie combină obișnuitele celule litiu-ion cu supercondensatori, creând ceea ce Mahle a descris drept un hibrid litiu-carbon, care poate fi încărcat în doar câteva minute. Astfel, o baterie care ar alimenta un scuter electric ar putea fi încărcată în doar 90 de secunde. Acest lucru este posibil prin combinarea unui anod de tip baterie de mare viteză  cu un catod de tip condensator electric cu strat dublu (EDLC) de mare capacitate, cele două fiind separate de un electrolit organic. Ca și rezultat, bateria rămâne stabilă la temperaturi ridicate, nu are nevoie de răcire externă sau de tehnologie complicată de gestionare, la un ciclu de peste 100.000de încărcări, ceea ce este mult peste bateriile obișnuite. Totodată, nu mai este nevoie de utilizarea de metale rare, bateriile fiind și ușor de reciclat.

Dezvoltarea acestei baterii a pornit de la studiul asupra activității de livrare cu mopede clasice pe benzină, economia la cerere crescând utilizarea acestora. Dr. Mike Basset, șeful Mahle Powertrain, spune că decarbonizarea acestor livrări este foarte dificilă fără un stoc de baterii interschimbabile costisitoare sau fără a se trece la utilizarea de vehicule electrice mai mari, care consumă și mai multă energie.

În schimb, cei de la Mahle au demonstrat că un scuter de mici dimensiuni, cu o baterie de aproximativ 500 Wh, cu autonomie redusă la aproximativ 20 de kilometri poate fi încărcat în sub două minute. Asta, comparativ cu 30 de minute, dacă acesta ar fi alimentat de o baterie clasică. Astfel, cei de la Mahle au demonstrat importanța optimizării bateriilor și pentru scenariul în care vehiculul este folosit.

Frica de a rămâne fără baterie este principala barieră în calea adoptării vehiculelor electrice. Dar, dacă o baterie poate fi încărcată în câteva minute, la fel cât îți ia să faci un plin de benzină, o mare parte din această frică va dispărea, este de părere Dr. Mike Basset.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account