Prezentare gama de căști moto KYT: ADN racing într-un pachet accesibil

Trebuie să recunosc că auzisem doar în treacăt de căștile KYT, pânâ când nu am primit una la purtare pe termen lung, din partea importatorului pentru România, Motovibe.ro.

Așa că m-am pus repede pe studiat și am fost surprins să descopăr că această companie este profund implicată în lumea curselor moto, susținând o sumedenie de piloți din campionatele de viteză. Și nu mă refer doar la competiții de nivel național ci chiar la MotoGP, acolo unde Enea Bastiniani (Ducati Lenovo Team) și Augusto Fernandez (GasGas Factory Racing Tech3) poartă căști KYT.

Ei nu sunt însă sigurii piloți care au ales KYT. În ultimii ani, mai multe nume grele precum Aleix Espargaro, Andrea Iannone sau Xavier Simeon au concurat alături de această marcă de căști moto. Ba chiar, în 2020, în Moto2, șase piloți din acest campionat erau echipați cu căști KYT. Nu lipsesc nici colabările cu piloți talentați din Moto3 și din MXGP. Dacă am ajuns la capitolul off-road, aici KYT impresionează cu un alt nume de calibru și anume cu cel al lui Taddy Blazusiak, care poartă această marcă. Ba chiar, există disponibilă și o cască KYT Skyhawk Taddy Replica.

Căștile KYT au așadar un ADN racing și o istorie care merge mult mai în urmă decât te-ai aștepta. Proiectul a debutat în 1998, cu o filosofie „idealistă” și anume cea de a prelua calitățile unei căști premium, folosită pe circuit și de a le folosi în crearea unui produs accesibil ca preț motocicliștilor obișnuiți.

Ideea îi aparține omului de afaceri indonezian Eddy Tedjakusuma, care, în 1980 a fondat grupul PT Tara, în prezent, una dintre cele mai mari facilități de producție de căști moto din lume, cu o suprafață de 100.000 de metri pătrați. Piața asiatică are o capacitate foate mare de absorbție și a crescut enorm în ultimele decenii, astfel încăt grupul PT Tara a lansat mai multe mărci pentru aceasta, BMC și HIU pentru segmentele entry-level și mijlocii, alături de INK, KYT și MDS pentru segmentele mijlocii-superioare. Desigur, faptul că acum grupul are o cotă de piață de 70% în Indonezia și un segment important din piața asiatică poate fi explicat doar prin atenția acordată calității și produsului și un focus permanent pe dezvoltare. Astfel, în apropiere de Jakarta, o echipă de 850 de angajați lucrează într-o fabrică a cărei capacitate de producție este de peste 2.000.000 de căști anual.

KYT a fost marca aleasă de PT Tara pentru a intra pe piețele din afara Asiei, în special Europa și America. Căștile KYT au trecut așadar testul exigențelor din partea consumatorilor occidentali și, după cum spuneam, chiar și pe cel al racerilor de top. Încă din 2014, KYT colaborează cu brandul Suomy, care este distribuitor european al mărcii, iar departamentul R&D al KYT este localizat în Italia.

Astel, în prezent, gama căștilor moto KYT este una completă, integrând categoriile Racing, Sport-Touring, City și Off-Road. Desigur, toate castile respectă și chiar depășeșc standardele DOT și ECE.Vârful de gamă, modelul racing NZ Race a fost dezvoltat în baza experienței cu piloți de top, beneficiind de studii în tunelul aerodinamic și de aportul unui software de dinamică a fluidelor. Materialul este unul aparte și anume Tricomposit, un mix de Kevlar, carbon și fibră de sticlă.

Căștile din categoria Sport-Touring includ mai multe modele full-face, dintre care menționăm NF-R și TT-Course, alături de un model tip flip-up, Convair. Carcasele lor sunt produse din termoplastic injectat cu un mix de rășini cu mare rezistență la impact, și includ, cu excepția lui TT-Course, un vizor intern pentru soare, iar comportamentul aerodinamic a fost testat în tunelul de vânt.

În categoria City se regăsesc în mod evident, mai multe modele de căști tip jet, dintre care, cele mai importante sunt NF-J și D-City, ambele integrând un vizor intern de soare. În fine, pentru off-road, cel mai emblematic model este Skyhawk, o cască din Tricomposit, cu o deschide amplă, pentru un câmp vizual maxim. Toate căștile KYT sunt disponibile într-o sumedenie de scheme grafice, de la cele simple și sobre, la cele mai exuberante și creative, fiind disponibile și numeroae ediții speciale, dedicate piloților care au colaborat cu KYT.

Modelul pe care l-am luat la purtare este un TT Course, o cască moto integrală, cu ceea ce consider că este un excelent raport între calitate și preț și despre care voi reveni cu un material dedicat.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account