Shuhei Nakamoto, vicepreședintele HRC: „Lovitura cu piciorul a lui Rossi l-a făcut să cadă pe Marquez.”

Honda Racing Corporation a dat publicității un comunicat în care ia poziție, într-un final, în legătură cu incidentul dintre Rossi și Marquez de la Sepang.

shuhei-nakamoto-hrc-2015

Shuhei Nakamoto, vicepreședintele executiv al HRC, mai luase poziție și imediat după incident, când a denumit incidentul „o bătaie de stradă”. Acum, după ce a trecut ceva vreme, japonezul elaborează poziția celor de la HRC, fără a fi neapărat prea vehement la adresa lui Valentino Rossi.

„Mai întâi de toate, am vrea să precizăm că suntem de părere că este foarte important să ne rezumăm la fapte și să nu dăm atenție ipotezelor. Un fapt rămâne un fapt și nu este deschis interpretărilor. Ipotezele pot fi interpretate în moduri diferite, în funcție de ce parte a baricadei te afli. Pentru binele sportului nostru, am vrea ca toată lumea să ia în considerare doar faptele verificate ca atare, care sunt următoarele: 1. Marc Marquez a câștigat Marele Premiu al Australiei, depășindu-l pe Jorge Lorenzo în ultimul tur și luându-i cinci puncte în campionat; 2. În joia de dinainte de Marele Premiu al Malaeziei, în conferința de presă de dinainte de cursă, Valentino Rossi l-a acuzat pe Marc că ar fi jucat în favoarea lui Jorge Lorenzo în Australia; 3. În Marele Premiu al Malaeziei, Rossi l-a împins intenționat pe Marc în afara trasei, provocându-i căderea. Direcția de Cursă l-a penalizat pentru această acțiune, penalizare confirmată de către FIM.

Singurele chestii care pot fi comentate și luate în considerare sunt acestea, orice altă discuție ar fi bazată pe ipoteze. Discuțiile bazate pe ipoteze nu ar face decât să agraveze atmosfera negativă în care trăim în aceste momente, dar nu ar face nimic ca să schimbe realitatea celor întâmplate.”

shuhei-nakamoto-4

Ce părere aveți despre situația actuală, după Marele Premiu al Malaeziei?

„Noi, cei de la HRC, suntem dezamăgiți de faptul că s-a creat această situație. Înainte de toate, am vrea să subliniem faptul că, după cursa de la Phillip Island, Marc Marquez a fost ținta unor acuze fără dovezi. În mod clar, nu există motive pentru a afirma că el ar vrea să ajute un alt pilot în bătălia pentru titlu, având în vedere că a tras ca să câștige cursa, lucru care i-a reușit. După examinarea imaginilor, se vede clar că Valentino și Marc își dau mâna după finișul cursei din Australia, în urma unei bătălii spectaculoase și onorabile.”

Credeți că duelul în Marele Premiu al Malaeziei dintre Marc și Valentino a fost rezultatul acuzelor aduse de Valentino?

„Sincer, nu cred că a fost cazul de așa ceva. Știm cu toții că Marc merge tot timpul la 100%, este unul dintre motivele pentru care toți îl iubim și pentru care are atâția fani în toată lumea. Marc trage mereu la maximum pentru a obține cel mai bun rezultat posibil. A fost implicat în multe dueluri de-a lungul carierei sale și nimeni nu s-a plâns de asta până acum. În Malaezia, știm că Marc nu mergea foarte bine la începutul cursei, cu rezervorul plin, problemă pe care a avut-o tot sezonul. Și la începutul cursei de la Sepang a făcut și o greșeală care i-a permis lui Lorenzo să treacă. Apoi a apărut Valentino și a început lupta pentru locul trei. Depășirile au fost dure, dar corecte, din partea ambilor piloți. Doi dintre cei mai mari campioni pe care i-am văzut vreodată se luptau intens pe pistă.”

Este posibil ca Marc să-l fi încetinit pe Valentino pe parcursul acelor tururi?

„Timpii pe tur pe care îi făceau erau destul de buni, arătând în mod clar că nu exista o intenție din partea lui Marc de a-l încetini pe Valentino. În plus, după incidentul cu Marc, Valentino a avut pista liberă și timpii săi pe tur nu au fost mai rapizi decât cei reușiți în timpul luptei cu Marc. Noi credem că ambii piloți trăgeau la maxim pentru a lua locul trei și a încerca să se apropie de Dani și de Jorge, dar, desigur, această bătălie le-a permis primilor doi să se distanțeze.”

yamaha-motogp-sepang-2015-6

Credeți că Valentino l-a lovit cu piciorul pe Marc?

„E clar că Valentino l-a scos intenționat pe Marc spre exteriorul pistei, lucru contrar regulilor, astfel că Marc nu avea altă opțiune decât să iasă larg. Datele înregistrate de motocicleta lui Marc arată și el încerca să îndrepte motocicleta ca să evite contactul cu Valentino, iar maneta lui de frână a primit o lovitură bruscă, ceea ce a făcut motocicleta să înnoade fața. Noi credem că acea presiune a fost rezultatul unei lovituri cu piciorul din partea lui Rossi. Datele înregistrate de motocicleta lui Marc sunt disponibile dacă cineva de la Dorna, FIM sau din presă vrea să le verifice.”

Care este poziția HRC față de decizia Direcției de Cursă?

„Respectăm decizia Direcției de Cursă și nu vrem să ne exprimăm în vreun fel referitor la penalizare, dacă a fost mai mult sau mai puțin corectă. Cu toate acestea, credem că existau suficiente probe pentru ca directorul de cursă să ia o decizie în timpul cursei, nu era necesar să aștepte până la final.”

Ce credeți despre apelul făcut de Valentino către Tribunalul de Arbitraj al Sportului împotriva deciziei FIM și a Direcției de Cursă?

„Are dreptul să facă acest lucru. Vom respecta decizia TAS.”

honda-repsol-phillip-island-motogp-2015-9

Sunt unii care spun că nu era corect ca Marc să lupte cu Valentino: Marc nu se lupta pentru campionat, dar Valentino da.

„Asta înseamnă cursele! Nu s-au ridicat aceste probleme atunci când Dani s-a luptat cu Valentino la Aragon și l-a învins, nici când s-a întâmplat același lucru la Phillip Island cu Iannone. Nimeni nu l-a acuzat pe Andrea că ar ajuta un pilot în detrimentul altuia. A fost un sezon dificil și la Sepang Marc voia să ia cel mai bun rezultat posibil pentru el și pentru echipă, nu este în natura sa să se mulțumească cu locul patru când există posibilitatea de a lupta pentru locul trei.

Trebuie să ne amintim și de Motegi 2010, când Valentino nu era în lupta pentru titlu, dar s-a luptat puternic cu Jorge, coechipierul său. După cursă, când Jorge s-a plâns că Valentino era prea agresiv pentru cineva care nu lupta pentru titlu, Valentino a comentat: «Le-am spus și celor de la Yamaha: ce vă așteptați de la mine, să mă las bătut? Dacă știam, stăteam acasă.» Suntem complet de acord cu abordarea lui Valentino de atunci și îi susținem mereu pe piloții noștri astfel încât să obțină cele mai bune rezultate posibile.”

Care este opinia dvs. despre Valentino în acest moment?

„Valentino este cel ma mare campion din toate timpurile din acest sport. Credem că a avut un sezon excelent și dacă va lua titlul mondial, va fi pe deplin meritat, pentru că a fost foarte rapid și consecvent de-a lungul anului. Faptul că are 36 de ani nu face decât să sporească respectul pentru un astfel de campion. Acestea fiind zise, nu am înțeles acuzațiile pe care le-a făcut după cursa de la Phillip Island și manevra sa de la Sepang. Sperăm că Valentino să se mai gândească și să-și dea seama că a greșit.”

Ce obiectiv aveți pentru cursa de la Valencia?

„Ca de obicei, obiectivul nostru este să câștigăm! Sperăm ca Marc și Dani să poată lupta pentru victorie. Dacă reușesc să termine pe primele două locuri, indiferent de ordinea dintre ei, vom fi foarte mulțumiți. În primul rând pentru că am vrea să terminăm sezonul cu a patra victorie consecutivă, apoi pentru că, dacă ambii termină în fața lui Jorge și a lui Valentino, rezultatul lor nu va avea nicio influență asupra luptei pentru titlu. Vrem ca toată lumea să înțeleagă că piloții Honda aleargă pentru victorie și pentru competiția pură.”

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account