Suzuki prezintă noul GSX-R1000 la Intermot. Are și o variantă racing: GSX-R 1000 R.

Vestea era știută de anul trecut, de când Suzuki a expus la EICMA un concept-bike care prefigura într-un mod destul de precis noul superbike din Hamamatsu. Acum, la salonul Intermot de la Koln, Suzuki prezintă oficial noul GSX-R 1000, care are acum și o versiune mai performantă, GSX-R 1000 R.

suzuki-gsx-r1000-2017-15

Noul GSX-R 1000 este un proiect care s-a născut cu șapte ani în urmă, evoluând în paralel cu modelul actual care a apărut chiar în 2009 și a fost actualizat în 2011. Progresul acestui proiect a fost îngreunat semnificativ de criza financiară globală care începea chiar în acea perioadă, apoi de teribilul cutremur care a afectat Japonia.

Cele două versiuni de GSX-R vor apărea în showroom-uri în primăvară, prețurile urmând să fie definitivate până atunci.

suzuki-gsx-r1000-2017-13

Suzuki GSX-R 1000 2017 este o motocicletă complet nouă, una dintre trăsăturile principale ale acestui proiect fiind dezvoltarea în strânsă legătură a motorului cu ciclistica. Propulsorul cu patru cilindri în linie folosește distribuția variabilă (o premieră absolută în această categorie). Este vorba de un sistem de distribuție variabilă derivat din cel de pe motocicleta de MotoGP. Din acest motiv, este un sistem complet mecanic, cele hidraulice nefiind permise în Motomondial. Puteți citi în detaliu despre funcționarea sistemului într-un articol anterior.

Noul motor este mai compact și rotit înspre în spate cu 6 grade, astfel încât face loc furcii să fie montată cu 20 mm mai în spate; bascula este cu 40 mm mai lungă, iar roata față este mai încărcată, pentru o mai bună agilitate.

eng-muff

Arhitectura motorului s-a schimbat, acesta având acum o cursă mai scurtă (fără a ajunge însă la nivelul extrem la care au ajuns BMW și Kawasaki). Raportul de comprimare este mai mare, iar accelerarea se face printr-un sistem complet ride-by-wire. A fost eliminat arborele de echilibrare și turația maximă a motorului este acum mai mare. Intervalele de revizie au rămas aceleași ca la toate modelele Suzuki: prima revizie la 1.000 km, apoi revizii la fiecare 12.000 km.

Electronica a evoluat enorm față de modelul precedent: modelul 2017 are o platformă inerțială care măsoară accelerația pe trei axe și șase direcții. Controlul tracțiunii acționează atât asupra avansului la aprindere, cât și asupra deschiderii clapetelor, luând în considerare vitezele roților, poziția manșonului de accelerație, a clapetelor, poziția arborelui cotit și treapta de viteză.

suzuki-gsx-r1000-2017-04

Sistemul se numește Motion Track TCS și acționează pe 10 niveluri. Nivelurile 1-4 sunt rezervate folosirii pe circuit, de la 5 la 8 pe viraje pe stradă, iar nivelurile 9 și 10 sunt pentru asfalt ud. Sistemul este decuplabil și servește și pe post de anti-wheelie.

S-a păstrat și sistemul S-DMS, tot cu trei hărți: A pentru circuit și viraje, B, mai blând, adaptat folosirii în oraș și C, pentru asfalt ud. Puterea maximă rămâne aceeași în toate modurile, dar se schimbă felul în care se dezvoltă puterea.

Există acum și un quickshifter cu dublă acțiune (și la schimbare în treaptă superioară, și în treaptă inferioară). Sistemul Launch Control permite plecări optime de pe loc, ținând motorul la un regim constant și limitând ridicarea pe o roată și derapajele.

gsx-r1000rl7-meter-2

S-a preluat sistemul Low RPM Assist de pe noul SV 650, gândit să ajute la plecarea de pe loc la turații joase, limitând tendința motorului de a se opri.

Bordul are un display cu LED, aceeași tehnologie fiind folosită și pentru far și stop.

Cadrul, tot de tip grindă dublă din aluminiu, este acum mai îngust, mai ușor cu 10% față de modelul vechi și mai îngust în zona rezervorului. Bascula este complet nouă, iar rezervorul este cu 21 mm mai jos și capacitatea sa a scăzut de la 17,5 la 16 litri.

suzuki-gsx-r1000-2017-01

Suspensiile sunt și ele noi: Showa BFF pe față și amortizor Showa BFRC pe spate. Sistemul de frânare este realizat în întregime de Brembo, dar conductele de frână rămân din cauciuc, nu din țesătură metalică, o soluție considerată de inginerii din Hamamatsu problematică din punctul de vedere al durabilității. Sistemul ABS este de tip Cornering, realizat de Continental, și folosește și el platforma inerțială.

Versiunea GSX-R 1000 R este dotată cu quickshifter și Launch Control la serie, iar furca sa este presurizată, bateria și jugul superior sunt mai ușoare, iar bordul are alte culori.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account