Tom Pagès reușește un Double Front Flip în timpul unei sărituri BASE!

Unii oamenii sunt piloți de motocross, alții fac BASE jumping, prea puțini sunt cei care se pricep la ambele sporturi. Tom Pagès este primul rider care a reușit să combine un Double Frontflip cu o săritură BASE. Nu degeaba este supranumit El Inventor.

Evident, performanța francezului în vârstă de 36 de ani nu s-a întâmplat în mod spontan ci este rezultatul unui proces de pregătire care a durat doi ani. Ideea a prins contur în 2019, atunci când Tom și-a dat seamă că nimeni nu a executat vreodată un trick în timpul unei sărituri ce integra combinația motocicletă – BASE.

Acesta a fost punctul de plecare într-un program de antrenament, în care a fost asistat de regretatul Vince Reffet, BASE jumper, skydiver, flyer costum cu aripi și jetman. Dacă te întrebi ce este un jetman, nici noi nu știam, și îți putem spune că este chiar un pachet individual de zbor care combină un set de aripi din carbon cu un propulsor de tip jet!

Vince este cel care l-a convins pe Tom că mai are nevoie de încă o sută de salturi cu parașuta, față de cele 200, pentru a se putea gândi la BASE jumping. Așa că, la începutul lui 2020, campionul Red Bull X-Fighters a zburat până în Dubai, pentru o tabără de pregătire alături de echipa Soul Flyers, după care au urmat primele sărituri BASE, în Insula Réunion. Apoi, o săritură de pe cel mai înalt pod din lume, Millau Viaduct, amplasat în sudul Franței.

Dar toate acesteau au fost doar începutul, pentru că Tom Pagès trebuia să fie un maestru absolut al disciplinei BASE Jumping, pentru a aduce și motocicleta în ecuație. Spre deosebire de skydiving, explică el, acolo unde aterizezi pe un câmp, la BASE jumping aterizezi în locuri înguste, greu de accesat. Deci, Tom trebuia să antreneze pentru a fi pregătit în toate situațiile, atunci când venea la aterizare.

Până la urmă, locul ales pentru săritură a fost stațiunea franceză de ski Avoriaz, chiar dacă aici aveau la dispoziție doar 130 de metri pentru a ateriza, spre deosebire de 150 de metri, așa cum era plănuit initial. De asemenea, dacă Tom sare de obicei de pe rampe de trei metri, aici el a avut nevoie de o rampă de șapte metri!

“Nu am mai mers atât de tare, pe o rampă atât de înaltă. Am avut o singură ocazie la dispoziție, iar dacă ceva nu merge așa cum ar trebui, atunci se poate întâmpla un dezastru”, povestește Tom. Rămânea și problema motocicletei, care a fost echipată cu o parașută, pe care francezul o declanșa manual. Un panel din Velcro instalat pe șa se desfăcea și se declanșa parașuta, însă a fost mult de lucru la reglarea chingilor pentru ca motocicleta să rămână echilibrată în aer.

Au urmat apoi două sărituri de test, prima simplă, însă cea de a doua, din cauza faptului că a părăsit rampa cu o viteză prea mare, 80 km/h, Tom a fost practic nevoit să facă un Double Front Flip. El a trebuit să găsească și momentul potrivit pentru a își deschide parașuta pe când încă să răsucea! În filmul realizat de RedBull, francezul spune chiar că aproape a ratat manevrarea mânerului de declanșare! Cât despre motocicletă, aceasta a rezistat de minune, de fapt, după cum glumește Tom  Pagès, au fost zile în care s-a dat cu ea prin jurul casei și arăta mai rău.

Chiar dacă recunoaște că i-a fost frică să repete experiența a doua zi, a treia săritură a fost executată perfect! Desprinderea de pe rampă s-a făcut la o viteză bine stabilizată, iar rotațiile au devenit mult mai controlabile. Desigur, asta după standardele lui Tom Pagès, nu credem că e cineva care să aibă ceva de comentat chiar și la primele două sărituri!

Francezul spune că nivelul de stress din timpul proiectului a fost unul “violent”, și că acum trebuie să găsească o idee și mai „stupidă”.

Foto:  redbull.com, © Antoine Truchet  © Oliver Godbold

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account