Yamaha și-a construit o reputație pentru motociclete îndrăznețe, care au ajuns să devină o referință în clasa lor.
Așa este de exemplu seria MT, care a redefinit aspectul motocicletelor naked. Acest lucru nu este însă de ieri- de azi. Dacă privim în urmă, în istoria mărcii, găsim și câteva modele de mini-motociclete care astăzi nu doar că încântă orice colecționar, dar ne indică și de unde provin anumite elemente stilistice tipice modelelor din anii ’70 și ’80. Iată așadar niște bunici extrem de funky, care explică „aroganțele” stilistice ale mărcii.
Yamaha TDR50
Yamaha TDM850 este o motocicletă de care toată lumea a auzit. Ea prefigurează întru-câtva stilul cross-over apărut la începutul anilor 2000 și este încă un model despre care putem spune că a apărut înainte de vreme.
Mai puțină lume știe de TDM250, cu al său propulsor de 250 în doi timpi iar dacă știai de această TDR50, atunci te felicităm. Aceasta este o mica bijuterie cu un motor în doi timpi, de 49 cmc, care s-a produs pentru un singur an, în 1988.
Yamaha YSR50
În ciuda aspectului liliputan, acest model s-a produs pentru patru ani, începând cu 1986. Avea o cutie de viteze cu cinci trepte și ajungea la 61 km/h.
Practic, această miniatură a legendarei YZR500, era la fel de aprigă atunci când cineva se deplasa prin oraș, fiind o esență tare într-o sticlă (foarte) mica.
Yamaha GR50
Pentru fanii replicilor miniaturale ale unor motociclete „adevărate”, Yamaha a oferit, doar pentru Japonia, în 1976 și un café racer, care avea inclus o placă pentru număr în spatele șeii.
Ce mai conta ca motorul avea doar 4.5 cai putere, despre această mini-motocicletă se spune că era atât de bine proporționată încât îți puteai da seama de dimensiunile ei intrate la apă doar când o vedeai parcată lângă o motocicletă „normală”. Totodată, era rapidă și agilă pe străzile întortocheate din Tokio.
Yamaha LB50IC Zippy
Propulsor de 50 cc, ambreiaj centrifugal, un cauciuc spate extra-lat, șa lungă și un ghidon care poate fi descris drept un „ape hanger”.
Iată că Yamaha a avut propria „ maimuță”, pentru că te face să te gândești la Honda Monkey, pe care a fabricat-o la începutul anilor ’70.
Yamaha Vogel QB50
„Vogel” înseamnă „pasăre” în germană, iar Yamaha Vogel era o mini-motocicletă pentru… agrement, cu ghidon pliabil, pentru a facilita încărcarea ei într-o mașină. Probabil pensionarii germani care umblă prin lume în campere aveau nevoie la începtul anilor ’80 de un vehicul cu care să facă piața, odată ajunși prin diverse locuri.
Anvelopele de 8 inchi, cramponate, rezervorul de combustibil, suporturile față și spate și multe altele au fost concepute pentru a crea un aspect compact și dur. Foarte distractivă de condus, Vogel avea un motor cu sistem Torque Induction (supapă lamelară) și o transmisie cu 4 trepte. Am lăsat-o la urmă, deoarece credem că ne putem pune de acord, este cea mai ciudată dintre aceste (superbe) ciudățenii.
Foto: PekePon, Yamaha,