Valentino Rossi: MotoGP-ul este în cea mai bună perioadă din toate timpurile

Doctorul e rapid, dar va trebui să pornească în a doua cursă de la Misano din linia a treia a grilei: „Cea mai mare diferență față de acum 10-15 ani este grila echilibrată. Cu o diferență de 3 zecimi de secundă, erai în prima linie, cel mult al patrulea, azi ești al șaptelea. Am un ritm bun de cursă, sunt mai rapid decât săptămâna trecută.”

De data asta n-a reușit turul cel mai bun în calificări („Nu am mers perfect”, spune el), dar, ca și săptămâna trecută, Valentino Rossi are ritmul necesar ca să se lupte pentru podium. Dar, într-o grilă plină de piloți foarte competitivi, e greu să faci pronosticuri. După sesiunile de calificări de astăzi, Rossi a stat de vorbă online cu jurnaliștii de specialitate și a spus niște lucruri foarte interesante.

„Calificările au fost foarte palpitante”, spune Doctorul. „Sunt la 0,3 secunde de pole-position, dar sunt abia al șaptelea. Aveam un potențial mai bun, puteam cu siguranță să ajung mai în față. Pornirea din a treia linie a grilei complică totul, e dificil să recuperezi în MotoGP-ul de azi. Trebuie să fiu atent la primul viraj, va fi foarte important în primul tur. Cred că va trebui să fiu agresiv, dar să fiu și atent la uzura pneurilor. Am îmbunătățit ritmul față de săptămâna trecută. După FP2 am făcut o modificare bună și am făcut un pas înainte. Sunt mulți piloți rapizi, dar simt că am un ritm bun: sunt mai rapid decât duminica trecută.”

 

O situație de genul acesta, cu mulți piloți în doar câteva zecimi de secundă, este stresantă sau palpitantă pentru tine?

„E stresantă. Când pierzi 0,3 secunde speri să fii în prima linie sau, în cel mai rău caz, al patrulea. Dar sunt al șaptelea. E cea mai mare diferență față de acum 10-15 ani. Dar așa stau lucrurile, dacă vrei să te lupți, trebuie să te adaptezi la această situație, să lucrezi la toate detaliile. Dar cursa e mereu diferită, intră în calcul și alți factori. Eu mă simt destul de bine: e adevărat că sunt șapte piloți cu ritm bun, dar nu e sigur că așa va fi și mâine.”

Ai spus că e o diferență mare față de acum 15 ani. Există și ceva ce nu îți place?

„Nu, nu există nimic care nu îmi place. Mulți au tot felul de nostalgii, unii pentru motocicletele în doi timpi, alții pentru anii ’90… Din punctul meu de vedere, în MotoGP acum e mai bine decât oricând, motocicletele de acum sunt cele mai plăcute de pilotat. Sigur, în anii ’90 câștigam mai mult, îmi plăcea asta, dar acum campionatul mondial e chiar tare. Trebuie să ne dăm seama de ce suntem toți atât de apropiați, poate de la pneuri, poate de la electronica unică sau de la alte aspecte tehnice. Sau poate datorită profesionalismului mai mare și pregătirii mai bune a piloților.”

 

Acum a devenit o constantă să te lupți cu piloții de la Academy.

„Prefer să mă lupt cu Pecco și cu Franco, chiar dacă pierd, decât cu alții. Suntem prieteni, dar pe pistă fiecare face ce vrea.”

 

Bagnaia făcuse un timp incredibil.

„Da, merita pole-position-ul, a fost foarte bun. Prima poziție era deja a lui, dar apoi a exagerat, a intrat pe verde. Oricum, făcuse un tur nemaipomenit.”

 

Cum îți explici această diferență dintre el și ceilalți piloți Ducati?

„Pecco pilotează foarte bine, reușește să folosească motocicleta Ducati în cel mai bun fel: părțile ei negative nu îl încurcă prea tare și îi folosește la maximum punctele pozitive. Ducati nu este o motocicletă ușor de pilotat, dar el se descurcă foarte bine pe ea. Mâine va fi foarte bun în cursă, are un ritm excelent.”

 

E adevărat că încercați să îl aduceți pe Marini în MotoGP? Se vorbește chiar și despre o echipă a voastră.

„Negociem acum pentru Luca, sperăm să avem o posibilitate pentru 2021. În ceea ce ne privește, cu siguranță nu ne gândim la o echipă în MotoGP anul viitor: să vedem în 2022, când se vor schimba multe lucruri (trebuie reînnoite contractele dintre echipe și Dorna, n.r.), trebuie să vedem ce se va întâmpla. Pentru moment, suntem mulțumiți de ce facem în Moto3 și Moto2, aceasta este dimensiunea noastră. Pentru MotoGP trebuie să facem încă un pas în față.”

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account