Yamaha XSR 900 GP, o perspectivă modernă asupra epocii de aur a motociclismului sportiv

Yamaha a lansat așteptata versiune sportivă a XSR 900, anticipată de prototipul XSR 900 DB40, prezentat în vară la Goodwood Festival of Speed.

Botezată XSR 900 GP, motocicleta respecta filosofia Faster Sons, cea de a se inspira din trecut și de a crea o mașinărie mai bună pentru riderii de azi.

Scopul Yamaha nu a fost de a crea o replică si de a lansa doar un model care omagiază trecutul ci și o motocicletă performantă, care să încorporeze cele mai moderne tehnologii.

Din punct de vedere estetic, motocicletele de Grand Prix au evoluat semnificativ în anii `80, trecând de la carenajele cu linii curbate ale anilor `70 la un design mai „pătrățos” văzut de la mijlocul anilor ’80 încolo. Acest  tip de carenaj va stabili tendința pentru următorul deceniu nu numai la nivel de Grand Prix, ci și la motocicletele de serie.

Pentru a menține aspectul de motocicletă de circuit, farul rotund cu LED al lui XSR900 este înlocuit cu un modul compact de lentile, ascuns în carenajul frontal.  Astfel din foarte multe unghiuri, motocicleta pare a avea un carenaj exclusiv pentru circut, dar iluminatul rămâne excelent, ne asigura Yamaha.

Carenajul este fixat de cadru cu o structură tubulară, la fel ca în anii ’80, iar suporturile drepte care susțin bordul TFT creeaza o atmosferă vintage pentru rider. De altfel, pentru a sublinia senzația de cockpit clasic, suportul superior al carenajului este susținut de o structură identică cu cea folosită pentru modelul origianl TZ250 original. În adevărat stil de racing, această structură este fixată cu un știft beta, aceasta fiind prima dată când Yamaha recurge la această soluție pentru un model de producție de serie, folosit pe drumurile publice.

Motivul trecerii de la carenele curbate din anii `70 la stilul mai pătrat din anii `80 a fost atât de a îmbunătăți eficiența aerodinamică, cât și de a proteja pilotul de curentul provocat de vitezele mai ridicate. Acest lucru nu este diferit la XSR900 GP. Puterea și rapoartele de transmisie ale propulsorului CP3 de 890 cmc sunt identice cu cele ale lui XSR900, dar structura carenajului frontal al XSR900 GP crește atât accelerația, cât și viteza maximă. Conductele de pe carenajele laterale descarcă eficient căldura din radiator pentru a maximiza răcirea.

Culorile amintesc de anii Rainey

XSR900 GP beneficiază de una dintre cele mai emblematice culori Yamaha Grand Prix din toate timpurile, inspirându-se după motocicletele pilotate de staruri precum Wayne Rainey la clasa 500 cmc, în Grand Prix-urile din anii 1980 și începutul anilor 1990. Panouri galbene pentru numere completează acest look, găsindu-se atât pe carenale laterale cât și pe carenajul frontal.

Cadrul Deltabox și bascula sunt finisate argintiu pentru a evoca mai bine era prototipurilor anilor 1980. Dar, argintiul subliniază mai bine și caracterul cadrului tip Deltabox.

Experiența sportivă de la bordul noii Yamaha XSR 900 GP este accentuată de semi-ghidoane, acestea făcând ca pilotul să se plaseze mult mai spre înainte, încărcând roata față. Totuși, poziția nu este exagerată, pentru ca motocicleta să poată fi utilizată și pe stradă. Scărițele sunt ajustabile pe două poziții.

Cadrul și subcadrul beneficiază de ranforsări suplimentare față de XSR 900. Pentru a respecta intențiile de a îmbina clasicul cu modernul, XSR 900 GP beneficiază de frâne și supensii cât se poate de performante dar și de sisteme electronice la zi. Astfel, furca KYB inversată, de 41 mm este complet reglabilă, pentru a se găsi setările perfecte pentru roata față. Și amortizorul KYB este complet reglabil, iar de frânare pentru roata față se ocupă un cilindru master radial de la Brembo, conductele de frână fiind pregătite să facă față forțelor mai mari, caracteristice pilotajului sportiv.

Yamaha Ride Control înseamnă trei moduri de pilotaj, Sport, Street și Rain și două customizabile de către pilot, inclusiv prin aplicația MyRide.

Ecranul TFT color de 5 inch cu conectivitate smartphone pune la dispoziție patru moduri de afișaj, dintre care unul este cu ceasuri clasice. Un nou comutator ergonomic permite riderului să opereze cu ușurință variatele funcții ale XSR 900 GP.

Butonul de semnalizare acționat ușor are efect pentru doar trei secunde, util pentru schimbarea benzii, în schimb acționat complet semnalizarea funcționează 15 secunde și motocicleta parcurge 150 de metri. Există și funcția Emergency Stop Signal, care pune luminile de avarie atunci când se frânează puternic.

Nu în ultimul, rând, noul XSR 900 GP devine primul model Sport Heritage care este echipat cu un quickshifter/autoblipper de a treia generație,care permite retrogradari fără ambreiaj în timp ce se accelerează dar și schimbări în treaptă superioară în decelerare.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account