Cofondatorul Honda, Takeo Fujisawa, inclus în Automotive Hall of Fame

Flancat pe scenă de trei produse emblematice, care au contribuit la stabilirea Honda drept una dintre cele mai inovatoare companii din America – mini-motocicleta Honda 50 Super Cub, automobilul Honda Civic și avionul HondaJet – Takeo Fujisawa, cofondator al Honda, și-a găsit locul în Automotive Hall of Fame, în Fillmore Detroit.

Situat într-o suburbie a Detroitului, Automotive Hall of Fame a fost fondat în 1939 și onorează cele mai mai influente personalități din istoria industriei auto.

Seiji Kuraishi, președinte al Honda Motor Co. Ltd, a acceptat onoarea în numele familiei Fujisawa și al asociaților Honda din întreaga lume.

Takeo Fujisawa

„Spiritul și viziunea lui Takeo Fujisawa continuă să ghideze Honda”, a spus Kuraishi. „Afacerea noastră în America a început cu Super Cub, dar datorită viziunii sale continuă cu noi tipuri de mobilitate, inclusiv cu HondaJet.”

Fujisawa se alătură fondatorului Honda, Soichiro Honda, care a fost inclus în Automotive Hall of Fame în 1989, primul director japonez din domeniul auto astfel onorat.

Născut pe 10 noiembrie 1910, Fujisawa a aspirat inițial să devină profesor, dar a lucrat în schimb ca vânzător pentru o companie de produse din oțel și apoi pentru o companie de cherestea. L-a cunoscut pe Soichiro Honda în august 1949, la aproximativ un an după înființarea Honda Motor. Co., o mică întreprindere locală din Hamamatsu, Japonia. Se întâmpla imediat după lansarea Dream D-Type, considerată a fi prima motocicletă Honda „adevărată”. Cei doi bărbați aveau personalități și seturi de abilități diferite, dar conexiunea lor se spune că a fost imediată, Honda și Fujisawa începând să planifice abordarea afacerilor și visele de viitor.

Takeo Fujisawa alături de Soichiro Honda

Astfel, cei doi au dezvoltat o viziune comună pentru viitorul companiei, Fujisawa alăturându-se Honda Motor în octombrie 1949. În calitate de președinte al companiei, Honda și-a păstrat responsabilitatea pentru proiectarea produselor, dezvoltarea tehnologică și operațiunile de producție, inventând multe vehicule inovatoare, inclusiv Super Cub, cel mai bine vândut vehicul cu motor din lume. Fujisawa era mâna dreaptă a lui Honda, fiind responsabil cu vânzările, finanțele și operațiunile de marketing.

Honda Dream D

Intelegerea științei marketingului a lui Fujisawa, simțul puternic al afacerilor și o capacitate de a identifica căi unice de dezvoltare s-au dovedit a se potrivi perfect cu perspicacitatea inginerească și viziunea lui Soichiro Honda pentru mobilitate.

Parteneriatul a durat 25 de ani, până în martie 1973, când domnii Honda și Fujisawa s-au pensionat împreună. Încă de la început, Fujisawa a avut un impact enorm asupra afacerilor Honda la nivel global și în SUA, unde a jucat un rol cheie în abordarea pieței americane.

Fujisawa a luat mai multe decizii de afaceri durabile și de impact, care sunt și astăzi relevante:

 Lansarea Honda în S.U.A.

În 1959, Fujisawa a luat decizia de a înființa American Honda ca prima subsidiară a Honda în afara Japoniei. La acea vreme, în SUA se vindeau doar 60.000 de motociclete anual, în mare parte modele de cilindree mare. Un membru al echipei a recomandat extinderea în Asia, unde modelele europene de cilindree mică, precum cele produse de Honda, erau deja în uz. El a sugerat că America, o „țară a automobilului”, era o țintă prea dificilă pentru Honda. Fujisawa a avut însă o altă idee. „A reuși în SUA înseamnă a reuși în întreaga lume. A accepta provocarea pieței americane poate fi cel mai dificil lucru de făcut, dar este un pas critic în extinderea exportului produselor noastre” a hotărât el. Fără conducerea lui Fujisawa, Honda nu s-ar fi bucurat de succesul de astăzi din Statele Unite.

Prima generație a Honda Super Cub, 1958

Crearea unei rețele de dealeri independenți în SUA

Fujisawa a adoptat multe strategii inovatoare de vânzări și marketing în Japonia și SUA, inclusiv decizia de a începe vânzările de motociclete prin stabilirea propriei rețele de dealeri Honda. În ciuda sugestiilor că Honda ar trebui să urmeze abordarea altor companii japoneze și să se bazeze pe o companie comercială pentru a lansa vânzările în SUA, Honda a creat relații cu mulți dealeri mai mici, chiar și cu cei fără antecedente în industria motocicletelor, extinzându-se cu de pe Coasta de Vest de-a lungul Americii. Astfel, la mijlocul anilor 1960, Honda era cel mai bine vândut brand de motociclete din America.

Honda HA-A-420 Honda Jet.

Înființarea unei companii separate de cercetare și dezvoltare

În 1960, din inițiativa lui Fujisawa, a fost creată Honda R&D Co., Ltd.  ca o companie separată. Fujisawa a conceput ideea cu două obiective: să ofere inginerilor Honda libertatea de a crea fără a fi constrânși de suișurile și coborâșurile afacerilor și să protejeze capacitatea Honda de a susține inovația în viitor, atunci când nu se va mai putea baza pe geniul lui Soichiro Honda. Noua companie de cercetare și dezvoltare a  intrat ulterior în noi domenii de afaceri, inclusiv industria auto și aviație. Preocuparea Honda pentru cercetare și crearea de noi valori în mobilitate continuă și astăzi.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account