[VIDEO] BMW S 1000 XR vs BMW X 6 M50d pe circuit

Eterna întrebare: „Care este mai rapidă, motocicleta sau mașina?” este în continuare una dintre cele mai aprinse dispute dintre pasionații de mașini și motocicliștii entuziaști. Teoretic, mașinile au un avantaj în materie de aderență, căci au patru roți, cu patru pete de contact, iar motocicletele au un avantaj, de obicei, la raportul greutate/putere, așa că accelerează puternic pe orice linie dreaptă.

La întrebarea asta am încercat și noi să răspundem, eu și colegul Andrei Barbu de la MotorVlogTV, anul trecut, în cadrul unui trackday organizat de Racing Academy pe circuitul Motor Park România, din Adâncata.

Subsemnatul, la ghidonul unui BMW S 1000 XR, mi-am măsurat forțele cu colegul Andrei, la volanul unui puternic SUV BMW X6 M50d. Partea care îmi făcea mie misiunea mai dificilă era că motocicleta bavareză avea turația limitată la 9.000 rpm, fiind încă în rodaj, deci viteza mea maximă pe linia dreaptă era de 198 km/h, pe care îi atingeam chiar în dreptul liniei de start/finiș.

Pe de altă parte, colegul Barbu avea la dispoziție o mașină cu motor diesel de 3,0 litri, supraalimentat cu nu mai puțin de trei turbocompresoare. Asta înseamnă 380 CP și un cuplu de 740 Nm (!). Problema este că SUV-ul cântărește aproape 2,3 tone, ceea ce înseamnă o inerție pe măsură la accelerări, pe frânări și în viraje.

Când colegul meu și-a dat seama că nu are nicio șansă, chiar și împotriva motocicletei limitate, a venit cu propunerea să existe un handicap implicit în cursă, astfel încât eu trebuia să fiu cu 5 secunde pe tur mai rapid decât el ca să câștig. Andrei se pricepe puțin la volanul mașinilor, probabil mai mult decât mă pricep eu la ghidonul motocicletelor (în termeni de viteză absolută pe pistă, cel puțin), dar am acceptat. Am pierdut la mustață (am făcut 2:06 față de 2:10 al lui Andrei), dar am considerat mai important să nu-mi asum riscuri inutile cu o motocicletă scumpă care nu era a mea decât să-l pun la punct pe impetuosul meu coleg.

Dar acesta nu a fost un film, ci mai degrabă primul episod al unui serial. Așa că stați cu ochii pe noi, îl voi provoca din nou pe Andrei, ca să-i demonstrez o dată pentru totdeauna că motocicletele sunt cele mai rapide vehicule terestre și mașinile sunt pentru mers la cumpărături.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account