Rossi vs Marquez: A fost sau n-a fost?

După o cursă superbă la Valencia, Valentino Rossi a continuat să arunce paie pe focul conflictului creat în ultima lună, acuzându-l direct pe Marquez de faptul că nu a încercat nicio depășire cât a stat în spatele lui Lorenzo, făcându-i cadou campionatul acestuia din urmă.

marquez-lorenzo-valencia-2015

Fanii Rossi nu au întârziat să-i țină isonul și internetul s-a umplut de meme în care Marquez îl ține în brațe pe Lorenzo, chestii amuzante, ce-i drept.

În toată această harababură, s-a ajuns de fapt la o discreditare a sportului în sine. Pentru că induce fanilor ideea că titlurile și victoriile în MotoGP ar putea fi obținute pe blat. După multe sezoane în care am urmărit îndeaproape Motomondialul, pe lângă alte campionate de toate nivelurile, mă pot declara un fan înfocat al sportului, dar pot spune că nu sunt părtinitor cu nimeni, căci nu sunt fanul niciunui pilot anume. Îi admir pe toți care ajung acolo pentru talentul, abilitățile și ambiția vecină cu nebunia de care dau dovadă, dar nu pot spune că țin cu unul sau cu altul. Vreau doar să văd curse disputate și campionate palpitante cum a fost cel care tocmai s-a încheiat – unul dintre cele mai frumoase sezoane din ultimii ani, umbrit de controversele de la final.

În tot haosul creat, s-a ajuns la niște ocări aruncate destul de vehement din toate părțile, dar mi se pare că vicepreședintele executiv al HRC, Shuhei Nakamoto, a dat un exemplu bun când a spus că ar trebui să ne rezumăm la fapte, nu la păreri despre ele sau interpretări ale acestora. Înainte ca Rossi să arunce cu acuzații în direcția lui Marquez, la conferința de presă dinaintea cursei de la Sepang, nimeni nu s-ar fi gândit la presupusul complot al lui Marquez de a-l face pe Rossi să piardă titlul și, dacă Rossi nu ar fi spus nimic până acum, ipoteza probabil nici nu ar fi apărut.

De ce spun că trebuie să ne rezumăm la fapte? Pentru că interpretările lor nu pot fi luate cu valoare de adevăr 100%. A vrut Marquez să îl facă pe Rossi să piardă titlul? Tot ce se poate. Dar nu putem ști asta cu certitudine până ce nu va spune Marquez: „Da, asta am vrut.” Sau până ce nu va apărea pe undeva vreo înregistrare în care Marquez mărturisește acest lucru. Până atunci, e doar o presupunere. Poate a fost „crima perfectă”, cum o numea un jurnalist italian, în care se știe făptașul, dar dovezile nu există. Sau poate Marquez chiar a avut o problemă cu supraîncălzirea pneului față la Phillip Island, apoi la Sepang același Marquez a fost pus pe jar de declarațiile acuzatoare ale lui Rossi și în cursă s-a bătut ca un pitbull cu italianul din acest motiv, făcându-l pe Rossi să clacheze în cele din urmă, apoi, la Valencia, chiar s-a ținut cu greu de Lorenzo (ceea ce a fost vizibil în mare parte a timpului) și chiar avea în plan un atac la finalul cursei (strategie pe care a mai aplicat-o și în trecut, la Assen, spre exemplu), plan care a fost zădărnicit de timpul pierdut în urma duelului cu Pedrosa. Cum a fost cu adevărat? Dacă a fost trădare, s-o știm și noi, vorba lui Caragiale. Dar nu o vom ști niciodată atâta timp cât Marquez își va menține declarațiile date până acum.

Ce știm, însă, este că piloții de MotoGP nu sunt niște roboți, ci sunt și ei oameni. Cu simpatiile, antipatiile și demonii lor. Și acești demoni sunt pe măsura orgoliilor lor enorme și a sacrificiilor pe care le fac ca să se lupte cu alții ca ei, în elita mondială a motociclismului viteză. Ca să fii atât de rapid și să te menții la acel nivel, trebuie nu doar să fii extrem de talentat și incredibil de bine antrenat, trebuie să crezi în tine până la narcisism. Oricare dintre piloții de pe grilă crede că i-ar putea bate pe toți ceilalți dacă ar avea motocicleta, echipa, pneurile potrivite și s-ar alinia planetele favorabil pentru el. În aceste condiții, e normal să apară fricțiuni majore în urma bătăliilor pe pistă, când miza este titlul de campion mondial, adică exact acel „raison d’etre” al tuturor sportivilor din lume. Să nu uităm că același Rossi care l-a acuzat pe Marquez de comportament nesportiv nu este străin nici el de jocuri de culise și antipatii duse la extrem. Acum ani de zile, după un conflict cu Sete Gibernau, Rossi a declarat public că Sete nu va mai câștiga nicio cursă în MotoGP. Și ce să vezi? Chiar așa a fost. Ce vreau să spun este că, și dacă Marquez chiar a vrut să-i dejoace planurile lui Rossi din cauză că s-a simțit nedreptățit de acesta, nu a fost nici prima și nu va fi nici ultima dată când se întâmplă una ca asta. Cine știe câte alte titluri sau curse au fost decise de astfel de manevre, fără ca noi să știm sau să bănuim măcar ceva?

Un alt fapt evident este că Rossi a clacat în fața presiunii de a obține titlul, știind că se bate cu un adversar mai rapid decât el pe pistă – Lorenzo. De acolo și declarațiile controversate și felul complet greșit în care italianul a reacționat la Sepang după duelul la limită cu Marquez. Cine îl oprea pe Rossi să stea în spatele lui Marquez la Sepang și să încerce o depășire la final de cursă, furându-i acestuia locul trei? Sau să continue bătălia la baionetă cu acesta, încercând să-l bată în limitele regulamentului. În cel mai rău caz, termina pe locul patru, dar nu mai avea de suportat sancțiuni care să-i reducă șansele în ultima etapă. În plus, dacă Rossi era suficient de rapid, s-ar fi putut distanța de Marc, cum o făcuseră și Lorenzo și Pedrosa, zădărnicindu-i acestuia planurile. Să nu uităm că, indiferent de păreri, polemici și jocuri de culise, pe pistă câștigă de obicei cine este cel mai rapid. Și, în acest final de sezon, Lorenzo a fost acela. Orice manevră o fi făcut Marquez (dacă a făcut), acesta s-a jucat în limitele regulamentului și nu poate fi sancționat vreodată în vreun fel. Dar felul în care Rossi a pus pe seama piloților de la Honda faptul că el nu a câștigat titlul nu îl onorează pe cel care este, probabil, cel mai bun pilot de MotoGP din toate timpurile.

Eu zic să-l felicităm pe Lorenzo pentru un titlu meritat (să nu uităm că câștigat de șapte ori în 2015), să ne bucurăm de unul dintre cele mai frumoase sezoane de MotoGP din ultimii 15 ani și să sperăm că la anul va fi și mai și. Acum toți sunt cu atât mai motivați și se vor bate cu atât mai aprig pentru titlu. Restul sunt păreri la care toți avem dreptul, dar nu cred că vom ști vreodată adevărul complet. Să vină sezonul 2016!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account