Începe era consilierilor de lux în MotoGP – Cadalora, Biaggi și Gibernau revin în padoc

Se pare că în MotoGP revine era „consilierilor”. Max Biaggi, Luca Cadalora și Sete Gibernau vor fi alături de Lorenzo, Rossi și, respectiv, Pedrosa. E vorba de utilitate sau de modă?

test-motogp-qatar-2016-d2-048

Luca Cadalora în boxele Yamaha în ultimele teste din presezon, în Qatar

Recent, Valentino Rossi a anunțat că este în discuții cu Luca Cadalora, fost mare campion italian, un rider foarte tehnic la vremea sa și bun prieten cu Doctorul, ca acesta să devină un fel de consilier din umbră al lui Vale, urmărindu-l îndeaproape la fiecare etapă. Scopul? Să-l ajute pe Rossi analizându-i pilotajul de la marginea pistei și comparându-l cu cel al adversarilor. O mică îmbunătățire a trasei aici, o frânare puțin întârziată acolo, o idee de setare dincolo și iată cum se mai dau jos câteva sutimi (poate chiar zecimi) de secundă.

Lui Rossi i-a venit ideea după ce a petrecut mai mult timp pe pistă cu Cadalora în 2015, inclusiv într-o sesiune la Imola pe noul R1. Doctorul a observat că veteranul său compatriot și amic încă este foarte conectat la motociclismul sportiv și că nu și-a pierdut deloc latura tehnică și analitică. Acestea sunt atuuri de necontestat la un „antrenor personal”, chiar și la nivelul inimaginabil de înalt la care se află Rossi. Să nu uităm că mulți mari piloți au avut la un moment dat un „spotter” specialist, care îi urmărea în direct de la marginea pistei, dându-le sfaturi legate de pilotaj și setări. Leon Haslam îl avea (și încă îl are) pe tatăl său, legendarul Ron Haslam, Pedrosa a fost mult timp urmărit îndeaproape și consiliat de Alberto Puig (care acum a fost convocat de Honda să se ocupe de Jack Miller) și exemple mai sunt destule. Cadalora l-a însoțit deja pe Rossi în ultimele teste din presezon. Câtă contribuție a avut la progresul Doctorului – încă nu știm.

valentino-rossi-sete-gibernau-2009

Rossi și Gibernau într-un schimb de replici nu tocmai prietenos, în 2009

La puțin timp după Rossi, s-a aflat că și Pedrosa ar urma să aibă un consilier de lux alături în 2016, în persoana catalanului Sete Gibernau, unul dintre foștii mari rivali ai Doctorului. Și Gibernau este cunoscut drept un rider foarte rapid, dar tehnic și cu o capacitate foarte mare de analiză – din nou, un posibil „coach” ideal. Un pilot cu experiența lui Gibernau îl poate sfătui pe Pedrosa nu doar punctual, legat de trase, frânări și setări, ci poate și să-l motiveze și să-i insufle atitudinea corectă pentru o performanță cât mai bună.

01-biaggi-lorenzo

Biaggi și Lorenzo chiar sunt prieteni destul de buni

Mai nou, umblă zvonul că Lorenzo este în discuții cu nimeni altul decât Max Biaggi în același scop. „Împăratul roman” ar urma să-l consilieze pe Lorenzo la fiecare etapă de MotoGP. Și Biaggi este un fost adversar al lui Rossi (ba chiar unul cu care Doctorul a ajuns la schimburi de pumni la începutul anilor 2000). În acest context, legendarul rider din Tavullia ar putea considera prezența lui Biaggi în boxele Yamaha la fiecare etapă drept un afront. Cei doi nu se mai urăsc ca pe vremuri, dar ranchiuna dintre ei nu a dispărut de tot niciodată. Biaggi este prieten de ceva vreme cu Lorenzo, îl mai onorează pe acesta cu prezența la unele etape și cei doi au în comun și stilul de pilotaj – lin, precis și rapid.

Să fie adoptarea acestor consilieri o simplă modă? Părerea mea este că nivelul competiției din MotoGP a crescut așa de mult încât riderii de top caută orice posibilitate, oricât de mică, să obțină un avantaj față de rivali. Dintre cei trei rideri menționați, îl văd ca avantajat pe Rossi: l-a ales pe Cadalora după ce l-a văzut pe compatriotul și amicul său în acțiune pe pistă și la boxe și cred că ideea i-a venit după ce a văzut de ce e în stare dublul campion mondial în materie de sfaturi, idei și tehnică. Pedrosa și Lorenzo par să vină cu alegerile lor puțin cam în grabă, ca să nu fie lăsați în urmă la acest capitol. Nu mă îndoiesc că atât Gibernau, cât și Biaggi, i-ar putea ajuta destul de mult pe respectivii rideri, dar rămâne de văzut în ce măsură se vor înțelege unii cu alții. Pentru o bună relație pilot-consilier, trebuie să existe o compatibilitate la nivel de personalitate și mod de comunicare. Și riderul trebuie să poată lăsa orgoliul la o parte și să asculte criticile constructive.

În plus, rămâne de văzut cum se vor împăca proaspeții consilieri-vedetă cu restul echipei. Este cunoscut faptul că Emilio Alzamora, managerul și mentorul lui Marquez, nu este foarte bine văzut în boxa HRC, mai ales după fiasco-ul de la Phillip Island din 2014, când o problemă de comunicare între staff-ul lui Marquez și echipă au dus la descalificarea catalanului după ce acesta a intrat la boxe un tur prea târziu.

Oricum, un padoc care îi va avea în componență pe Cadalora, Biaggi și Gibernau va fi cu siguranță unul mult mai interesant. Să înceapă sezonul 2016!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account