Retrospectiva primei săptămâni a Raliului Dakar: drame în vârful clasamentului, Mani pe 20 la general.

Astăzi este zi de odihnă pentru competitorii în Raliul Dakar, urmând ca mâine să înceapă a doua săptămână, chiar mai solicitantă decât prima.

Meo

Antoine Meo

Etapa de ieri a fost marcată de abandonul lui Matthias Walkner, austriacul având ghinionul enorm de a-și fractura femurul într-o căzătură la câțiva kilometri după startul specialei. Paulo Goncalves a fost primul rider care a ajuns la locul accidentului și a rămas lângă Walkner câteva minute, evident după ce a activat sistemul de siguranță, chemând elicopterul. Pablo Quintanilla a fost următorul, acesta luându-i locul lui Goncalves. Astfel, portughezul și-a continuat cursa, trăgând tare pentru a recupera. Quintanilla a rămas alături de Walkner până la sosirea elicopterului.

Chilianul a declarat la finalul specialei că a fost marcat de faptul că l-a văzut pe Walkner, pe care îl consideră prieten, accidentat atât de serios, astfel că a durat ceva să poată să-și intre în ritm. Ambilor rideri care l-au ajutat pe Walkner li s-a tăiat timpul pierdut cât timp au stat alături de austriac. Iată și clipul în care Goncalves, aflat pe primul loc la general, se oprește să-l ajute pe Walkner, accidentat:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=Aj5icxINOKw

136691-en-la-pausa-del-dakar-kevin-benavides-celebra-su-cumple-en-salta

Ziua de odihnă în Salta înseamnă un popas acasă pentru Kevin Benavides, căci Salta este chiar orașul unde locuiește

Etapa de ieri, Uyuni-Salta, în care concurenții au revenit pe teritoriul argentinian, era formată din două sectoare de probă specială, cu o secțiune neutralizată între ele. Dar, după ce primii 20 de rideri au luat startul pe a doua secțiune, ploile abundente au provocat umflarea bruscă a unui râu, care a devenit de netrecut. Astfel, a doua secțiune a fost anulată complet și s-a luat în considerare doar timpul de pe prima bucată.

Antoine Meo a fost câștigătorul etapei de ieri, aceasta fiind prima victorie de etapă pentru francezul aflat la debutul său în Dakar. Acesta a fost urmat, la mai puțin de două minute, de argentinianul Kevin Benavides, și el aflat la prima participare în Dakar. Paulo Goncalves a obținut al treilea timp, după ce i s-au scăzut peste 10 minute pe care le-a pierdut când l-a ajutat pe Walkner.

epa04547703 Portuguese rider Paulo Goncalves of Honda in action during the second stage of 2015 Rally Dakar running between Villa Carlos Paz and San Juan, Argentina, 05 January 2015. EPA/FELIPE TRUEBA

Paulo Goncalves rămâne la conducerea clasamentului general după prima săptămână a raliului

Încă un abandon notabil este cel al lui Joan Barreda, care, după dezastrul din etapa a cincea, când a avut probleme de ordin tehnic și a fost tractat de Paolo Ceci, nu a luat startul în etapa de ieri, acuzând dureri la nivelul încheieturii. Și pentru Ceci raliul este practic pierdut, italianul fiind cu peste patru ore în urma liderilor după ce și-a ajutat coechipierul.

Mani Gyenes a trecut cu bine peste provocările traseului de mare altitudine, deși nu fără ceva dureri de cap, un simptom foarte comun al expunerii la aerul rarefiat de la înălțimi foarte mari. Sătmăreanul a terminat speciala de ieri cu al 24-lea timp și se menține pe locul 20 în clasamentul general. Iată ce a declarat Mani după ziua de ieri, ajuns la jumătatea raliului:

”Chiar când am ajuns la startul celei de a doua probe ploua deja de vreo zece minute. Primii 20 de piloți au și intrat în proba specială și chiar în fața mea era un rider polonez și olandezul Frans Verhoeven. Ei au pornit iar apoi când am luat și eu startul, după vreo doi km văd că vine din față Frans și spune că nu se poate trece. Era un râu care a crescut brusc și i-a luat motocicleta polonezului. Practic nu s-a mai putut trece și organizatorii au luat decizia să oprească cursa. Mă bucur că am revenit în Argentina pentru că în Bolivia nu am avut rezultate foarte bune, am avut probleme din pricina altitudinii. Am încercat să nu pierd foarte mult timp și sper să pot recupera în săptămâna a doua. Acum suntem în Salta în ziua de odihnă și ne pregătim pentru a porni cu puteri noi în a doua săptămână.”

during the Dakar 2016 Argentina, Bolivia, Etape 7 - Stage 7, Uyuni - Salta, from January 9, 2016 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Mani Gyenes la o trecere de vad / foto DPPI

De luni, 11 ianuarie, începe a doua parte a raliului una care se anunță mult mai dificilă la capitolul nagivație față de prima, cu o vreme total opusă. De la ploi și temperaturi scăzute se va ajunge să se concureze la peste 45 de grade Celsius. Va fi mult mai mult nisip și riderii vor trebui să treacă peste a doua etapă maraton din acest an. Adică în bucla Belen-Belen iarăși nu se vor întâlni cu echipele de asistență tehnică și vor trebui să își menajeze echipamentul.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account