Triumph înnoiește gama Tiger pentru 2018

Mulți poate nu știu, dar legătura dintre numele Triumph și pilotajul în off-road este mult mai veche decât ați putea crede. Primele Triumph Tiger luau medalia de aur la International Six Day Trial în 1936, pe vremuri când nu existau furci inversate sau moduri de pilotaj selectabile de la ghidon. Ei bine, producătorul din Hinckley continuă și accentuează această tradiție în 2018 prin revizuirea în profunzime a modelelor adventure ale mărcii: Tiger 800 și Tiger 1200.

Triumph Tiger 800 XRT (stânga) – o versiune cu roată față de 19”, orientată mai mult spre touring, și Tiger 800 XCA (dreapta), cu roată față de 21”, cu înclinare off-road.

Astfel, Triumph Tiger 800, în ambele variante (XC și XR) a primit peste 200 de modificări la nivelul ciclisticii și al motorului. Propulsorul cu trei cilindri a fost optimizat, pentru un răspuns mai prompt și mai „organic” la răsucirea manșonului de accelerație (nu că am fi observat vreo problemă în această privință când am testat versiunea XC).

Prima treaptă a cutiei de viteze este acum mai scurtă, pentru abilități îmbunătățite în off-road, iar toba mai ușoară face tricilindrul să sune și mai frumos. Tiger 800 are acum șase moduri de pilotaj selectabile de la bord, iar unul dintre ele este noul „Off-Road Pro”, dedicat entuziaștilor pilotajului pe teren accidentat. Parbrizul este și el nou și este reglabil în cinci poziții. Îmbunătățirile la nivel electronic se extind și asupra bordului, care este acum un display TFT color. Farurile sunt cu LED. Interesant este faptul că motorul poate fi limitat din fabrică pentru a permite motocicletei să fie condusă de rideri cu permis A2.

Prima treaptă a cutiei de viteze este acum mai scurtă, așadar ideală pentru folosirea în off-road, facilitând și manevrele de viteză mică și accelerația la plecarea de pe loc. Tot pentru off-road, acum există modul de pilotaj  „Off-Road Pro” (unul dintre cele șase moduri care pot fi selectate), astfel încât riderii cu experiență în enduro pot să dețină controlul complet al motocicletei, cu un minimum de asistență electronică.

Ergonomia și confortul au făcut și ele un pas înainte: ghidonul a fost mutat cu 10 mm mai în spate, iar parbrizul este reglabil pe cinci poziții. Suspensia Showa este complet reglabilă, iar frâna față Brembo este acum mai performantă.

Desigur, dotările electronice sunt ultracomplete: ABS, controlul tracțiunii, accelerație ride-by-wire, pilot automat, moduri de pilotaj, șa și ghidon încălzite (opțional). Șaua este acum reglabilă în două poziții, cu o diferență de 20 mm între variante. Pentru cei mai scunzi, există versiunea Tiger 800 XRx, care, la doar 760 mm, are șaua cu 50 mm mai jos decât modelul XR standard.

Fratele mai mare din gama adventure, Tiger 1200, a devenit acum cel mai avansat model cu numele Tiger care a existat vreodată. Vasul amiral al celor din Hinckley a fost modificat în profunzime, fiind acum cu până la 10 kg mai ușor decât generația precedentă (în funcție de versiune și de echipare). Uzina de forță cu trei cilindri este acum mai puternică cu 2 CP, iar modul în care superbul propulsor livrează puterea a fost și el îmbunătățit. Farul a primit un sistem de iluminare adaptivă în viraj (Adaptive Cornering Lighting), bordul este un display TFT color, reglabil, iar farurile sunt cu LED.

Și Tiger 1200 are acum șase moduri de pilotaj, inclusiv Off-Road Pro. Butoanele de pe blocurile de comenzi sunt acum iluminate pe timp de noapte și au o poziționare mai ergonomică. Unul dintre reproșurile aduse de răsfățați „vechiului” Tiger 1200 era lipsa quickshifter-ului. Ei bine, modelul 2018 poate primi sistemul Triumph Shift Assist, care permite schimbare în treaptă inferioară și superioară fără folosirea ambreiajului.

Și Tiger 1200 are șase moduri de pilotaj selectabile de la buton, printre care se numără noul mod „Off-Road Pro”, destinat celor care se pricep în teren accidentat și vor controlul complet. Un nou element în materie de dotare electronică este contactul Keyless.

Triumph Tiger 1200 XCA

Marele Tiger are acum și un carenaj nou, jantele (atât turnate, cât și cu spițe) au și ele alt design, iar culorile sunt complet noi. Foarte interesant este faptul că, deși motorul este acum mai performant, intervalele dintre reviziile de anvergură au fost prelungite până la 16.000 km, o valoare remarcabilă pentru o motocicletă cu acest gen de performanță. Noi am testat anul trecut versiunea precedentă, care deja impresiona prin dotările tehnologice și confort.

Specificațiile tehnice sunt la un nivel foarte înalt pentru această clasă de motocicletă: frâne Brembo, suspensii WP controlate prin tehnologia Triumph Semi-Active Suspension, șa reglabilă, plus dotări electrice și electronice de top, pornind de la controlul tracțiunii și modurile de pilotaj, până la șeile și ghidonul încălzite. Acum se poate naviga prin meniurile din bord cu ajutorul unui joystick, pentru o utilizare mai facilă.

Triumph Tiger 1200 XRT

Ambele modele de Triumph Tiger, în toate variantele lor, vor fi disponibile în acest an la distribuitorul Motoboom.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account