Mol
Mol
Mol

Casca RESONAR™ bat-8D™ te va ajuta să…auzi mai bine!

Într-un comunicat de presă al companiei se arată că Resonar este pentru urechi, ceea ce un binoclu este pentru ochi.

Este evidentă  evoluția căștilor moto de-a lungul timpului, însă un aspect la care e destul de dificil să te gândești fără a fi stimulat în acest sens, a rămas neschimbat. Orice cască, prin faptul că îți acoperă urechile, îți va diminua simțul auzului. Resonar este o companie care a decis să reducă procentul de accidente între motocicliști, construind tocmai o cască performantă și la acest capitol.

Tehnologia RESONAR™ bat-8D™ sună destul de sofisticat, deci haideți să o analizăm puțin. BAT provine de la Binaural Acoustic Technology, un sistem care permite unui motociclist să determine direcția din care se apropie  un camion în traficul urban sau un concurent pe circuit. Acesta este așa numitul auz directional, care e foarte util în situațiile “luptă sau fugi”: un soldat în teatrul de operațiuni, un paznic de noapte în momentul în care aude ceva suspect, exemplele sunt destul de extreme dar ideea e aceeași: momentul în care trebuie să stabilești cât mai rapid și cât mai precis sursa sunetului, pentru a acționa în consecință.

Grație auzului binaural, există diferențe de micro-secunde între ceea ce detectează urechile, iar creierul poate calcula direcția sursei sunetului. Și, în ciuda tuturor tehnlogiilor pe care le încorporează căștile moderne – comunicații, ventilație, reducerea accelerației rotaționale, căptușeli absorbante, etc, urechile pilotului rămân în continuare în ceea ce poate fi numită o zonă oarbă din punct de vedere acustic.

Deși compania este zgârcită cu detaliile, casca Resonar este în așa fel proiectată și construită, încât îmbunătățește acuitatea auditivă a pilotului, fapt demonstrat experimental. Termenul de comparație folosit de Felipe Morales, inventatorul acestei căști, este un liliac, care se folosește de ecolocație pentru a-și găsi prada într-o sferă de coordonate de 360 de grade.

Și, într-adevăr, nu trebuie să știi prea multă anatomie pentru a fi de acord că grație unei acuități auditive îmbunătățite, are de câștigat și propriocepția celui sau celei de pe motocicletă. Într-adevăr, ar fi util ca pe circuit să știi că motocicleta pe care o auzi amenințător în spate te va depăși prin stânga sau prin dreapta, sau să nu te bazezi doar pe oglinzi pentru a știi ce e în spatele tău ci și pe simțul auzului.

Cei de la Resonar spun că soluția lor este un accesibilă ca preț, intenționând să o vândă producătorilor de căști.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account