Chinezii vor prelua Pirelli

Producatorul italian de pneuri Pirelli este pe cale sa treaca prin cea mai mare schimbare de proprietate din istoria sa. In actionariat va intra in forta ChemChina, un colos al industriei chimice chinezesti.

paddock-girls-tailandia-2015-11

Pirelli, un producator italian de traditie in domeniul anvelopelor pentru toate tipurile de vehicule, si-a inceput activitatea in 1872, avand sediul la Milano. De curand a fost perfectat un acord prin care firma China National Tyre & Rubber (CNRC), controlata de gigantul industrial ChemChina, care, la randul sau, este controlat de statul chinez, va obtine o mare parte a capitalului companiei italiene.

Mai mult, grupul controlat de guvernul din Beijing a inceput un proces prin care va obtine majoritatea absoluta in actionariatul Pirelli in decursul urmatorilor 5 ani, printr-o serie de operatiuni financiare foarte complexe.

Initial, cei 26% din Pirelli detinuti de societatea Camfin (detinuta de Tronchetti Provera, Banca Intesa, Unicredit si rusii de la Rosneft) va fi cedat unei societati italiene nou-formate pentru suma de 1,9 miliarde de euro, dintre care 665 de milioane vor fi investiti de Camfin in noua companie. Aceasta din urma, denumita Bidco, va primi o infuzie de capital de 1,235 miliarde de euro din partea ChemChina, care ar obtine astfel controlul.

F1 Grand Prix of Belgium - Qualifying

In cele din urma, s-ar ajunge la o fuziune intre Pirelli si Bidco, in decursul careia compania italiana ar iesi de la bursa. Apoi, chinezii ar urma sa detina 50,1% din compania nou-creata, restul fiind detinuta de actionari italieni si rusi.

Apoi Pirelli s-ar putea imparti in doua, cu productia de pneuri pentru masini si motociclete pe de o parte, iar cea pentru vehicule grele s-ar uni cu Aeolus Tyre, aflata in proprietatea ChemChina. In cele din urma, Pirelli Tyre ar putea fi din nou cotata la bursa.

Dar lucrurile nu se opresc aici, caci, desi cursul actiunii a fost deja trasat in linii mari, foarte multe depind si de actionarii mai mici, care detin 22,59% din Pirelli. Unii dintre acestia s-au exprimat deja ca fiind impotriva acestui acord si ar putea sa-si exercite dreptul de veto referitor la iesirea companiei din Bursa italiana, dupa 93 de ani de prezenta continua.

chairman of the Pirelli Group, Marco Tro

Se pare ca exista clauze pentru a pastra identitatea italiana a grupului, cu norme precise care vor putea fi modificate doar cu acordul a 90% din actionariat. Cartierul general si centrul de cercetare si dezvoltare Pirelli vor ramane asadar in Italia, iar Tronchetti Provera va ramane la conducerea grupului pana in 2021.

Pactul Pirelli – ChemChina are scopul de a garanta o baza solida pentru viitorul marcii italiene, urmand o extindere vasta la nivel mondial, cu sustinerea acestui partener care are o cifra de afaceri de 36 de miliarde de euro.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account