Iannone și saga dopingului: a fost sau n-a fost?

Cazul Iannone continuă să rămână pe firmament la acest început de an și excluderea italianului din sport pentru o perioadă destul de îndelungată este încă o posibilitate cât se poate de reală. Care-i faza?

Acum ceva vreme, la finalul anului trecut, vă povesteam că Andrea Iannone fusese prins cu substanțe interzise în sistem la un test anti-doping efectuat la etapa de la Sepang. Acesta avea dreptul la analiza probei B, prelevată tot atunci. Luna trecută se publica rezultatul celei de-a doua analize, care confirma primul rezultat.

Se emitea ipoteza mâncării contaminate, pentru că nivelul de dronstanolon, un steroid, găsit în mostra de urină a lui Iannone era foarte scăzut, la un nivel la care nu prea avea cum să fie rezultatul unui ciclu de administrare de steroizi, cum ar trebui făcut pentru ca aceștia să aibă efectul scontat.

Iannone a depus o contestație și acum cazul se judecă în fața comisiei disciplinare a FIM. Avocatul pilotului de la Aprilia, foarte abil și pregătit, a venit cu probe științifice pentru a susține ipoteza ingerării accidentale. A adus un martor de specialitate, doctorul Alberto Salomone, care a prezentat o analiză a unui fir de păr de-al lui Iannone, care infirmă prezența vreunui steroid în sistem în decursul anului trecut. Asta pentru că toate substanțele pe care le consumăm lasă reziduuri în firele de păr, deci analiza unui fir poate elucida istoricul unui individ, în materie de substanțe consumate. Problema este însă departe de a fi rezolvată.

Avocatul lui Iannone a venit și cu mărturii ale profesorilor Cocci și Lotti, de la Universitatea din Florența, care spun că valori atât de mici precum cele găsite în urina lui Iannone nu au cum să fie rezultatul unei expuneri la steroizi pe termen lung.

De asemenea, s-a adus în discuție cât de mult l-ar fi ajutat pe Iannone un nivel extrem de redus de drostanolon în sânge, care nu ar fi făcut mare lucru nici într-o activitate bazată mult mai mult pe forță și rezistență, precum o probă de atletism sau de înot, cu atât mai puțin într-o activitate atât de complexă și bazată pe tehnică de pilotaj, experiență, reflexe și pe materialul de concurs, precum motociclismul viteză.

Avocatul acuzării, cehul Jan Stovicek, a fost foarte agresiv în expunerile sale și a prezentat drept dovezi câteva poze preluate din contul de Instagram al lui Andrea Iannone, spunând că substanța interzisă a fost folosită nu pentru un plus de performanțe pe pistă, ci pentru a îmbunătăți aspectul fizic, la care Iannone pare să țină foarte mult. Stovicek l-a și agresat verbal pe martorul apărării, profesorul Salomone, și a refuzat să ia în considerare datele prezentate de acesta, spunând că sunt nesemnificative la nivel procesual.

Cehul este și el un personaj oarecum controversat: este membru în consiliul FIM, vicepreședinte al FIM Europe și președinte al Federației Moto din Cehia. Este avocat de meserie și, în trecut, a apărat mulți sportivi în procese legate de doping, chiar și în fața Curții de Arbitraj Sportiv, la Lausanne.

Comisia FIM a decis să reevalueze noile dovezi, punându-le la dispoziție cinci zile reprezentanților acuzării pentru a veni cu un răspuns. Apoi, avocatul lui Iannone va putea răspunde în termen de cinci zile lucrătoare. Apoi, comisia ar putea stabili o nouă înfățișare, sau să treacă direct la deliberare, care ar trebui să aibă loc în maximum 45 de zile.

Până la urmă, mai presus de complicațiile legale, care se pare că vor mai dura, ce înseamnă toate acestea? Este Iannone vinovat? Dacă da, cât de vinovat? L-au ajutat cu ceva substanțele respective? Cât de aspru ar trebui pedepsit?

Cum scriam și într-un articol legat de Anthony West acum câteva zile, dopingul reprezintă o problemă ceva mai mică în sportul cu motor, unde lucrurile nu prea sunt legate direct de atribute fizice precum forța, viteza și rezistența. Dacă ar fi un sport cu motor unde dopingul ar avea mai mult sens, acesta ar fi motocrosul, unde solicitările fizice sunt imense și accidentările serioase sunt la ordinea zilei.

Sigur, nu pare tocmai o coincidență că toate acestea i se întâmplă tocmai lui Iannone. Ultimii ani din cariera italianului ar putea constitui o carte despre ce să nu faci atunci când alergi în Motomondial la cel mai înalt nivel. În multe momente, Iannone pare mai interesat de a se afișa pe Instagram la bustul gol, alături de diverse domnișoare superbe, în clasicele cadre cu mașini, piscine și locații exotice, decât de cursele de MotoGP. Nu cu mult timp în urmă, pilotul din Vasto nu a putut intra pe pistă într-un test de presezon pentru că își făcuse (încă) o operație estetică și îl durea fața prea tare atunci când purta cască. Și, ce să vezi, tocmai el a consumat accidental o substanță interzisă.

Pe de altă parte, gândind în ipoteza prezumției de nevinovăție, și dacă o fi luat ceva ca să-și definească mai bine fizicul pentru Instagram, acel ceva nu l-a ajutat cu nimic în curse, asta e clar. Ar trebui pedepsit? Clar, dar nu neapărat foarte dur. Aici revenim la problema lui West din ultimii ani: WADA, Agenția Mondială Anti-Doping, are pedepse foarte dure pentru orice transgresiune în materie de substanțe interzise. Pedepsele respective au scopul de a-i descuraja pe sportivii din disciplinele cu accent pe fizic, precum atletismul, ciclismul sau înotul de la a consuma orice substanță care le-ar putea oferi un avantaj, atâta timp cât este pe lista substanțelor interzise. Chiar și consumul accidental se pedepsește destul de aspru. Nimeni nu o știe mai bine decât Noriyuki Haga, care a pierdut titlul în WSBK în 2000 după ce i-au fost anulate puncte din cauza unei substanțe interzise care se afla într-un supliment pentru răceală.

În anumite organizații de MMA, un sport în care dopingul are un impact mult mai mare decât în motociclism viteză, agenția care reglementează dopingul este USADA (Agenția Anti-Doping a Statelor Unite), care analizează fiecare caz în parte și propune sancțiuni mult mai lejere pentru situații în care este clar că nivelul foarte scăzut de substanță din sistem nu ar fi putut avea vreun impact asupra rezultatului.

Viitorul lui Iannone atârnă acum de un fir de ață. E foarte probabil ca italianul să rateze, în cel mai bun caz, primele câteva etape ale sezonului. Ceea ce i-ar compromite aproape tot sezonul, căci îi va lua ceva să se acomodeze cu motocicleta și cu weekendurile de cursă în general, după o pauză de multe luni. Dacă nici acum nu va înțelege mesajul și nu va lua treburile în serios, nu o va mai face niciodată.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account