iMperiul contra-atacă: BMW M 1000 XR sare pragul celor 200 de cai putere!

M 1000 XR este al treilea model M de la BMW Motorrad. 

Cu o putere de 201 cai, o greutate la gol de numai 223 kg, suspensii și aerodinamică concepute în mod egal pentru utilizarea pe drumuri de țară, călătorii pe distanțe lungi și ture rapide pe circuit, noul M XR poate fi considerat cel mai performant reprezentant al segmentului crossover.

M 1000 XR deschide o dimensiune a pilotajului rezervată anterior doar modelelor superbike. Atât ca performanțe cât și judecând după locurile în care poți ajunge cu o astfel de motocicletă și traseele pe care le poți aborda.

Noul M XR dispune de un propulsor cu 4 cilindri în linie, răcit cu lichid, bazat pe unitatea de pe  S 1000 RR. Puterea sa maximă  este de 201 cai la 12.750 rpm, cu 31 CP mai mult decât la noul S 1000 XR. Cuplul maxim de 113 Nm este atins la 11.000 rpm.

Motorul poate tura până la 14.600 rpm.  Tracțiunea superioară a roții din spate în toate treptele este oferită de un raport de transmisie secundar mai scurt, prin utilizarea unui pinion cu 47 de dinți, cu 2 în plus față de S 1000 XR. În plus, rapoartele treptelor 4, 5-a și 6 sunt mai scurte în comparație cu S 1000 XR.

Desigur, și aerodinamica a avut un rol cheie în dezvoltarea M XR.

Noul M primește wingleturi pentru carenele lateral-față, scopul acestora fiind de a ajuta în a obține timpi cât mai buni pe circuit și de a stabiliza motocicleta la viteze mari. Wingleturile își fac efectul de la viteza de 100 km/h, crescând încărcarea roții față, pentru ca la 220 km/h, prin efectul lor aerodinamic să pună o încărcare de 12 kilograme pe roata anterioară.

Suspensia și șasiul noului M XR provin de la S 1000 XR, cu un cadru punte din aluminiu ca și componentă centrală. M XR are o furcă inversată de 45 mm echipată cu așa-numitele inserții cu cartuș închis, un sistem hidraulic separat piston-cilindru. O altă caracteristică nouă a modelului M XR este reglarea suplimentară a bazei arcului furcii în combinație cu suportul acestuia, prin sistemul Dynamic Damping Control.

În plus, furcile lui M XR au o punte superioară a furcii cu o clemă de ghidon frezată elaborat, precum și un ghidon tubular din aluminiu negru mai orientat spre față, cu inscripția „BMW M 1000 XR”, realizată cu laser. Oglinzile din capătul ghidonului disponibile opțional din fabrică sunt și ele noi pe M XR.  Furca este modificată pentru a putea găzdui noile etriere de frână M, un alt element nou al M XR fiind și amortizorul de direcție reglabil.

M XR este a treia motocicletă BMW care dispune de o frână M.

Aceasta a fost dezvoltată folosind experiența dobândită cu frânele de curse pe motocicletele de uzină BMW Motorrad în Campionatul Mondial de Superbike. Etrierii M sunt anodizați pe albastru și poartă celeba siglă M. Împreună cu două discuri de frână de 320 mm cu grosimea de 5 mm și suporturi pentru discuri de frână din aluminiu anodizat negru, sistemul de frânare este echipat cu o pompă radială de frână care este în prezent punctul culminant al tehnologiei sistemelor de frânare disponibilă pentru motociclete de stradă.

Noul M XR are deja în echiparea standard jante ușoare din aluminiu forjat, dar, dacă cineva se arată nemulțumit, cei de la BMW Motorrad de abia așteaptă să îl echipeze cu exclusivistele roți M Carbon. Acestea, împreună cu alte componente de carbon, precum elemente de carenaj, protecție lanț, capace roți dar și un lap-trigger GPS (prin cod de activare), ușurează motocicleta de trei kilograme.

Iar pentru cei care pe circuit vor să se dea precum piloții profesioniști, sistemul Brake Slide Assist îi ajută să intre în viraje prin derapaje, însă menținute constant. Desigur, absolut toate deliciile electronice din arsenalul BMW Motorrad sunt disponibile, moduri de condus în conjucție cu setările suspensiilor și ale motorului, ABS Pro, launch control, ba chiar până și un limitator pentru intrarea pe culoarul boxelor.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account