Industria moto în vremea coronavirusului: blocaj în Europa

În plină pandemie de Coronavirus, mulți dintre producătorii de motociclete suspendă producția, dar unii continuă, cu personal redus și măsuri de precauție.

Evident, problemele cele mai mari sunt în Italia. Acolo, toate companiile sunt în căutarea echilibrului ideal între siguranța tuturor celor implicați în producție și limitarea inevitabilelor pierderi. Marea problemă este și că în nordul Italiei, o zonă foarte industrializată, se află multe fabrici producătoare de motociclete și de componente. Și tot acolo a lovit epidemia cel mai tare, fiind impuse restricții serioase, care limitează libertatea de circulație a angajaților.

În grupul Piaggio (adică fabricile Aprilia, la Noale și Scorze, Piaggio la Pontedera și Moto Guzzi la Mandello del Lario), oamenii au revenit ieri la muncă. Asta după ce, săptămâna trecută, unul dintre angajații de la Pontedera a fost testat pozitiv cu Coronavirus și s-a oprit totul timp de trei zile. După ce s-au dezinfectat toate mediile de lucru, s-au reorganizat liniile de producție pentru păstrarea distanței între persoane, s-a reluat lucrul.

La intrare, toți angajații sunt monitorizați, măsurându-li-se temperatura, fiecare angajat a primit o trusă sanitară și în s-au modificat spațiile și în sălile de mese pentru a garanta distanța de siguranță.

La uzina Ducati, în Borgo Panigale, s-a oprit producția până miercuri, 25 martie. Inițial, mai-marii din Bologna au încercat să reorganizeze producția, reducând cât mai mult prezența personalului, dar apoi s-a luat decizia suspendării lucrărilor.

„Toate eforturile noastre din aceste săptămâni”, spun cei de la Ducati, „s-au concentrat pe protejarea angajaților. Vrem să continuăm în această direcție urmând protocolul de siguranță pentru siguranța angajaților, care a intrat în vigoare pe 14 martie. Evident, există și probleme critice pe filierele noastre de transport și în vămi.”

Unii dintre angajații Ducati vor putea lucra de acasă.

MV Agusta a publicat o notă în care spune că, în acord cu reprezentanții angajaților și respectând măsurile urgente prevăzute de decretul din 11 martie și îndemnurile organizației Confindustria Lombardia, din care face parte, a decis să „nu întrerupem activitatea fabricii noastre din Schiranna (Varese) pentru a garanta continuitatea producției, dar cu personal redus.”

Numărul de angajați prezenți a fost redus prin închiderea departamentelor care nu erau esențiale pentru producție, prin „smart working” și posibilitatea de a intra în concedii .

Pentru angajații care continuă producția, s-au furnizat măști, mănuși, geluri dezinfectante, s-au organizat grupuri pentru dezinfectarea suprafețelor și mediilor de lucru și s-a restricționat accesul în spațiile comune.

În zona Bergamo, una dintre cele mai afectate de epidemie, multe companii au oprit producția. Printre ele, Brembo, care a închis până pe 22 martie fabricile din Curno, Stezzano, Mapello și Sellero, în timp ce Polini Motori (din Alzano Lombardo) a anunțat oprirea producției până la noi ordine.

Moto Morini, care are sediul la Trivolzio (în Pavia) a oprit producția până pe 3 aprilie.

Mai în sud, fabrica Honda Italia de la Atessa funcționează, dar cu capacitate redusă, respectând noile reguli impuse de epidemie.

Și în Austria, o țară în care epidemia începe să facă ravagii, producția a fost afectată. Pierer Mobility AG, care gestionează mărcile KTM, Husqvarna și Gas Gas, a luat măsuri care implică două săptămâni de concediu pentru toți angajații, între 30 martie și 10 aprilie. Cu toate acestea, se va garanta disponibilitatea întregii game de modele pentru dealerii din întreaga lume.

Această măsură a fost declanșată în principal de o posibilă întrerupere în lanțul de aprovizionare cu componente din nordul Italiei (unde se produc, de exemplu, frânele Brembo care echipează multe dintre modelele KTM).

Tot ieri, Yamaha Motor a anunțat că suspendă temporar producția în cele două fabrici din Italia și din Franța, din cauza epidemiei de Covid-19. Astfel, producția la fabrica de motoare Motori Minarelli din Calderara di Reno, Italia și în fabrica de asamblare MBK Industrie din Saint-Quentin, Franța, va fi oprită până pe 22 martie, după care se va reanaliza situația și se vor lua măsurile care se impun atunci.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account