Dakar 2019: Mani Gyenes este nevoit să abandoneze. Toby Price trece la conducere.

Dakar 2019: Mani Gyenes este nevoit să abandoneze. Toby Price trece la conducere.

Etapa a opta a Raliului Dakar nu a fost una foarte lungă, dar s-a dovedit a fi extrem de dificilă pentru mulți dintre piloții clasei moto. Mani Gyenes a fost nevoit să abandoneze după ce, în urma unei căzături, s-a accidentat din nou la brațul drept, unde avea tija pusă în urma operației de acum o lună și jumătate. Au ieșit din cursă și Ricky Brabec și Stefan Svitko, iar Sam Sunderland a pierdut orice șansă la victorie.

Etapa a opta nu a fost deloc una ușoară. Al nostru Mani Gyenes a căzut după primul waypoint, avariind navigația și, mai grav, lovindu-se la brațul recent operat. A încercat să continue, dar a fost nevoit să se oprească după 10 km, pentru că nu mai putea ține mâna pe ghidon. A stat multe minute, așteptând o posibilă ameliorare a situației, dar în cele din urmă a fost nevoit să cheme elicopterul pentru a fi evacuat și a primi îngrijiri medicale. A fost un Dakar dificil pentru Mani, care s-a accidentat cu aproximativ o lună înainte de start și s-a luptat un un traseu dificil, în care a mers în urmele mașinilor, în praf, pe nisip moale. Sătmăreanul s-a luptat ca un erou până în ultima secundă și îl felicităm. Îl așteptăm înapoi în țară ca să-i transmitem că, pentru noi, rămâne un învingător.

Și alți rideri au avut probleme mari în această etapă. Ricky Brabec, care se lupta pentru victorie, a avut ghinion. Motorul motocicletei sale Honda de uzină s-a defectat la începutul specialei și americanul s-a văzut nevoit să abandoneze. Veteranul Stefan Svitko, aflat la al zecelea Dakar, rulând în top 10, a căzut și s-a lovit la cap, fiind și el evacuat cu elicopterul. Sam Sunderland a primit o penalizare de o oră după ce nu a reușit să ia startul în speciala de 360 km, cea mai lungă a raliului. În aceste condiții, Toby Price și Pablo Quintanilla au fost, inițial, actorii principali în lupta la vârf. Li s-a alăturat și Matthias Walkner, care a avut câștig de cauză în cele din urmă, cu un avantaj foarte mic față de Quintanilla, pe doi, și de Price, al treilea clasat. Încă un rider care a pierdut foarte mult, în urma unor erori de navigație, a fost Adrien van Beveren, care a terminat la aproape 12 minute de Walkner.

Toby Price trece astfel la conducere în clasamentul general, cu doar un minut avantaj față de Quintanilla. Încheietura îi face din ce în ce mai multe probleme australianului, care spunea că „se simte de parcă mi-a luat mâna foc”, dar este hotărât să nu se lase până la final. Walkner a urcat în clasament până pe 3 și este la 6 minute și jumătate față de Price, cu Adrien van Beveren la aproape 10 minute, pe patru. Dacă nu apar răsturnări majore de situație, aceștia patru se vor lupta astăzi și mâine pentru victoria în Dakar 2019, căci locul cinci, americanul Andrew Short, secundul lui Quintanilla la Husqvarna, este la aproape 40 de minute de lider. Sunderland a căzut în clasament până pe locul 9, la peste oră de coechipierul său australian.

Așadar, Honda iese din nou din lupta pentru victorie, cu doar două etape rămase până la final. Cum-necum, KTM are din nou cele mai mari șanse la victorie, cu doi piloți de top în primii 4. De remarcat, din nou, este Laia Sanz, multipla campioană mondială la trial și la enduro, membră a echipei de uzină KTM, care a avut un parcurs consecvent, fără greșeli, și a ajuns până pe locul 12 la general. Etapa de azi, bucla Pisco-Pisco este, practic, ultima șansă pentru piloți de a recupera timp serios față de adversari, cu speciala de 313 km. Mâine, speciala de 112 km e puțin probabil să mai provoace răsturnări de situație majore.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă IN MOTION MEDIA.

Conectează-te folosind datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account