Noi detalii despre injecţia pentru motoarele în doi timpi dezvoltată de KTM

Modelele 250 EXC TPI şi 300 EXC TPI vor fi lansate la mijlocul acestei veri, ca parte integrantă din gama 2018, ceea ce înseamnă că în mod sigur, câţiva endurişti se vor bucura în acest an de ele şi în România. Care ar fi primele avantaje ale injecţiei electronice de benzină? Dincolo de noi experienţe pentru piloţi în ceea ce priveşte livrarea puterii şi caracterul motocicletei, consumul de carburant va scădea sesizabil, iar grijile legate de realizarea amestecului benzină-ulei dar şi de reglarea carburaţiei vor fi date uitării. Mă rog, poate că unii vor regreta scena în care un endurist mai grizonat îşi face de lucru pe la carburator, după care îi predă motocicleta altuia, spunându-i triumfător:

– Poftim, încearc-o acum!

ktm injectie

Iniţialele TPI provin de la „Transfer Port Injection”, ceea ce înseamnă că în loc de clasicul carburator, două injectoare vor alimenta un port de transfer. Nu este aşadar vorba de injecţie directă „Direct Injection”, pentru că amestecul de carburant nu intră direct în camera de combustie. În cercurile specializate se vorbeşte deja despre injector ca fiind plasat în proximitatea camerei de combustie, iar faptul că el funcţionează anterior combustiei îi permite să o facă la o presiune sensibil mai mică. De notat că injecţia directă – DI – a fost folosită de către producătorul american Motus, pe un motor V4 în patru timpi. Abordarea nu prea a dat roade, injectoarele trebuind să trimită carburant la foarte mare presiune în camera de combustie, ceea ce a crescut cu mult gradul de complexitate dar şi de instabilitate al sistemului.

motor ktm injectie

Speculând mai departe, chiar dacă, potrivit anunţului făcut de KTM, doar două motociclete de enduro vor beneficia de noua tehnologie, ce se întâmplă însă dacă ea va fi utilizată şi pe… asfalt? Jurnaliştii de la MCN se întreabă deja, pe bună dreptate, dacă nu cumva vom asista la o întoarcere a „rachetelor de buzunar”, în doi timpi, din anii ’80, care, odată dotate cu noua tehnologie se vor putea încadra cu brio în normele de poluare. Certificările Euro 4 nu mai reprezintă în prezent o problemă, rămâne de văzut cum se va adapta KTM la normele Euro 5, ce vor intra în vigoare în 2020.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account