Prezentarea mărcii Spyke: istorie și gama actuală de echipamente moto

Povestea brandului Spyke începe în anii ’70 și este legată din start de lumea curselor.

Ași pe două roți motorizate, precum Mamola, Barros, Capirossi, Toseland sau Troy Bayliss au purtat pe pistă echipamente Spyke, lăsându-și moștenirea asupra designului dar și funcționalității oferite de produsele companiei italiene.

Roberto Locatelli pe pista, în 2000.

Roberto Locatelli pe pista, în 2000.

În 1978, familia Bizzotto decide să se implice în lumea motociclismului sportiv. Italienii erau deja foarte experimentați în ceea ce privește producția articolelor vestimentare din piele, dar, în același timp foarte pasionați și de motociclete. De la bun început, managementul companiei a ales să se implice în lumea curselor, iar asta din două mari motive: vizibilitatea oferită și posibilitatea de a dezvolta produse.

Kenny Roberts, full gas mode, purtând un combinezon Spyke.

Kenny Roberts Jr, full gas mode, purtând un combinezon Spyke.

Atunci când un produs este potrivit pentru curse, caracteristicile sale pot fi transferate către consumatorul obișnuit. Spyke a obținut prima victorie la clasa 125 cmc, alături de pilotul german Dirk Raudies, această constituind o piatră de hotar, care a atras mulți sportivi intrați astăzi în legendă: Loris Capirossi, Alexandre Barros, Kenny Roberts Jr. În 2000, Spyke câștiga clasa 500 cmc alături de Kenny Roberts. Un alt pilot foarte îndrăgit de către public, care a fost alături de Spyke, în timpul recent încheiateei sale cariere este Andrea Dovizioso.

Kenny Roberts Jr și Roberto Locatelli, triumfători

Kenny Roberts Jr și Roberto Locatelli, triumfători

Echipamentele moto Spyke au scris istorie nu doar la cursele de viteză ci și în competițiile off-road, acolo unde piloți precum Neil Hudson și Franco Picco s-au bucurat de succes, la începtul anilor `80.

În prezent, Spyke are următoarele linii de echipament: Ride, destinate folosirii în mediul urban, Explore, echipamente potrivite pentru cele mai diverse tipuri de touring, de la șosea, la aventuri pe tărâmurile africane, și, Sport, această categorie fiind împărțită în Track și Street. Nu lipsesc nici mănușile, pentru toate categoriile de motocicliști, rucascii moto, protecții, costumele de ploaie sau piese vestimentare casual.

Aruncând o privire asupra fiecărei linii de echipament, am fost surprins să găsesc în gama Ride un trench-coat veritabil, botezat Barcelona și doar puțin surprins de jacheta din piele matlasată Suburra. De ce spun asta?  Italienii rămân italieni când vine vorba de design și e clar că purtând o astfel de jachetă poți intra liniștit în orice cafenea milaneză, pentru că nu se va uita nimeni strâmb la tine.

Dar, de la cafenelele milaneze e foarte ușor să ajungi pe alte continente, așa cum vrea să te ajute colecția Explore să o faci. Denumirele și aspectul echipamentelor spun totul, fie că este vorba despre Artica Dry Tecno, Sahara Vented sau Namib XTR Jacket.

Și în ceea ce privește gama Sport, ținând cont că marca Spyke s-a născut practic pe circuite, paleta de alegeri este largă. Există combinezoane de piele sau costume jachetă plus pantaloni, inclusiv din polyester și material tip mesh. Combinezoane precum Aragon Race, Assen Race 2.0 sau Estoril Race se recomandă celor care sunt piloți profesioniști sau aleargă de plăcere la curse, în timp ce Assen Sport sau Estoril Sport pot fi folosite și pe stradă.

Marius Băcilă în acțiune pe circuit, purtând un combinezon Spyke Aragon din piele de cangur. Pare să-i priască!

Iată și principalele caracteristici tehnice ale echipamentelor moto Spyke:

Stretch – un material care combină elastomerul cu polyamida pentru a permite celui sau celei de la ghidon să se miște cu agilitate și în deplin confort.

Thermal – căldură și confort, grație unor paneluri de material, care nu îngreunează obiectul vestimentar.

Safety Seams – cusături solide, care respectă standardele EN17092:2020.

Lady Fit –  articole concepute special pentru femei, adaptate formelor feminine, fără a compromite protecția oferită.

Air Tech – echipamente ventilate, inserții de material perforat.

Reflective – zone cu printuri reflectorizate, pentru o mai bună vizibilitate.

Forced vent – un sistem de ventilare care ajută evaporarea transpirației, reducând oboseala în zilele cu mulți kilometri și îmbunătățind confortul.

CE – încadrarea în normele UE pentru Echipamente de Protecție Personale, categoria 2

Removable Lining – căptușeală detașabilă și lavabilă

Reinforced Thread –  fire textile de înaltă rezistență la abraziune și sfâșiere.

Slim Fit – croială modernă, care urmează fidel formele corpului.

Dry Tecno – tehnologia folosită de Spyke pentru a proteja motocicliștii și motociclistele de vânt și ploaie. O membrană rășinoasă din poliuretan absoarbe și evaporă umezeala, reduce condensul și menține temperatura normală a corpului, fiind în același timp și impermeabilă.

Air Structure – un material cu structură 3D, care permite corpului să respire.

Laminated Structure – două sau mai multe straturi de material, fiecare cu propriile caracteristici, fuzionate prin presiune. Adaugă rezistență și durabilitate în timp și o combinație de impermeabilitate cu rezistență la penetrare.

Zero Black – echipamente moto disponibile complet pe negru.

Dakar – Produs oficial Dakar.

Din această primăvară am început să folosesc un costum complet pentru touring, Spyke Meridian Dry Tecno Set, – jacheta plus pantaloni – care deja m-a salvat de câteva ori în zilele ploioase de primăvară, de la o răceală zdravănă. Am ales echipament oferit de Motovibe, importatorul oficial Spyke în România,  pentru că îmi doream ceva cât mai „universal” pentru deplasările în afara orașului, la testele Motobikes și care să poată fi folosit pe tot timpul anului, lucru permis de căptușelile detașabile. Așadar, urmează un review dedicat exclusiv acestui costum, la final de sezon.

 

 

 

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account