Punctele cheie ale Marelui Premiu al Austriei. La ce să ne așteptăm?

De când a revenit Motomondialul la Spielberg, toate cursele au fost câștigate de piloți Ducati, dar anul acesta cei de la KTM par să fie favoriții. Care sunt temele principale de discuție înainte de Marele Premiu al Austriei?

Conferință de presă distanțată social înainte de Marele Premiu al Austriei.

Marele Premiu al Austriei, pe circuitul Red Bull Ring, ex-Zeltweg, ex-A1-Ring: Motomondialul a revenit aici de patru ani și în fiecare an prima treaptă a podiumului i-a revenit unul pilot Ducati – în 2016, Iannone, în 2017, Dovizioso, în 2018, Lorenzo și în 2019 iarăși Dovizioso. Ar fi normal, așadar, să ne așteptăm la lucruri mari de la echipa din Borgo Panigale, dar, dacă e să ne luăm după cum a decurs sezonul până acum, favoriți ar fi cei de la KTM.

KTM a testat și aici

Circuitul de la Spielberg este pista de casă a celor de la KTM, care, la relaxarea restricțiilor cauzate de pandemie, au testat de două ori pe acest circuit, cu piloții oficiali și cu Dani Pedrosa, noul lor pilot de teste, căruia i se atribuie o mare parte a meritului pentru performanțele motocicletei KTM RC16 de anul acesta. Brad Binder nu a testat însă, căci se afla în carantină după revenirea din Africa de Sud.

Succesul de la Brno pentru KTM a venit și în urma testelor desfășurate acolo cu puțin timp în urmă, teste pe care producătorul austriac le-a putut efectua pentru că încă nu obținuse rezultate suficient de bune ca să intre în vigoare limitările valabile pentru producătorii „mari” din GP (Yamaha, Honda, Ducati, Suzuki).

Testele de la Spielberg au o importanță cu atât mai mare pentru că noile pneuri Michelin au caracteristici diferite de cele de anul trecut și necesită o perioadă de acomodare și un set de date pe care să te poți baza. KTM are acum aceste date și, chiar dacă Binder nu a testat pe Red Bull Ring, sunt cel puțin alți doi piloți buni și în formă care sunt foarte pregătiți – Espargaro și Oliveira.

Michele Pirro îl va înlocui pe Pecco Bagnaia în echipa Pramac Ducati, după accidentarea suferită de italian la Brno.

Pol Espargaro: în căutarea răzbunării

După tot ce a făcut pentru KTM și după câte suferințe a îndurat ca principalul pilon al dezvoltării modelului RC16, inclusiv accidentări serioase, Pol Espargaro și-a văzut visul de a fi primul pilot care pune modelul portocaliu pe podium într-o cursă pe uscat spulberat de ciocnirea cu Johann Zarco din primul viraj, incident pentru care îl consideră complet vinovat pe pilotul francez. Pol spune că s-a bucurat pentru Binder, dar nu trebuie neapărat să-l credem. Cu siguranță, pe Red Bull Ring, catalanul este pregătit să facă orice ca să câștige sau, măcar, ca să fie primul KTM din clasament.

Vremuri grele pentru Dovizioso

Andrea Dovizioso nu a avut deloc parte de debutul de sezon la care spera, mai ales după ieșirea din scenă a rivalului său principal, Marc Marquez. La Brno, o pistă pe care Ducati câștigase în trecut, Dovi n-a reușit să marcheze cine știe ce puncte și de aceea și performanțele sale pe Red Bull Ring sunt oarecum sub semnul întrebării. Mai ales că toți piloții care rulează pe noul Ducati GP20 au avut probleme la Brno, în timp ce Johann Zarco, pe un GP19, a terminat pe podium. Toți piloții Ducati au analizat îndelung datele lui Zarco, pentru a găsi soluții, dar nimic nu este garantat. Miller spune că au înțeles ce s-a întâmplat cu motocicleta lui Zarco de a mers atât de tare, dar nu au înțeles exact de ce.

 

Prognoză de ploaie pe un circuit periculos

Prognoza meteo arată ceva ploaie în fiecare dintre cele trei zile ale etapei din Austria, o veste deloc bună. Asta pentru că circuitul austriac tinde să piardă enorm de multă aderență pe ud (în mare parte din cauza cauciucului lăsat pe pistă de mașinile de Formula 1), dar și pentru că apa tinde să băltească puternic în anumite zone, chiar pe porțiunile de viteză mare de dinainte de viraje, unde se frânează. În plus, spațiile de degajare nu sunt deloc generoase, o problemă dintotdeauna a circuitului de la Spielberg. Unii piloți au fost foarte aspri în criticile lor, precum Cal Crutchlow și Jack Miller, alții mult mai relaxați (Rossi, Zarco).

 

Rachete în linie dreaptă

Viteza pe linie dreaptă și, implicit, accelerația prelungă de la viteze relativ mici sunt foarte importante pe circuitul de la poalele Alpilor. Asta, până acum, însemna că motocicletele Ducati erau favorite (lucru confirmat de șirul de victorii ale „roșiilor”). Dar KTM RC16 a progresat atât de mult, încât se vor lupta cel puțin de la egal la egal cu bolognezii. După cursa de la Brno, Aleix Espargaro, care s-a  luptat în plutonul fruntaș în prima parte a cursei, spunea: „Am văzut că cei mai puternici piloți din pluton la Brno erau trei piloți pe KTM-uri. Și asta m-a dezamăgit foarte mult. KTM a ajuns în MotoGP  după noi. Tot ce putem să facem este să-i felicităm, pentru că au făcut o treabă excelentă. Urmărindu-i, am văzut că au făcut un pas mare în materie de electronică. Dar, pentru mine, cea mai mare diferență este la puterea pură. Motocicleta e o rachetă. Când îndreaptă motocicleta și accelerează, pentru mine arată ca Ducati-ul din cele mai bune vremuri ale lor, în Austria acum doi ani. Și este incredibil câtă tracțiune au la ieșire din viraje.”

Vom avea o cursă foarte strânsă

Diferența față de Brno, cel puțin pe asfalt uscat, o va face aderența mult mai bună a pistei de la Spielberg. În aceste condiții, motocicletele Ducati ar trebui să fie mai competitive și să se poată lupta cu arme aproximativ egale cu KTM-urile. Dar toată lumea a progresat și cursele sunt mai strânse decât oricând. Cursa de săptămâna trecută, de la Brno, a avut a șasea cea mai mică diferență între locul 1 și locul 15 din istoria Motomondialului. Și, în acel top, primele zece curse au avut loc toate în ultimii patru ani. Pe o pistă cu mai puține denivelări și aderență mai bună, toate motocicletele Yamaha ar trebui să meargă mult mai bine. Quartararo va căuta să-și mărească avansul în campionat, în timp ce Vinales va încerca să tragă tare și să depășească momentul dificil de la Brno, unde a terminat pe un penibil loc 14. Rossi și Morbidelli vor căuta să continue progresul pe care l-au marcat în Cehia.

Și să nu-i uităm pe piloții Suzuki. Alex Rins a fost aproape de podium în Cehia, în ciuda durerilor puternice la umăr. Dacă se va simți mai bine în acest weekend, ar trebui să-l vedem acolo în față, mai ales pe final de cursă.

Se anunță un weekend spectaculos pe Red Bull Ring, fără îndoială!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account