Quartararo campion. Titlul său în cifre

Iată cifrele statistice importante care descriu reușita noului campion mondial la MotoGP, Fabio Quartararo, care a obținut ieri primul titlu mondial din carieră.

Quartararo este al șaselea cel mai tânăr pilot care câștigă campionatul mondial la clasa regină, la vârsta de 22 de ani și 187 de zile. În acest clasament, el se află în spatele lui John Surtees (22 de ani și 182 de zile) și în fața lui Valentino Rossi (22 de ani și 240 de zile).

În era MotoGP, Quartararo este al treilea cel mai tânăr campion, după Marc Marquez (20 de ani și 266 de zile) și Casey Stoner (21 de ani și 342 de zile).

Quartararo este cel mai tânăr campion mondial în clasa regină pentru Yamaha, în fața lui Jorge Lorenzo, care avea 23 de ani și 159 de zile când a luat titlul în Malaezia în 2010.

Fabio a devenit primul francez care a câștigat titlul în MotoGP (la clasa regină) și al șaptelea care obține un titlu în motomondial, după Johann Zarco (două titluri), Mike de Meglio (1), Arnaud Vincent (1), Olivier Jacque (1), Christian Sarron (1) și Jean-Louis Tournadre (1). Prin Fabio, Franța devine a șaptea țară din lume care obține un titlu mondial la clasa regină.

Quartararo este primul pilot european de la Franco Uncini încoace (1982) care câștigă un titlu la clasa regină fără să fi luat unul la clasele mai mici. În total, Quartararo este al 17-lea pilot care obține un astfel de rezultat, după Les Graham, Umberto Masetti, Libero Liberati, Barry Sheene, Kenny Roberts, Marco Lucchinelli, Franco Uncini, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Gardner, Wayne Rainey, Kevin Schwantz, Mick Doohan, Kenny Roberts Jr., Nicky Hayden și Casey Stoner.

Francezul a întrerupt o succesiune de nouă titluri consecutive luate de piloți spanioli: Marc Marquez (6), Jorge Lorenzo (2) și Joan Mir (1).

Quartararo este primul pilot care câștigă titlul pentru Yamaha după Lorenzo în 2015 și al șaptelea în total, alături de Giacomo Agostini (1), Kenny Roberts (3), Eddie Lawson (3), Wayne Rainey (3), Valentino Rossi (4) și Jorge Lorenzo (3). Acesta este al 18-lea titlu obținut de un pilot Yamaha în clasa regină.

El Diablo este pe locul șase, la egalitate cu Max Biaggi și Maverick Vinales, în clasamentul numărului de victorii obținute pentru Yamaha, în spatele lui Kenny Roberts (22 de victorii). Liderul acestei statistici este Valentino Rossi, cu 56 de victorii pentru Yamaha.

Cu 20 de podiumuri în clasa regină, Quartararo este cel mai bine clasat francez în această privință, în fața lui Christian Sarron (18 podiumuri).

În acest sezon, Quartararo este pilotul care a urcat cel mai mult pe podium (de 10 ori), incluzând cele cinci victorii. Este cel mai mare număr de victorii într-un sezon pentru un pilot Yamaha din vremurile lui Lorenzo încoace. În 2015, spaniolul obținea șapte victorii, cifră care încă poate fi egalată de Fabio până la finalul sezonului. În 2015, Rossi obținea 15 podiumuri și Lorenzo 12.

Pentru al șaptelea sezon la rând, campionul mondial al clasei regină nu câștigă prima cursă a anului. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 2014, când Marc Marquez câștiga în Qatar și devenea apoi campion mondial.

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account