In 2001, Suzuki prezenta un concept extrem la Salonul Moto de la Tokyo. B-King era un naked masiv, cu aer minimalist si high-tech, cu un motor de Hayabusa supraalimentat cu compresor mecanic si un design luat direct din benzile desenate de tip Manga. Lumea a privit, s-a minunat si a trecut mai departe.
[wzslider]Foto: Dragos Savu
Dar lucrurile nu au ramas asa. In 2007, Suzuki B-King a aparut in versiunea de serie. Motorul noii generatii de Hayabusa, dar fara compresor mecanic, deci „doar” 181 CP. In mod surprinzator si de-a dreptul curajos, designerii din Hamamatsu au pastrat in mare parte profilul conceptului, un lucru rarisim in lumea moto, care e in general reticenta la schimbari majore si la designuri prea aventuroase.
Suzuki B-King era, in 2007, cel mai puternic naked de serie din lume. De fapt, ar fi si azi, daca s-ar mai produce. Dar productia mastodontului a incetat in 2012, din cauza cererii limitate. B-King era pur si simplu prea extrem ca sa aiba succes.
Motor & transmisie
Motorul de Hayabusa are 1.340 cmc si este alimentat prin injectie. Desi foarte puternic, nu pare deloc solicitat. Injectia este excelent reglata, astfel incat cuplul de camion poate fi foarte usor tinut sub control cu o mana dreapta cat de cat antrenata. Dar, imediat ce deschizi gazul cu hotarare, continuul spatiu-timp se indoaie asupra sa insusi si motocicleta te teleporteaza in alt moment si in cu totul alt loc. Senzatia de acceleratie este si mai vehementa decat la Hayabusa, caci pozitia si lipsa protectiei aerodinamice fac ca aerul sa te loveasca cu putere, apasandu-te in saua pasagerului. Noroc ca aceasta este ridicata fata de planul seii riderului, astfel incat ofera o buna sustinere in momentele de accelerare.
Cuplul este suficient ca, daca tragi gazul brusc pana la 50% in treapta a treia, la 2.000 rpm, roata spate derapeaza simtitor inainte sa te impinga inainte. Acestea fiind zise, daca nu vrei sa faci cascadorii, ci doar o deplasare normala si legala prin oras, B-King este aproape la fel de usor de pilotat ca un maxiscuter.
Motorul are doua moduri de putere, selectabile prin intermediul unui buton de pe rezervor. Modul A ofera puterea intreaga, iar modul B taie mult din putere si din cuplu, motorul parand gatuit. Acesta este util pe ploaie sau pentru rideri care nu se simt foarte siguri pe ei. Dar, cu putina experienta, modul A nu ar trebui sa sperie pe nimeni (in afara de cazul in care se trage de gaz la maximum).
Suspensii & frane
Marele naked Suzuki impresioneaza si la acest capitol. Desi pare imens si e usor sa iti imaginezi ca nu va fi deloc usor de controlat si ca bizareria stilului trebuie cumva sa se extinda si la partea tehnica, suspensiile si franele sunt cat se poate de conventionale si functioneaza excelent.
Suspensiile sunt de calitate foarte buna, complet reglabile, si reusesc sa absoarba majoritatea asperitatilor drumului, pretandu-se in acelasi timp unei utilizari in stil sportiv. Incep sa para prea moi atunci cand se forteaza ritmul cu adevarat, spatele in special fiind foarte predispus la a pierde aderenta.
Franele sunt foarte puternice, usor de dozat, singura lor meteahna (una tipica Suzuki, de altfel) fiind ca sufera de fading la utilizare repetata si intensa.
Comportament dinamic
Te uiti la mastodontul Suzuki si nu iti imaginezi ca ai putea sa faci cine stie ce treaba cu el pe curbe. Dar, ca prin magie, imediat ce te pui in miscare motocicleta pare foarte manevrabila si usor de stapanit. Poti sustine un ritm indecent de ridicat pe viraje, singurele limite fiind date de aderenta rotii spate pe accelerare si de libertatea de inclinare relativ limitata (aceasta problema se va resimti mai degraba pe pista decat pe strada).
Desi e un naked foarte puternic, amortizorul de ghidon din echiparea de serie mentine foarte bine stabilitatea la viteze mari (in mod traditional un punct slab la o astfel de motocicleta, mai ales una foarte manevrabila). La viteze mici, prin parcari, B-King continua sa fie dezarmant de usor de controlat. Inginerii de la Suzuki s-au intrecut pe ei insisi.
Viteza maxima este limitata la 242 km/h prin constructie, dar poate fi atinsa in treapta a cincea din cele sase, chiar si in modul B.
Caracter practic, ergonomie & confort
Din nou, privind motocicleta n-ai zice ca se preteaza foarte bine utilizarii cotidiene, pentru comisioane prin oras. Dar, in limitele sale constructive, B-King se achita foarte bine de orice sarcina „lumeasca”. Pozitia este confortabila pentru majoritatea riderilor, doar cei mai inalti fiind incomodati de unghiul excesiv la care trebuie sa indoaie genunchii. Protectia aerodinamica pare inexistenta, dar se poate merge cu viteze sustinute de 130-140 km/h fara probleme. Pasagerul nu sta foarte bine, neavand nici manere de sustinere si orice drum mai lung de 20-30 km devine chinuitor, mai ales daca respectivul (sau respectiva) este inalt/a.
Autonomia este limitata, caci cei 181 de cai trebuie hraniti. Cei 16,5 litri ai rezervorului te tin cam 150 de kilometri daca esti in modul forja, 200 daca mergi sportiv, dar cu masura si pot ajunge pentru 250 km daca mergi foarte, foarte lejer.
Pentru rider, confortul la drum lung este decent, mult mai bun decat te-ai astepta de la o astfel de motocicleta extremista.
Costurile de rulare nu sunt deloc neglijabile, caci un pneu spate (dimensiunea 200/50 R17!) rar va tine mai mult de 5.000 km.
Estetica, finisari & fiabilitate
Look-ul lui B-King este unul care imparte foarte clar parerile. Unora le place la nebunie, altii il urasc. Personal, nu ma prea dau in vant dupa designul marelui naked din Hamamatsu, dar nici nu pot sa spun ca imi repugna. Cand te sui pe motocicleta pentru prima data, este foarte ciudata privelistea rezervorului lat si plat, ca o masa de picnic. Evacuarile par luate direct din desene animate. Calitatea fabricatiei este evidenta in multe detalii, dar unii proprietari s-au plans de calitatea lacului de pe oglinzile retrovizoare.
Desi motocicleta pare construita si asamblata cu grija, pare sa aiba cam mult plastic pentru un naked. Vopseaua rezista destul de bine in timp, nu si suprafetele lustruite si/sau cromate. Fiabilitatea este foarte buna, ca a oricarei motociclete japoneze din aceasta generatie. Singura problema recurenta semnalata au constituit-o bujiile iridium care capituleaza pur si simplu dupa o perioada indelungata de nefunctionare (spre exemplu, in pauza de iarna).
Pret
Motocicleta nu a avut foarte mare cautare pe cand era noua, desi pretul era unul foarte atragator, mai ales avand in vederea exclusivismul si puterea care putea muta munti. Acum sunt foarte putine exemplare in circulatie in Romania si pretul va fi probabil peste 5.000 de euro, in afara de cazul in care exemplarul respectiv are probleme sau a parcurs foarte multi kilometri. Partea buna este ca aceasta raritate va asigura o valoare de revanzare decenta oricand. Si candva, Suzuki B-King va fi o motocicleta de colectie. Pe buna dreptate.
NE PLACE
– Putere, cuplu
– Aura extremista, raritate
– Relativa facilitate a pilotajului, confort decent
NU NE PLACE
– Pret de achizitie ridicat pe piata second-hand, greu de gasit
– Costuri de rulare si de intretinere ridicate
– Estetica prea extrema
Date tehnice
Motor 4 cilindri in linie, 1.340 cmc, racit cu lichid
Putere 181 CP la 9.500 rpm
Cuplu 146 Nm la 7.200 rpm
Transmisie cutie de viteze cu 6 trepte, finala cu lant, ambreiaj multidisc in baie de ulei, actionat hidraulic
Suspensii fata furca inversata cu jambe de 43 mm, spate monoamortizor, complet reglabile
Frane fata 2 discuri de 310 mm, etriere radiale Nissin cu 4 pistonase, spate disc de 260 mm, etrier cu 1 pistonas
Masa proprie 235 kg la gol