Honda Motor preconizează vânzări de 20.2 milioane de unități până la sfârșitul anului fiscal 2025.
În cadrul unei conferințe de presă ce a vizat obiectivele de business global ale brandului și viziunea pentru anii care urmează, Minoru Kato, președinte al operațiunilor moto și Daiki Mihara, președinte al diviziei pentru electrificarea motocicletelor, au prezentat în ce direcție se îndreaptă Honda și la ce trebui să ne așteptăm din partea celui mai mare producător mondial de motociclete.
În prezent, Honda poate produce peste 20 de milioane de motociclete anual în 37 de unități de producție din 23 de țări și teritorii. Ele sunt livrate clienților printr-o rețea de peste 30.000 de dealeri Honda din întreaga lume. Compania este pe cale să atingă pragul de 500 de milioane de unități pentru producția globală cumulată de motociclete.
Pentru anul fiscal curent, care se încheie la 31 martie 2025, Honda se așteaptă să atingă 20,2 milioane de unități, ceea ce, după studiile interne ale companiei, reprezintă aproximativ 40% din vânzările globale de motociclete. Piața asiatică, inclusiv India, Indonezia, Thailanda și Vietnam, reprezintă 85% din vânzările globale de unități (17,17 milioane de unități), iar Japonia, Europa și S.U.A. piețele reprezintă 6% (1,2 milioane de unități). În anul calendaristic 2024, vânzările de motociclete Honda au bătut toate recordurile de până acum, pentru 37 de țări și teritorii.
Cum arată viitorul în viziunea Honda Motor
Honda preconizează o creștere a cererii de motociclete, în principal în regiunea denumită „Sudul Global”, care constă din Asia de Sud-Vest, (India este cea mai mare piață) Indonezia, Filipine, Brazilia și alte țări din America Centrală și de Sud.
Se așteaptă astfel că vânzările globale de motociclete să crească de la 50 de milioane de unități, la 60 de milioane de unități până în 2030, inclusiv vehiculele electrice.
Pentru a răspunde la această creștere a pieței Honda va continua să introducă produse mai competitive, să urmărească neutralitatea carbonului prin diverse măsuri, inclusiv electrificare și să-și solidifice în continuare afacerea cu motociclete, cu obiectivul pe termen lung de a ajunge la o cotă de 50% din piața mondială a motocicletelor, inclusiv motocicletele electrice.
În India, așa cum era de așteptat, Honda se va concentra pe scutere, iar în Brazilia, Pakistan și Bangladesh pe motociclete de cilindree mică. Desigur, pe noi ne interesează mai mult ce se întâmplă în Europa, acolo unde se caută motociclete de cilindree mare, pentru uz recreațional.
Honda va continua să crească atractivitatea fiecăruia dintre popularele modelele CB, CBR, Africa Twin și Rebel. Nu întâmplător, japonezii au readus în gamă modele care au scris istorie, așa cum sunt Hornet și Transalp.
Honda și-a îmbunătățit nu doar gama de produse ci și tehnologiile dorite de piloții care caută „bucuria de a conduce”: transmisia cu dublu ambreiaj (DCT) și Honda E-Clutch, tehnologii care îmbunătățesc și mai mult calitatea experienței pe două roți motorizate. Japonezii consideră că implementarea acestor măsuri a avut ca efect obținerea celei mai mari cote de piață pentru fiecare dintre cele cinci țări din Europa, Italia, Germania, Franța, Spania și Marea Britanie.
Ceea ce noi, cei din public, tindem să trecem cu vederea este că Honda produce aceste modele de dimensiuni mari, într-un volum redus, dar cu o mare varietate. Japonezii au răspuns acestei provocări eficientizând dezvoltarea, achizițiile și producția, adoptând platforme comune.
Să nu uităm că Honda a dezvoltat primul motor V3 pentru motociclete din lume, echipat cu un turbocompresor electric. Planul japonezilor este să îl folosească pe viitoarele modele FUN, Honda confirmând astfel utilizarea acest concept unic în producția de masă. O veste foarte bună!
Dacă ai avut răbdare să citești până aici te felicităm și înseamnă că motociclismul chiar înseamnă ceva pentru tine! Ceva mai mult decât zig-zag prin trafic, awarness din partea sexului opus și evacuări Akrapovic. Mai avem puțin până la sfârșit. Mai exact, teribil de plictisitoarea parte cu reducerea amprentei de carbon.
Honda va accelera electrificarea, dar veste bună, va continua să dezvolte și motorul termic. Compania are în plan lansarea a treizeci de motociclete electrice la nivel global și să aducă vânzările de vehicule electrice pe două roți la 4 milioane de unități până în 2030.
Honda descrie 2024 drept primul an al „globalizării electrice”.
În octombrie 2024, Honda a prezentat două modele electrice în Indonezia, CUV e:, alimentat de două baterii Honda Mobile Power Pack e: și ICONA e: alimentat de o baterie fixă. CUV e: este programat să fie pus în vânzare în 20 de țări, inclusiv țări europene și Japonia.

Honda ACTIVA e:
Apoi, în noiembrie, Honda a anunțat două modele de motociclete electrice concepute exclusiv pentru India, ACTIVA e:, alimentat de două baterii Honda Mobile Power Pack e: și QC1 alimentat de o baterie fixă.
Astfel, dintre cele 30 de modele care urmează să fie introduse până în 2030, Honda a introdus deja 13 modele.
La EICMA, Honda a dezvăluit două modele concept de motociclete electrice: EV Fun Concept, primul model sport electric Honda; și conceptul EV Urban care întruchipează viziunea Honda asupra mobilității urbane în viitorul apropiat. Astfel, Honda lucrează și pentru a își îndeplini obiectivul de a deține poziția de lider pe piața motocicletelor electrice.
Îmbunățățirea infrastructurii de utilizare, încărcare și reciclare a bateriilor electrice, alături de reducerea costurilor de deținere a unei motociclete electrice, devin astfel obiective secundare, de menționat fiind faptul că în 2028, Honda va deschide în India o uzină care va produce motociclete electrice.
În încheiere, ne vom îndrepta atenția asupra modului în care Honda gestionează impactul produselor sale asupra mediului înconjurător.
Pe lângă reducerea emisiilor de CO2 ale motoarelor, Honda își extinde zonele în care sunt disponibile modelele sale cu combustibil flexibil, valorificând experiența sa din Brazilia. Aici este disponibil CB300F, care funcționează cu un amestec de combustibili – benzina și etanolul, model care a ajuns și în India.
Iar aceasta face din Honda primul producător de motociclete care a lansat un model cu astfel de combustibil flexibil. Astfel, compania își propune să ofere produse potrivite pentru realităție „energetice” din fiecare regiune.
Din acest an fiscal, Fabrica Kumamoto din Japonia este echipată cu sisteme fotovoltaice cu o capacitate de a genera 9,3 MW și baterii de stocare litiu-ion cu o capacitate de stocare de 20 MWh. Fabrica Manaus din Brazilia include o zonă de conservare a pădurii de 1.000 de hectare, contribuind la neutralitatea carbonului prin efectul de absorbție a CO2. Totodată, plasticul DURABIO – realizat din materiale reciclate este folosit în anumite componente pentru automobile și motociclete.